Träningen med Soraya

Dags att ta en catch up när det kommer till träningen med Soraya!
Christian har varit på semester så under tiden har jag satt igång Soraya efter sin 14-dagars ”vila”. Första dagarna var hon en riktig vilding, hon lyckades både bocka i skritt och dansa på bakbenen innan jag hann upp i sadeln vid uppsittningen. Puh. Men efter x antal påminnelser i lydnad och några dagars rastning av överskottsenergin så har vi haft några riktigt bra träningspass. Jag har mixtrat lite med betten på kandaret och har kommit fram till vad jag ska satsa på – men visst håller vi kvar i idén att berätta om det i en videoblogg istället? Missa inte att prenumerera på min kanal HÄR!  IMG_1076 IMG_1086

Men tillbaka till träningen. I förrgår provade jag för första gången någonsin en graman på henne. Just nu märker jag att hon gärna kryper upp och tappar rundheten i formen vid samling i både trav och galopp. Inte nog med att ridning är svårt som det är så ska hästarna frekvent ändra sätt och reaktioner = ännu svårare. Från att ha legat på i handen och krävt en ordentlig avstämning för att samla sig så översamlar hon sig nu istället, och föregår mina hjälper, och i det släpper hon istället stödet lite och kryper upp med nacken. När jag i det läget ska försöka lirka med formen så har vi redan tappat samlingen och hamnar i obalans.

Jag lät gramanen hänga lös hela tiden fram tills jag tränade skolorna i traven där jag lägger in små tempoväxlingar, och i just samlingen när jag fortfarande ber om aktivitet bakifrån, så lät jag gramanen ge ett lugnt stöd nedåt. Likaså lät jag den inverka i samlingen i galoppen med tagen bakdel på en stor volt, varje gång hon ska komma upp och liksom runda språnget så vill gärna nacken följa med upp, och då kunde gramanen ge ett lugnt stöd istället för en plockande hand. Det fungerade utmärkt och jag tror att jag ska fortsätta sätta på den då och då i träningen. Dock har jag den inte samtidigt som kandaret, utan bara på tränset. IMG_1238Här är hon perfekt i träningsformen. 

IMG_1394Medan hon här har krypit upp och ”ur” formen. 

Första veckan höll vi oss innanför ridhusets fyra väggar men i helgen så broddade jag på och red ute i snön. Vi både filmade och fotade det och jag tänkte klippa ihop en ”MINA TANKAR;” video där jag berättar om hur jag tränat henne vid uteritter och hur variationen av träning har hjälpt oss. Hon var såå fin i snön, vi kunde både leka med byten och arbetspiruetter – blandat med bocksprångsserier och pip förstås 😉

IMG_1654 IMG_1687

Förövrigt så känns hon toppenfin och vi är riktigt laddade inför årets första start och intensiva träningsveckor med Christian. Jag har både filmer och bilder att visa er ifrån tiden vi har varit ifrån varandra (haha) men det kommer upp här i olika omgångar.

Comments 2
 • Ellen - tävlingsryttare

  Åh va fina! Så roligt att läsa om. Kram!

  Reply

 • Nina

  Hur känner du kring att använda graman på henne med tanke på diskussionen om dens negativa egenskaper/användade som kommit upp. Det märks att du behöver gradera dig mot hatkommentarer genom att skriva att den fick hänga lös under större delen av passet, och att du minnsan inte använde den tillsammans kandar.

  Men hur ser du på ditt nya använda av graman jämfört med vad Nina R skrivit om sitt användande av spö på Bizet. Hon gjorde ju valet att inte använda spö alls ens under träning, då hon endå inte får ha det på tävling, och måste kunna påverka bizet med andra hjälper. Och då är ju spö i sig inte alls hemskt på något sett, och dessutom svårt att använda fel, om man då inte piskar hästen hårt och mycket medvet vilket man då själv är absolut medveten om.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.