Bedömningssport / läsarfråga

En liten fundering mest från en hoppryttare, hehe!
Jag tänker att olika domare bedömer olika högt på samma “runda” om du förstår vad jag menar? Den domaren du hade förra tävlingen hade kanske dömt denna ritten idag högre än den domaren du hade idag. Jag hade blivit frustrerad av att kanske göra en bättre ritt ena helgen men får sämre procent pga att domaren inte tycker om hästen eller vad det kan vara.
Är detta något som du tänker på? Eller tänker du bara “så är livet och så är den tävlingsform jag valt”. Eller som dressyrryttare kanske man inte ens tänker den tanken?
Mest en fundering, själv hade jag blivit tokig!!IMG_8742

Jag tänkte på det väldigt mycket innan jag bytte över till dressyr. Men – jag tycker att frustrationsdelen inom grenarna går jämnt ut.

Visst, det kan vara frustrerande med en bedömningssport och känslan av att resultatet är subjektivt, inte minst på den lägre nivån (där jag håller till ett tag till, hehe) där det bara är en domare som dömer. Men å andra sidan är jag befriad från den fruktansvärda frustrationen i ”en bom föll och egentligen utan anledning”. I hoppningen kunde min tränare se rundan och säga ”jag vet inte varför han rev B-hindret i kombinationen” vilket aldrig händer om vi får en låg poäng i dressyr. Då kan Christian sätta ord på varför för det är aldrig, någonsin otur.

Eller som när vi vann MSV:C’n i Vänersborg på nästan 70%. Då missade vi vår paradgren ökad trav, där vi igår i en högre klass fick en 8:a. I hoppning hade det varit ”tack och adjö” med en sån miss – men i dressyren kan jag fokusera på att få till allt det andra och lyckas jag med det kan jag ändå ta hem vinsten.

Enligt mig finns det frustration ”utanför ens kontroll” (mer eller mindre) i bägge grenarna. Och helt ärligt: jag väljer dressyren alla dar i veckan utifrån mina förutsättningar att ha häst och jag kan uppriktigt ångra att jag inte bytte direkt efter Winnetoo. Jag upplever att jag kan påverka min utvecklingskurva så ofantligt mycket mer i dressyren med ”bara” en egen häst. IMG_8415

Comments 7
 • Chris

  Svårt det här med bedömningssporter! Precis hemkommen från en större westerntävling. Där jag i en klass fick score 67,5 av ena domaren och 59 av den andra. Stor skillnad och en undrar om de kollade på samma trail eller vad tusan som hände… haha.

  Reply

 • Hanna2

  Kul, precis så brukar jag med svara!
  Man kan klonka i varje bom och de ligger kvar, ha en fruktansvärt hinderklok häst som räddar situationerna eller ha otur och hästen släpper ned ett ben fast du gjorde allt rätt. Dressyr ÄR rättvis, bra ritter får bra bedömningar! Sen är det såklart så att en bra ritt en dag ger seger och en annan dag placerar en mitt i listan, man är ju beroende av hur ens medtävlande presterar med och inte bara sin egen prestation. Dressyr är underbart <3 och man lär så länge man lever så just att man inte ens kan överblicka eller förstå allt man kommer behöva lära sig gör det till ett fantastiskt äventyr <3

  Reply

 • Michaela

  Jag håller inte med angående att otur spelar in i häsrhoppning. Om inte är det ytterst sällan. Om en bom fallee har man gjort något fel Men felet måste inte sitta under själva ritten på banan. De kan vara hur man har ridit o tränat hemma. Hoppning handlar Inte om dagens prestarion, de handlar om träningen innan. Är hästen svag i yttersidan? Inte aktiv nog i ena bakbenet? Alla detaljer spelar in. Om en bom faller har ryttaren gjort en miss i träningen o ridningen. Man ska inte skylla på otur.

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Jag önskar att kommentarerna till de olika momenten/rörelserna finns med på equipe. Jag kan inte förstå hur en domare kan ge någon en 3 i samlad skritt medan en annan domare på samma ekipage, på samma tävling, på samma skritt ger en 7. Tycker den domaren som gav låg poäng att skritten var passartad medan den andra såg förbi det? Samma med piaff när hästen korsar benen, vilket inte heller är godkänt, och ska därmed få låga poäng men ändå får de 7-8 poäng? Eller en höst som vara knäpper av och har sänkt ryggen, vilket syns tydligen bakom sadel, får en 8 på formen?
  Jag vet inte riktigt var jag vill komma med detta, bara skönt att ventilera min funderingar

  Reply

 • Anonym

  Visste inte att du hade hoppat innan. Varför bytte du? 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.