Köpa ett föl?

Okej – kan vi framtidsdrömma lite ihop? Eller: ni får gärna svara realistiskt på mina drömmar eftersom jag har ganska noll koll i ämnet.

I maj 2018 tar jag examen och Soraya fyller 8 år. ÅTTA ÅR! Det innebär att jag blir helt fri, med världen framför mina fötter, och ägare till en vuxen dressyrhäst som förhoppningsvis går de lite svårare klasserna. Jag funderar på att köpa ett föl i examenspresent till mig själv… För jag tror knappast att jag får ett inslaget av Felix 😉 Vore inte det drömmen? Det skulle innebära att den dagen jag ska skiljas från Raya och hon ska gå vidare i sin karriär utan mig så har jag redan en liten älskling som då förmodligen är lite äldre.

..eller är det romantiserat tänkande? Har någon av er köpt ett föl? Är det bättre att köpa en 1-åring? Eller rentav spara pengar längre tid och köpa en 3- eller 4-åring när det är dags? Jag kan bara inte släppa tanken på att åka runt och kolla på föl och välja sin alldeles egna bebis som man lär känna från start. IMG_3520Raya och hennes mamma Saffran. Raya är efter svenska Sharmeur som tävlas framgångsrikt av Malin Rinné. Det är sååå kul att se honom från läktaren på alla stora arenor <3 

Comments 38
 • J

  Jag tror det är en bra idé. Då har du möjlighet att forma hästen precis så som DU vill ha den, och slipper istället åka land och rike för att hitta en häst som passar dig. Så tänker jag om framtiden när jag måste skiljas från min älskling i alla fall 🙂

  Reply

 • Frida

  Har man möjligheten att vänta så visst kan man köpa ett föl, de kostar ju oftast lite mindre. Men man få så klart räkna med en hel del kostnader på vägen också. Om man ska köpa en 1-2- eller 3-åring beror mest på hur länge man kan vänta. Man kan sällan säga så mkt om hur hästen blir ändå mer än kanske på en 3-åring. Det är en större chansning så klart än att köpa en inriden häst men om man tilltalas av tanken att ha ett föl så varför inte? Jag har inte köpt ngt föl men familjen har fött upp 4 stycken hästar, de skulle bli ponny till mig och syrran men det tog för lång tid att få det första stoet dräktigt så vi hann blir för gamla. Å andra sidan blev 2 över ponnymåttet ändå. 2 sålde vi, en fick benet avsparkat och en har min mamma kvar som ridhäst. Det är alltid en risk med hästar oavsett vad man köper. Men ska du köpa ett föl så ska du nog se till att snöa in ordentligt på stammar, det är nästan det enda du har att gå på. Glöm inte bort att titta på stoet, det är cirka 70 % av fölet, välj gärna ett sto som presterat själv eller gett avkommor som gjort det.

  Reply

 • Alexandra

  Jag har också en dröm om att äga ett föl och få vara med från början. Köper man en häst som hunnit bli några år finns ju också risken att man ”ärver” ett problem/beteende som man får jobba bort sen. Ett föl är nog lättare att forma från början. Jag kan dock ingenting om föl men jag kan tänka mig att det går att bygga ett otroligt fint och starkt band till sin häst om man har den från föl. 🙂

  Reply

 • Camilla

  Vi spontanköpte ett föl som projekt när jag hade skadad häst (oklart om hästen skulle bli frisk – det blev den dock :p). Vi köpte ett föl från ett erfaret stuteri, mamman hade flera meriterade avkommor, fölet var visat med 50p på fölvisning (9or på trav och typ). Åkte och tittade på henne när hon var 6 månader, förutom att hon var snygg och rörde sig super så hade hon ett fantastiskt temperament och vi bestämde oss direkt. Hämtade henne sedan när hon var 9 mån. Äger henne fortfarande – 12 år senare 😉

