Svar på en fråga

Hade du kunnat tänka dig att jobba med hästar eller gå utbildning inom häst ex. Hippolog?

Enkelt svar: nej!
Som yngre andades jag häst. I närheten av mina föräldrar bodde en hoppryttare med ungefär 6 egna hästar och flera i träning på olika stall, jag spenderade verkligen varje ledig minut jag hade hos henne. Jag kom ihåg att jag fick erbjudande om att få 500 kronor om jag jobbade hela mitt sportlov där och jag förstod inte varför jag skulle få betalt? Jag hade kunnat betala för att få vara där hela mitt lov, haha.

Men efterhand förstod jag nog att jag var alldeles för beroende av en annan typ av stimulans också. Jag har alltid gillat skolan och dessutom introducerades jag tidigt till arbetslivet och en ”vuxen business sfär” tack vare bloggen. Så någonstans som 14-15 år bestämde jag mig för att jag inte ville jobba med hästar – eller utbilda mig kopplat till häst. 396813_2876253478129_1062437606_n

Jag tror att det är viktigt att välja utbildning/jobb/framtidsplaner utifrån den livsstilen man tror att man kommer trivas bäst med (obs! går ju att byta riktning och ändra om det blir fel). För mig är det kontor, jobb, kollegor, fin lägenhet, storstad och häst.

= utbilda mig högt för att tjäna mycket pengar och då kunna ha en eller två hästar bredvid alla andra delar.

Jag ÄLSKAR att läsa om framtidsplaner – så dela gärna med er av era om ni orkar, har tid och vill <3 Någon här som ska satsa på att jobba med hästar?

Comments 29
 • Manda Stillnert

  Jag har gjort fram tills för ett år sedan, i slutet på augusti påbörjar jag min universitets utbildning på 5 år till ämneslärare på gymnasienivå. Jag insåg ganska snabbt att hästar vill jag inte jobba med, jag vill ha de som min hobby de är alldeles lagom.

  Reply

 • Alva-Li

  Jag börjar nian nu i höst men jag vill gå på IB i Stockholm när jag börjar gymnasiet. Ettan och trean vill jag gå i Sverige men tvåan vill jag gå i USA eller England för att förbättra min engelska! När jag har gått ut gymnasiet vill jag just nu jobba med hästar och/eller bli militär☺️

  Reply

  • Mikaela

   Om du vill gå ett år utomlands för att bara träna på engelskan skulle jag tro att England är bättre i så fall. Pluggar man i England kan man tillgodoräkna sig det och hoppa på trean hemma sen, åker man till USA måste man gå om ett år för att skolsystemen är så olika. Dock vet man ju inte hur det blir med England nu när de ska gå ur EU 🙂

   Reply

   • Alva-Li Borgs

    Det är det som är grejen med IB, att man inte behöver gå om ett år eftersom att det är ett internationellt program☺️ Det lutar dock mot England ändå just nu för vem vill inte prata brittiska liksom

    Reply

 • Vera

  Som yngre hade jag en drömmen att jobba med unghästutbildning men under årens lopp har jag insett att det nog inte är något för mig, speciellt med tanke på lin skadehistorik i samband med hästarna(4 axelluxationer på 1,5 år..). Däremot älskar jag att vara med och se ”hur proffsen gör” och försöker därmed, likt dig när du var yngre, spendera så mycket tid som möjligt i stallet och på tävling med min tränare. Det är superkul att få höra alla ”inside secrets” och se hur man själv utvecklas genom det!

  Vad gäller det jag faktiskt ska jobba med så är jag lite kluven. Jag ska börja trean på den naturvetenskapliga linjen och har alltid varit duktig på och tyckt om att plugga. Därför tycker många i min omgivning, och jag själv till viss del, att det vore smart att utnyttja detta till en utbildning som leder till bra och oftast välbetalda jobb, exempelvis juristlinjen. Men samtidigt ligger en väldigt stor del av min talang och mitt intresse i språk och jag skulle därmed verkligen vilja jobba med något där jag kan utnyttja det. Problemet är att jag inte riktigt vet vad det skulle vara för något eftersom jobb som översättare nog både är svårt att få och känns rätt så osäkert. Ol någon har tips på utbildningar eller hur ni skulle göra i min situation får ni gärna svara!

