Alltid pressa max?

Soraya har gått rätt tufft den här veckan eftersom Christian red henne i början och sedan har jag velat rida på i och med helgens tävling. En vanlig vecka hade hon fått en lugn uteritt emellan ridhusdagarna.

Idag kändes hon fin men kanske lite, lite trött. Det är svårt att säga eftersom hon oftast bara blir het när hon blir fysiskt trött, men idag var hon lite lugnare och jag fick be henne ta i istället för att be henne ta det lugnare. Under ett sånt ridpass resonerar jag såhär: hellre rida kortare/ta många skrittpauser men kräva detsamma än att rida lika länge/mycket av varje del som planerat men låta det bli ”såsigare”. Vad tror ni om det resonemanget?

IMG_4415

Jag tänker att det är bra att hålla sig till sitt koncept och vara konsekvent i att hästen ska ta i så mycket som man ber om – men möta genom att inte pressa till max. Speciellt inte en dag när hästen kanske känner sig lite trött.

Imorgon ska jag rida lugnt och bara känna igenom henne och sedan är det dags för tävlingsstart! :)

blogstats trackingpixel
Comments 3
 • Sanna

  Tycker det är helt rätt tänk! Bättre ett kort pass med hög kvalitet, än ett längre pass med en massa bråk för att hästen inte orkar. Kände själv senast igår att jag satt och tryckte på lite för länge (det är ju lätt när man tycker det går bra att dra ut lite för länge på det..) :)

  Reply

 • Anonym

  Jag får känslan av att hon går väldigt många pass i ridhuset eller på banan på raken utan en break. Har du någon gräns över hur många dagar hon får tränas max innan hon får en paus? Du har också nämnt förrut att man kan ta inspiration av proffsen då de använder ett vinnande koncept och tänker då på Carl Hester och Charlotte Dujardin låter sina hästar gå två träningspass innan de rids ut eller får en dags vila :)

  Detta kan nog ses som en dryg kommentar men det är absolut inte så jag menar, bara en vanlig simpel fråga!

  Kram

  Reply

 • Maria

  Jag tycker inte man ska forsätta träna alls om hästen känns trött, det blir lätt skador när musklerna inte orkar bära och leder och ligament får ta stöten. Jag ändrar min plan och skrittar ut i skogen istället om de är trötta.
  Har dessutom som regel att jag aldrig rider mer än 2 pass i rad på bana/ridhus.
  Tycker som anonym att Soraya går hårt och ensidigt. Även när du rider ut tränar du ju på banan först.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Menu Title