  Alltså vill bara säga det att visst, köpa föl kan vara fantastiskt roligt och ett superkul projekt – men romantisera det inte för mycket (säger jag som ändå gjort det själv). Du har ingen aning om vad du får -till ridningen. Köper du en treåring så kan du åtminstone sitta upp på den och få ett hum om vad det är för häst. Fölet är en ännu större chansning, den dagen du sitter upp på den är det som att du sitter upp på en helt ny häst även om du haft hästen i 3 år. Nu sitter du upp på ”ridhästen” Fölis och har du tur passar ni ihop. Det är lätt att tänka, åååh ”forma sin egen häst, ett oskrivet blad som ingen förstört”. Nej, men nu är det DU (nu menar jag allmänt, inte just du Linn) som ska se till att inte förstöra den och låta den få några problem/oönskade små talanger. Jag själv hade tur och fick ett föl som var superenkelt, ett nybörjarföl 😉 Gjorde allt själv med henne och det gick ändå enkelt, men det är ju ingen garanti liksom att det ska gå så enkelt.

  Alltså jag säger inte ”KÖP INGET FÖÖÖÖÖÖL”, jag menar – jag gjorde det ju själv och det blev bra, men jag vill bara trycka på att inte romantisera det; det inte är lättare att forma ett föl – det är istället ett ansvar att ”göra en sund och trevlig häst” på egen hand och det är en rätt lång väg från föl till ridhäst där det kan hända mycket på vägen – och bara för att man uppfostrat den själv/ridit in själv betyder inte det att detta kommer vara ”min” skräddarsydda häst utan den dagen man börjar rida kan det visa sig att denna hästen är en helt annan typ ridmässigt än vad jag vill ha – och därför kan det vara minst lika kul att köpa en åtminstone insutten unghäst, de är fortfarande bebisar de med men går åtminstone i förskolan 😉

  ELLER så köper man ett föl och klaffar allt så har man en skitkul resa.

  Reply

  • Mathilda

   Jättebra svar!
   Själv spanade jag in min nuv häst redan som 6 månader hos min tränare. Kärlek vid första ögonkastet. Blev dock inte av att jag köpte honom fören han var två år.

   Köper du ett föl, kolla upp och hör dig för om härstamningen. Om möjligheten finns, rid/titta på stoet o dennes prestationer o tidigare avkommor.

   Reply

 • F.

  Hade varit SÅ kul att följa ett föl i bloggen, men samtidigt tror jag det är absolut smartast att köpa en 3-4åring om man vill vara säker på att få en riktigt bra häst just pga man inte har en aning om hur fölet blir som ridhäst.

  Reply

 • N

  Jag köpte ett föl och idag är hon 4 år, bästa hästen jag köpt! Så roligt att kunna forma dom själv och man får dom precis som man vill! 🙂

  Reply

 • Birgitta

  I dina kläder hade jag redan nu börjat spara pengar till en minst 3-4 åring.

  Ett föl kommer att ha kostat mycket innan den är 4-5 är och du ”vet” att ni passar ihop. Och massor kan hända på vägen som spolierar hela drömmen.

  Du kommer mest att ha utgifter och lite glädje under flera år och som sagt utan att vara garanterad att få det du vill i slutändan.

  Reply

 • Stephanie

  Jag köpte ett föl som studentpresent till mig själv. Det kan ju bli superbra men också tvärtom. Red in henne själv, visade som 3 och 4 åring osv osv. Sen började det visa sig att vi inte passade så bra ihop som jag hade drömt om. Men jag älskade min lilla fölunge och tänkte att det löser sig, vi jobbar oss igenom det. I våras fyllde hon 6år och hon flyttade då till sitt nya hem. En superfin häst(!) men inte rätt för mig. Det tog mig 1.5år att bestämma mig för att sälja, hjärnan har sagt en sak och hjärtat en annan. För mig slutade det med ett hjärta som fortfarande känns söndrigt, jag sålde min lilla bebis men också hopp, planer och framtidsdrömmar. För min del hade jag köpt en lite äldre för att slippa den smärtan men också för att inte lägga tid och pengar på ”fel” häst. Risken ÄR större att man köper fel häst för man vet ju inte hur den blir när den blir stor även om msn har många erfarna runt sig, det äe lite av en gissninglek osvsett hur man gör. Samtidigt tror jag det är svårare att sälja en som man haft sen föl för man fäster ju sig och man vill ju så så gärna att det ska vara rätt!