  Säkert är i alla fall att jag vill åka till Frankrike för att utveckla min franska, antingen i någon/några månader eller som en del av min universitetsutbildning. Dessutom vill jag gärna gå en skrivarkurs som ett ”sabbatsår” efter gymnasiet eftersom jag älskar att skriva!

  Reply

  • Carro

   Tolk, kanske? 🙂

   Reply

  • Mika

   Vill du arbeta i Sverige eller utomlands? Vad intresserar dig mer än språk? Finns en massa olika alternativ om du inte ”bara” vill arbeta med språk men ändå utnyttja dina kunskaper.. Arbeta på ambassad, läsa diplomatprogrammet (kolla SIDA), brukar finnas tjänster ute i Europa (främst Geneve och Bryssel) om politik är något som intresserar dig – uppdrag på ca. 1 år, lågavlönat och mer som internships men kan vara ett bra sätt att ”känna på”, många organisationer arbetar internationellt och söker ibland kommunikatörer och dylikt med särskilda språkkunskaper osv 🙂

   Reply

 • Linnea

  Vad är det för utbildning/kurs du läser nu?
  Vad vill du jobba som i framtiden?

  Reply

 • Johanna

  Åh, jag älskar också att höra om framtidsplaner från folk, tycker det är SÅ inspirerande att höra vad olika framtidsplaner folk har. Kanske därför jag inspireras väldigt mycket av din blogg, för den är helt klart en av få där jag verkligen får inspiration av att läsa, oavsett om det handlar om din ridsportsatsning eller karriärsattsning! xD

  Själv är jag utbildad inom PR och marknadsföring och har under några år jobbat jobbat hos Scooter Braun på SB project och har på så sätt jobbat med marknadsföring hos främst artister. Ett riktigt roligt jobb som jag verkligen skulle rekommendera och som jag älskat men valde att efter drygt fem år flytta tillbaka till Sverige. Har nu bott i Sverige drygt ett år och ska i September tillbaka till Los Angeles men då för att jobba med hästar och som beridare. Jag har alltid haft en liten dröm att jobba med hästar, för har ridit sedan jag var liten men valde då att utbilda mig inom PR branschen vilket jag också älskat, men iom det jobb jag haft så hade jag svårt att själv äga någon häst då det varit mycket jobb och mycket resande, och har då saknat det en hel del och fick nu detta erbjudande så tänkte att man kan ju pröva. Med det CV jag under åren lyckats skapa så vet jag ju att skulle jag inte vilja fortsätta jobba med hästar och känner att det inte är rätt så kan jag ganska enkelt tror jag, kunna återgå till att jobba med PR igen, vilket jag vet att jag tyckt varit ett roligt jobb!

  Reply

 • Anonym

  Pluggar till Hippolog nu, bästa jag gjort i mitt liv!! :)o

  Reply

 • Johanna

  Har gjort en liknande satsning som dig. Jobbade först i dressyrstall i Tyskland men eftersom jag alltid har haft lätt för skolan valde jag att plugga vidare och tjäna så mycket pengar att jag kan hålla hög nivå på min satsning på hästarna vid sidan om. Målet har hela tiden varit att tjäna pengar civilt, men att ha frihet och tid att kunna satsa på två bra hästar vid sidan om (drömmål internationell GP, realistiskt mål nationell GP). Är färdig med en sexårig ganska tuff universitetsutbildning, har fått mitt drömjobb och rider på kvällarna. Dock börjar jag bli frustrerad över att man bara hinner med en-två hästar när jag egentligen vill rida så mycket mer, så det kanske blir en helomvändning om ett par år… Har mer och mer börjat fundera på om jag ”fegade ur” när jag valde att utbilda mig och skaffa ett vanligt jobb och att det snarare var brist på självförtroende som gjorde att jag inte utbildade mig till beridare. Men det är ju aldrig försent att bli modig!

  Reply

 • Alex

  Jag pluggar ett beteendevetenskapligt program (ÄLSKAR) och tänker rikta mig mot antingen kurator eller mot studie-yrkesvägledare och då får jag plugga ett år extra 😀

  I framtiden vill jag bo i storstad, fina vänner i närområdet, skriva på fritiden och hjälpa ungdomar på dagen.

