Mentalt inställd på utveckling

Häromveckan pratade jag och Christian om hur viktigt vi tror det är att vara noggrann med alla delar runt sin häst, och då inte enbart ur det självklara perspektivet som välmående för hästen, utan också för sin egen mentala inställning på utveckling. Det vill säga; smutsiga, oupprullade lindor i högar, oputsat läder, ta på snabbskydden för att man inte orkar linda och så vidare påverkar ens helhetskänsla inför sin egen satsning mer än vad man tror. Jag tror verkligen att det är så!

f2 IMG_1909 IMG_2040

Jag har hyfsat bra ordning vanligtvis och vill alltid ha Soraya fin och i ordning, men den senaste veckan har jag koncentrerat mig lite extra på alla smådetaljer utöver träningen. Jag vill verkligen greppa allt som går att greppa för att försöka skapa utveckling.

I helgen är Christian hos sin tränare och tränar, så hans hästar storbadades igår och gjordes såå fina. Så det är min plan att göra imorgon. Jag ska hämta ut mitt nya stångbett till kandaret på väg till stallet och sen spendera en heldag där. Soraya ska få en varmvattensdusch med schampoo och torka i skrittmaskinen innan vi rider ut på kandaret. Oljade hovar. Pälsglansborstad svans. Putsat läder. Fokus. Älskar det!

En minst lika viktig komponent är nog att ha likasinnade runt sig. Även om både Christian och Sara är duktigare än mig så kan vi alla tre inspirera och peppa varandra i alltifrån inställning till träning. Även om det mest är Christian som kämpar för att plocka upp oss från våra mentala break downs 😉 Men ni fattar vart jag vill komma. Greppa allt som går att greppa. Det är inspirerande tycker jag.

blogstats trackingpixel
Comments 24
 • JenniferDressage.se

  Åh så jag känner igen mig! Saknar så himla mycket att vara i en så inspirerande miljö. Det är så frustrerande när man själv är precis sådär noga med allting, har fokus och trots alla käppar i hjulen hela tiden kämpar vidare utan att släppa på detaljerna. Och att då vara omringad av oreda, slarv osv är inte helt optimalt, haha. Men just nu får det vara så då det för oss är mer värt att kunna bo på samma gård som hästen. Men när jag läser såna här inspirerande inlägg från dig vill jag bara flytta, flytta, flytta! Får jobba stenhårt för att ta mig närmare mina mål. Tur man kan hämta inspiration här och hos andra intressant bloggar. Tack för att du delar med dig! ❤️

  Reply

 • Michaela

  Jag har en fundering till dig. Jag ser att du lindar benen ofta men har du någongång funderat på varför du gör det? Att linda benen fyller ingen funktion för hästen och har tillochmed i senare studier visat sig vara skadligt för hästen då det stänger in värmen vilket påverkar hästens hållbarhet. http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/forskningskollen-benskydd-riskerar-att-overhetta-o.htm

  Jag tyckte det var mycket intressant och jag funderar nu på att skita i lindor helt och vända mig till väntilerande skydd istället

  Reply

 • Maria

  Kan man inte vara bäst så får man vara snyggast….

  Reply

  • Lina

   Precis så sa jag häromdagen när jag tog på ett nytt schabrak, huva och lindade min häst innan vi SKRITTADE en liten runda i skogen (vi får inte mer än skritta just nu då han varit skadad) fina va vi iaf!

   Reply

  • Charlotta

   Jag resonerade så inför en klubbtävling och vi var skitsnygga – ända tills hästen gick omkull på framridningen och skickade ut mig genom staketet. Jag fick rida med en knapp för lite i kavajen och gräsfläckar på byxorna det gick jättedåligt men jag var en erfarenhet rikare.

   Reply

 • Cornelia

  Köper ditt resonemang på ett sätt men känner att det lätt kan gå till överdrift också. Viktigast är ju att hästen mår bra och har rent i boxen och rena välsittande saker på sig, att allt matchar och att alla fyra ben är lindade är nog mest vi som gör det viktigare än det är. Skydd går ju lika bra, egentligen. Och en sak till – jag hade inte badat en häst och sedan satt den i skrittmaskin för att torka om det inte är över 15 grader ute? Hur tänker du det, det är ju vinter?

  Reply

 • Louise

  Tänkte du likadant när du hoppade också?

  Reply

 • Maria

  Självklart är det inspirerade att vara i en miljö med ordning och reda och snyggt ikring sig. Men att träningen skulle gå bättre för att man har lindat benen och inte har tvätthögar i sadelkammaren känns väl lite fånigt, inte undra på att människor utanför dressyrvärlden inte ser det som en ”riktig” sport då när vi fokuserar på sånt för träningens skull… Jag förstår absolut viljan att göra sig själv och hästen extra fina men ibland blir man lite less på allt fokus på det ytliga och inte själva sporten.