  Med detta jobbiga i bagaget säger jag köp en äldre (men hade mitt case slutat bra hade jag ju kanske sagt nått annat)!

  Reply

 • Malin

  Köp ett föl men i aktier! Alltså, lägg den summan idag på aktier med låg risk till medel risk (om du ändå vill kunna plocka ut dem om 3-4 år, kanske fonder om du inte alls är intresserad) och fyll på med vad en stallplats + mat skulle kosta för ett föl varje månad eller år. Då har du sen pengar till en unghäst och kan välja utifrån känsla istället för stam och gullighet 🙂 Skulle något hända som gör att du behöver de pengarna istället så går det att ändra lättare än med ett föl…

  Reply

  • Anna

   Gillar tänlet men det är riskabelt att köpa aktier nu med en så pass kort sparhorisont som 3-4 år. Även om man köper mer ”lågrisk” så är börsen högt värderad nu i mitt tycke. En nedgång bör komma inom några år.

   Reply

 • Linnea

  Vad är det för utbildning/kurs du läser nu?
  Vad vill du jobba som i framtiden?

  Reply

 • Helen

  Köp! Det är ju egentligen lika mycket risk att köpa ett föl som en unghäst eller en utbildad äldre. Om det visar sig att ni inte passar ihop så har du ju en inriden unghäst att sälja och en massa nya erfarenheter. Förhoppningsvis klaffar det sig så pass väl att du fortfarande har Soraya något år medan fölis rids in så att du aldrig är hästlös.
  En bra investering för framtiden!

  Reply

 • Karolina

  Klart du ska köpa föl!!!

  Reply

 • Linda

  Hej Linn, blev lite nyfiken på din plan när du skrev ”När Raya ska gå vidare i sin karriär”. Vad är Ditt mål med Raya?

  Reply

 • Pauline

  Min mammas första uppfödning blev helt annorlunda i psyket jämfört med stoet, den andra verkar bli mer lik stoet och det trots att det är helsyskon. Så efter att jag har sett föl växa upp till vuxna individer (inte så många dock) så hade jag troligen väntat tills de är 4 år och sett hur de är som hyfsat mogna hästar för att veta att de verkligen passar min preferens vad gäller temperament.

  Reply

 • Cicci

  Värsta tiden att sälja är annars vid 1-2 år, Dåckan får sämst betalt. Så leta där kanske? Var noga med att kolla stam och ridbarhet i släkten bara, provrid gärna någon släkting om möjlighet ges för att försöka se om det är den typen av häst du gillar 🙂

  Reply

 • MalinKalin

  Skulle ju vara himla kul med ett föl! 🙂

  Reply

 • Amanda

  Kanske ändå roligast med en 2åring då hinner du bekanta dig med den ett tag och du behöver inte lägga massa pengar och energi närmsta åren men får ändå rätt snart börja träna med träns och longera och sitta upp och så

  Reply

 • Sofia

  Min första häst va en fölunge. Mitt bästa köp någonsin. Vi kände varanda innan o utan, detta på både gott o ont ja gjorde allt själv. Tyvärr o mycket olyckligt betar han nu på de evigt gröna ängarna pga polyneuropati. O valet på nästa häst blev utan tvekan en ny fölunge. Men……

  Jag har mina hästar hemma på min egna gård. Vart ska du ha fölisen? Tesammans med Raya? Hos dina föräldrar? 2 hästar i olika stall? Utgifter på ett föl blir stallhyra, försäkring, vacc, verkning o säkert nått mer. Är detta pengar du är berädd att lägga ut utan att få rida? Rida ä absolut inte allt.
  Om du vill o har möjligheten till att betala allt detta så tycker ja absolut att du ska köpa en fölunge. Dä ä värt varenda krona. Dä finns massor att göra innan debuten som ridhäst. Ex åka till olika ridhus och miljöträna inför 3 årstest, löshoppa, longera, tömköra, trafikträna, så du kommer absolut inte bli sysslolös med ett föl från start o gisses va du kommer utvecklas kan ja lova.