  Reply

 • Fanny

  Jag ska börja studera nationalekonomi på universitetet i höst och blir en ”ekonomisk expert”, som det kallas. Tror att jag vill jobba inom bankvärlden men det kanske ändrar under studiernas gång. Har dock också funderat på hästvärlden mycket, då jag verkligen brinner fär ridning, men jag vill förtjäna mycket o verkligen bli framgångsrik så tror inte att hästbranchen ändå är för mig… Men man vet ju aldrig, kanske jag om några år har slutat studera och satsar fullt ut på hästarna 🙂

  Reply

 • Malin

  Det är inte alltid en satsning på annat är en motsats till stt satsa på hästarna heller. Jag har jobbat med hästar i många år, men jobbar nu som marknadschef, just pga att jag vill rida i frack, jag vill rida GP – och göra det utifrån mina spelregler. Om man inte har obegränsat med pengar, så innebär att jobba med hästar oftast att man rider någon annans häst, vilket tar ”sårbar” till en ny nivå… Jag slet i stallet, på tävling o på hästryggen, fick alla de timmarna i sadeln, starterna i Falsterbo o Flyinge, erfarenhet, kunskapen i coachning och helhetskonceptet kring unghästar o tävlingshästar. Ovärderliga år. Men nu är jag så jäkla glad för mitt jobb som är roligt och inspirerande, och min lön som gör att hästen jag tränar är min häst!

  Reply

 • Linnéa

  Jag har alltid velat jobba med hästar, första framtidsdrömmen var en ridskola med allergivänliga hästar. Men nu på senare tid så har jag börjat fundera på att starta något mindre för barn och ungdomar med psykiska sjukdomar som t.ex depression. En plats dem kan komma till och bara få vara, vara med hästar, kanske skaffa lite andra mindre gårdsdjur och andas natur. Hästarna har hjälpt mig otroligt mycket i perioder där jag velat ge upp som mest. Hästar och djur är helande och jag tänker att en sådan gård/plats skulle kunna bidra vården.
  Drömmer och planerar, men hoppas en dag att kunna göra den till verklighet för att kunna hjälpa barn och ungdomar.

  Reply

 • Elin

  Jag tog studenten och var så trött på att plugga! Tog iställe mitt pick o pack och flyttade till australien för att jobba i ett travstall sex månader, nästan 3 år senare är jag fortfarande kvar. Har sambo och ser vår framtid här. Planen är att köpa gård och träna våra egna hästar, då min pojkvän är en framgångsrik kusk och jag har tagit min tränarlicens. Är så glad att jag åkte hit och detta är mitt liv och framtid. Vissa dagar är det såklart mindre kul att jobba med hästar men jag hade ändå inte kunnat tänka mig att göra något annat 🙂

  Reply

 • Paula Jacobsson

  Älskar att läsa allas mål, planer och drömmar, man blir ju galet peppad! Själv är jag helt ointresserad av hästar utan följer dig mest för de andra delarna. Jag tog studenten nu i juni och har kommit in på Handels nu. Gör alltså slag i mina drömmar och flyttar från Örebro till Stockholm för att svepa in arbetslivet sen med något ohyggligt driv, dock än väldigt osäker inom vad☺️

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Väldigt kul att höra att du kan få inspiration här ändå! Handels tror jag är hur kul som helst – lycka till <3

   Reply

 • Irma

  Rolig läsning! Jag flyttar faktist till Göteborg om en vecka för att plugga till civilingenjör i 5år, samt att min häst får flytta med ner! Så om 5 år är jag förhoppningsvis färdigutbildad civilingenjör med en häst som går 150 om man får drömma 😉

  Reply

 • Elena

  Jag drömmer om att bli fastighetsmäklare i Göteborg eller Uppsala! Har gått ett år nu på fastighetsmäklarprogrammet i Gävle och har ett år kvar tills jag är klar. Därför satsar jag nu stenhårt på att fixa intervjuer och jaga jobbplatser i Göteborg/Uppsala. Man får aldrig ge upp!

