Framtid

Jag har spenderat min eftermiddag på studentmottagning hos Matilde, en tjej jag känt sedan barnsben. Varje kram jag gav henne sa jag också ”lova lova lova att följa din egen känsla och snurra din värld på dina egna villkor”. Jag har varit på några studentmottagningar i år, för första gången till älsklingar som ”känns yngre” och inte mina vänner som för tre-fyra år sedan, och ska på ännu en på fredag. Jag kan nästan bli arg när en vuxen lägger huvudet på sne, tittar på en glädjerusig ungdom och säger;

– och vad ska du göra i höst nu då?

Med en underton av förväntan. IMG_6548

För mig var lösningen på djungeln av utbildningar (om man vill utbilda sig) att söka på ord utifrån vad jag gillar på jobbannonssajter. Till exempel, för mig då: PR, Sociala Medier, Marknadsföring, Strategi, Strategisk Kommunikation och så vidare.

I skolan var jag fan definitionen av ”duktig flicka”. Högsta betyg i i princip allt, valde alla kurser med strategi och inte hjärta och var livrädd för minsta steg utanför mallen – i mina ögon ett snedsteg. Jag kommer in vart jag vill. Handels. Jurist. Allt.

Men när jag satt där och sökte på ord som skulle bli min framtid kom helt andra saker upp. Akademisk merit inom Media- och kommunikation till exempel. Berghs kommunikationsskola. Egna sociala medier. PR-byrå erfarenhet. För mig var det som att se en ny värld öppnas; som att skalan av möjligheter gick från svartvit till hela färgpaletten. 

Gör det! Utgå ifrån vad ni faktiskt tycker om, skriv in det i ord och se vilka jobb som kommer upp. Låter det kul? Jamen läs då vad det jobbet kräver för typ av utbildning och bakgrund. Sååå mycket mer motiverande och roligt än ”jag läser ekonomi för ekonomi är bra”.

Och säg ”skål!” när någon frågar er vad som händer i höst på er studentdag. Stööön på den frågan. img_5850_blogg_5777df889606ee109afd824b

aaf17e65820be92137ae49816fb45843

Comments 12
 • Jasmin

  Väldigt bra resonemang, håller helt med dig Linn!!!

  Reply

 • Vix

  Fast om man har en plan för hösten så är den frågan rolig att få! Jag åkte till Australien på mitt livs äventyr hösten efter min student och svarade gärna på den frågan på min studentdag, eftersom det var något jag såg fram emot. Alla är inte likadana..

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Jomen såklart, men jag tror att du förstår vad jag menar med frågan – sammankopplad – med en underliggande ton av förväntningar/krav.

   Reply

 • Moa

  Shit, vad jag önskar att jag fått läsa det här när jag tog min student för två år sedan. Jag gruvade mig inför mottagningen när alla släktningar skulle stirra på en med skyhöga förväntningar och förvänta sig ett svar där man detaljerat hade förutbestämt kommande delar av sitt liv, när man i själva verket kända sig helt jäkla lost.

  Reply

 • Ebba

  Det var så skönt att läsa det här inlägget eftersom jag själv går i tvåan och funderar på vad jag ska göra efter gymnasiet. Skulle säga att jag också är ”definitionen av duktig flicka” med A i det mesta och väljer kurser utifrån strategi. I framtiden vill jag läsa något som leder till ett jobb som jag känner i hjärtat är rätt, men jag har svårt att hitta den perfekta balansen mellan något som är ett drömmigt jobb, och något som leder till en drömmig tillvaro. I dagens samhälle krävs pengar för att man ska kunna bo i en storstad, kunna resa och upptäcka världen och köpa god mat utan att titta på prislappen, vilket enligt mig är en drömmig tillvaro. Tyvärr tjänar man inte sådana pengar på vad jag anser är ett drömmigt jobb. Skulle inte du kunna skriva ett inlägg med din syn på balansen mellan det perfekta jobbet och den perfekta tillvaron? Det vill säga: hur långt är du villig att kompromissa med hur tillfredsställande ditt jobb är för att kunna leva ett liv du drömmer om? Tack för en überpeppig och superhärlig blogg!