  Reply

 • Cassandra Jalmander

  Åh, ja tack! Känner exakt likadant. Är den sådan människa som ibland känner att jag inte riktigt är till ro för kvällen för att jag vet att lindorna i stallet inte är ihoprullade på sin plats. Jag tror att det påverkar det mentala extremt mycket. I alla fall om man är en människa som vill ha helhetsbilden. Hur man får samma känsla på en träning som på tävling med nyputsat läder, och en ren häst. Tror det är väldigt viktigt! Tack för en superbra blogg Linn!

  Reply

 • Emelie

  Jag håller helt med dig!! Sen känner jag alltid själv att när man pulat och fixat även med alla små detaljer så mycket mer taggad. Bästa peppen enligt mig!

  Reply

 • Linda

  Jag håller med dig Linn. Ordning, reda, rent och snyggt gör faktiskt mer än vad man tror när det gäller den mentala biten. Idag ska jag gnugga vita svansar så det står härliga till!

  Reply

 • Sara

  Tror det finns två sidor av det. Om jag skulle lägga ner så mycket tid på lindor, smörja och putsa och dona i evigheter skulle jag aldrig ha tid att ens rida min häst, svårt när man har jobb och småbarn 😉 Jag är noga med mat, box osv men lägger ner desto mer fokus under min ridning. Tycker det är det viktigaste, sen spelar det nog mindre roll om jag lindar eller sätter på skydd, hoppryttare lindar ju inte men de kan utvecklas ändå 😉 Men förstår även vad du menar.

  Reply

 • Anonym

  Jag tror absolut att Det är så! Nu är jag inte apecirllt hästintresserad, så där kan jag inte uttala mig. Men visst fasen gäller det även för jobbet, jag känner mig självsäkrare i den snygga Blazern och Killer heels på möten, och känner mig mer motiverad att ta tag i to-do listan när den är snyggt skriven i ett snyggt block med guldkant!

  Reply

 • Mikaela

  Bada henne bara för att? Jag hade aldrig fått för mig att bada hästen mitt i vintern om det inte vore för att det var högst nödvändigt. :)

  Det är ju kallt ute. Jag väljer att inte bada min egna just nu även om det egentligen är högst nödvändigt med tanke på hur smutsig han är men det känns vääääldigt kallt för det. Då har vi ändå ett solarium som han kan stå i efteråt och torka varmt men njae… Inget jag skulle göra för mitt eget välbefinnande!

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Svettas aldrig dina hästar när du tränar? :)

   Reply

   • K

    Min häst blir totalt dyngsur av svett när vi kört ett ordentligt dressyrpass men under det kalla halvåret blir det inte ett enda bad då vi i mitt stall saknar lyx som spolspilta och varmvatten. Jag får gott stå och vänta medan svetten torkar och sedan borsta ordentligt innan jag släpper ut på lösdriften. Hade jag haft möjligheten hade ett bad nångång under vintern varit toppen, men hästen är glad med skinande päls ändå och vi utvecklas tillochmed framåt i träningen Håller med om att en välpolerad häst och en matchande outfit kan ge en extra mysig känsla på träningen men i övrigt tycker jag det är oväsentligt för framåtutvecklingen. Tack för en bra blogg☺️

    Reply

   • Mikaela

    Självklart gör han det! Men han torkar under BoT-täcke eller i solariet och sedan borstar jag honom. Blank och fin utan bad :) bad får vänta tills det är iaf 10+. Känns onödigt att utsätta dem för det. Absolut, ska det tävlas eller liknande och hästen ser ut som en smutsgris hade jag kanske övervägt det men inte bara för sakens skull. För fokusen så att säga.

    Reply

 • Anna

  Hästen är konstruerad för att klara av att bli varm och svettig. Svetten transporteras ut från kroppen och dunsdar bort längst ut på pälsstråna. Om du tittar ordentligt på en svettig häst så är den inte blöt längst in mot huden utan bara ute i pälsen. Så när svetten har dunstat och hästen är torr så är det bara att borsta bort det damm och smuts som fastnat i den blöta pälsen så är hästen skinande ren igen.

  Vi har inte varmvatten i vårt kallstall och mina hästar som tävlar upp till och med st George rids ofta svettiga men badad endast någon gång på sommaren och är ändå alltid skinande rena.
  Så att man måste bada hästen ibland håller jag inte med om. Men visst är det roligt att göra den lite extra ren och fin ibland inför tävling.

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Jag har aldrig skrivit att man måste bada sin häst. Jag skrev att jag skulle bada min häst. Sen försökte jag förklara att jag tror att hon inte kommer få allvarliga men av det. :)

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Menu Title