  Reply

 • Elin

  Fram tills jag var 16 år var jag HELT inställd på att skippa gymnasiet och dra direkt till typ Tyskland och bli bäst på att rida. Sen började jag gymnasiet i alla fall (natur) och insåg att det inte var helt fel med utbildning ändå Någonstans där kände jag också att dressyren kanske blir ännu roligare om det förblir en hobby. Jag tog studenten för ett år sen och har nu läst ett av fem år på apotekarprogrammet. Som jag känner nu vill jag bli riktigt duktig på mitt jobb så att jag tjänar bra och kan ha en fin häst vid sidan av. Men jag är fortfarande inställd på att rida grand prix – bara det att jag kanske inte kommer göra det som 25-åring. Du är verkligen en riktigt stor inspirationskälla på alla plan, så tack för att du väljer att blottlägga ditt liv på det sättet du gör – det hjälper många ❤

  Reply

 • Jenny

  Har efter många försök att jobba med annat (haha) insett att det är hästar jag ska syssla med. Så börjar faktiskt plugga till hippolog nu i höst och är hur taggad som helst!

  Reply

 • Tilda

  Med risk för att låta bitter.. Men känner inte du en rädsla av att vara naiv inför livet? Tjäna pengar, ha pengar, köpa vad man vill, klackar, och fin lägenhet. Det är bara en yta. Om du ex skulle få dödlig cancer eller ngn annan hemsk sjukdom eller liknande, så kommer ju dessa saker inte att betyda någonting alls? Känner du dig aldrig naiv inför livet? Det gör jag.

  Reply

  • Danny

   Som någon som faktiskt har cancer förstår jag inte riktigt din tankegång. Det som tagit mig genom de jobbigare perioderna är just framtidsdrömmarna, som involverar allt från karriär till klackar till hästar. Om min hälsa skulle vara allt jag bryr mig om så skulle jag ju vara ganska screwed nu då den svikit mig. Självklart ska man ha ett sunt perspektiv och hälsa och relationer är viktigare än pengar, men det här inlägget handlade ju om karriärsval, inte livsvärderingar.

   Jag kan inte tala för alla cancerpatienter men this one vill gärna ha ett välbetalt jobb för att kunna bo i ett hem jag älskar, resa dit jag önskar, ha de hobbyer jag vill ha och så vidare. Det betyder lika mycket för mig nu som det gjorde före jag blev sjuk. Och det är jag glad för, att min sjukdom inte har tagit ifrån mig mina drömmar och framtidsvisioner!

   Reply

   • Tilda

    Absolut förstår jag din tanke och jag respekterar den till fullo! Tror att jag missuppfattades lite här. Jag drömmer också om pengar och klackar. Men det är sättet att framhäva det på ”som om det är allt som betyder någonting här i världen” som jag uppfattar som naivt. Vad jag menar är att man kanske söker lyckan i det ytliga. Och då är min fråga om inte Linn är rädd för att känna sig naiv. Jag menar, det har gått bra hittills (och det beundrar jag dig verkligen för, Linn, heja dig!) men vad skulle det betyda om man skulle råka på en riktigt motgång någon gång i livet? Skulle det vara allt man brydde sig om, eller hade man försökt ta vara på allt annat som inte syns att skryta med utåt? Förstår ni hur jag tänker? Jag känner den rädslan.

    Reply

    • www.linnolsson.se Post author

     Intressant input från er båda tycker jag!
     Men ”som om det är allt som betyder någonting här i världen” är väl lite hårt att döma ur ett inlägg som handlar om vad man vill att ens utbildning/karriärsval ska leda till. Hade jag fått vara frisk livet ut, kär för alltid och två friska, glada barn av en annan universitetsutbildning så lovar jag att jag hade satsat på den 😉

     Reply

 • Elin

  Jag växte upp ungefär som du men när jag var typ 12 så bestämde jag mig istället för att jag ska jobba med hästar, haha. Flyttade 100 mil för att gå på Wången och ett halvår efter studenten flyttade jag till Island för jobb med hästar i två år, och nu har jag ett år kvar på den treåriga högskoleutbildningen på Hólar.
  Jag hade nog inte kunnat jobba med något ”vanligt” och ha stora intressen vid sidan om, jag tror att jag hade gjort mitt intresse till mitt jobb oavsett vad det är. Det har liksom alltid varit så självklart.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.