  Reply

 • Ida

  Haha ja den dagen vill jag bara njuta och ha kul ❤️ Inga frågor om framtiden tack. Tar studenten på fredag och är så pirrig

  Reply

 • Elin

  Alltså A M E N på detta, själv ”slösade” jag två år av mitt liv på Handels ekonomprogram, innan jag äntligen vågade erkänna för både mig själv och andra att jag faktiskt inte vill bli revisor – och hoppade av. Mina föräldrar är civilingenjörer och har alltid typ förväntat sig att deras duktiga flicka ska läsa en prestigefull utbildning och göra karriär. Själv vill jag jobba med informationsdesign, webbdesign och kommunikation och är snart klar med min utbildning inom det. Förhoppningsvis kommer pappa att sluta fråga hoppfullt om ”hur det blir med handels” när jag är klar och börjar jobba, det är tungt att känna att man gör sina föräldrar besvikna men jag försöker att inte låta det påverka mig, jag måste ju leva mitt liv utifrån vad jag vill. Så ungdomar, seriöst, välj aldrig utbildning och yrkesbana för någon annans skull än din egen. ❤

  Reply

 • Emma

  Åh du anar inte hur trött jag är på den frågan! Det är till och med så att jag börjat säga ”Jag har ingen aning om vad jag ska göra till hösten, jag har sökt en del skolor, men jag får se vad som händer” så fort någon frågar om det ska bli roligt att ta studenten för jag vet att det blir följdfrågan. Jag är redan inne på tänket att göra nått jag vill och något som är roligt snarare än något som är bra. Jag hade dessa funderingarna redan när jag skulle välja gymnasie om jag skulle välja att göra något roligt eller nånting bra. Men jag valde det roliga, grafisk design, och inte en enda gång under dessa 3åren har jag ångrat det ens lite. Det är ett av de bästa valen jag nånsin gjort

  Reply

 • Sandra

  Du ar grym Linn, och alldeles ratt ord att ge harliga studenter! Jag var ocksa en ”duktig tjej” i skolan med bra betyg (inget fel med det!!) och tyvarr fortsatte jag utefter forvantningar. Sa det blev en juristexamen i england (dar jag bor nu). Och dagen jag tog examen kande jag i magen att det har var ju inte alls vad jag ville. Jag ville inte jobba inom juridik alls!! Jag hade bara kort pa for att ha en ”bra” utbildning. Sa jag skippade det yrket och haller nu pa att lista ut vad jag vill medan jag jobbar pa ett tokroligt foretag i en roll jag tycker om, som har noll att gora med min utbildning. Far alltid fragan om jag inte ska utforska juristyrket anda, kommentarer som ”men dar kan du ju tjana mer pengar”, ”men du gjorde ju en hel utbildning och nu har den bortkastad” m.m. Det ar tufft att folja sin egen magkansla i en varld dar prestation och prestige verkar vara hogst pa listan hos manga. Sa fortsatt uppmuntra dina lasare och vanner att skita i vad folk sager och satsa pa sina drommar, det ar valdigt fint! Kram

  Reply

 • Alva

  Åhhh, bra med lite pepp just idag!! Tar studenten imorgon, blir dock undersköterska när jag går ut så är inte så nervös inför framtida jobb, men det känns liksom ändå lite.. läskigt(?) att gå ut. Känns som den enda värld man vet om kommer ta slut, om du förstår känslan? Hur håller man kontakten med vännerna? Hur gör man när man flyttar hemifrån? Såååå många tankar och frågor som snurrar i huvudet just nu. Trots detta är jag lyckligare än någonsin när jag sitter och tittar på min studentmössa

  Reply

 • Clara, Bossbloggen

  Håller verkligen med om att sådana där förväntningar känns riktigt tråkigt! Var bara ert drygt år sedan som jag kom på vad jag vill bli när jag blir stor (är 32) ☺️

  Livet löser ju sig ändå! Plus att det aldrig är för sent att börja plugga. Ska läsa klart min utbildning nu till hösten så har tre års halvtidsstudier som väntar med målet att vara 35, ha dubbla kandidatexamen och över femton års arbetslivserfarenhet. Så känn ingen stress över framtiden tjejer, the future is yours!

  Reply

 • Alva

  Jag tar studenten om en vecka med en ångest större än störst. Fyfan vad skönt det är att kunna klicka sig in här och läsa det här inlägget och jag ska för sjutton svara ”skål” på den frågan varje gång! Tusen tack Linn, önskar att du var min storasyrra <3

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.