  Reply

 • Anna

  Eller så tar du ett föl av Soraya genom embryotransfer Dock rätt dyrt.

  Reply

 • Rebecca

  Hej! Här vill jag också lägga mig i lite, för detta är ju superspännande 😀

  Jag har själv aldrig köpt ett föl, men har fött upp några själv. Så jag kan ju ge dig min ”säljarsida”. För mig är det absolut mest fördelaktigt att sälja som föl eftersom det är mer riskfritt samt ger möjlighet till en större vinst. Dock älskar jag föltiden och uppskattar att få vara med det under den första tiden. Därför har jag sålt mina första uppfödningar som 1 eller 2-åringar. Jag tycker att det är värt att köpa en ung unghäst, men det är ju en personlig åsikt också. Om man väljer ett föl eller en 1/2-åring måste få bero på de faktorer som jag nämnde ovan. Är man beredd att ta ett extra ”riskår” för att också få vara med om den absolut första tiden så är det ju härligt. Ja, det är inte lätt.. Viktigast är väl kanske att man är lite öppen med vad som dyker upp men att man ändå håller planen någorlunda.

  Och om du önskar en välstammad, söt och alldeles för social fölgrabb så får du skicka mig ett mail 😉

  Reply

  • Rebecca

   Vill fylla i att taktiskt sätt är det väl kanske smartare att köpa en 3/4-åring än en oinriden ung unghäst. Vidare är det nog mer taktiskt att köpa en 1/2-åring än ett föl, men så ska man inte alltid enbart följa hjärnan och vad som anses vara det ”rätta”. Lycka till! 🙂

   Reply

 • Anonym

  Jag förstår bara inte varför du ska ens tänka tanken på att sälja raya? Så dumt.

  Reply

 • Anna

  Det är en lite för romantisk idé att köpa ett föl, man har ingen aning om vad man får eller vad som händer på vägen. Tusen gånger bättre att köpa en 3 eller 4 åring när det är dags. Köp på hösten när alla uppfödare är fattiga efter en vår och sommar fylld med visningar och insimineringar 🙂

  Reply

 • Linn

  Köpte själv ett föl vid sidan om min 8åring för att jag ville ha en häst för framtiden men inte hade råd att köpa en 5-6åring.

  Tycker inte det är en dålig idé även om det är lite riskabelt eftersom man inte vet hur den kommer att bli. Har man skyhöga mål kanske det känns för riskabelt att köpa en häst som kanske inte alls blir som man tänkt, men samma sak kan ju hända på en äldre häst bortsett från att du vet lite mer om gång och kapacitet på en 4åring.

  Min lilla tjej har blivit 1år nu och jag är tokförälskad. Tänkte när jag köpte henne att hon ev skulle säljas när hon är 4 om hon inte är vad jag vill ha, nu känns det som en omöjlig tanke..

  Reply

 • Zandra Svensson

  Skulle det inte kännas lite surt för sig att precis etablera dig på högre klasser och sedan gå ner i unghästklasser igen utan en häst att komma vidare på i din satsning? Eller har du tänkt att investera Framtidens försäljning av Raya i en till häst som är mer färdig? Utveckla gärna detta inlägget med fler tankar för det dök upp en hel del frågor när jag läste. 🙂 jag red själv in min ponny som jag sedan red SM i hoppning på, det tog 8 år innan jag kom dit, efter honom hade jag ingen mer häst på den nivån och sedan rann tävling ut i sanden för min del. Unghästar är skitkul men det är mycket jobb, vilket du ju vet som ju är mitt i resan. 😉

  Reply

 • Johanna

  Föl är söta men det tar ju ändå rätt lång tid innan man gör något med dem, de i princip står ju bara å äter pengar fram tills de är tre. Jag har kollat endel på föl nu också men lutar åt att jag köper en ettåring/tvååring ist 🙂

  Reply

 • Kim

  Vet du vad? Med tanke på att du gjort ett så fint jobb med Soraya, och inte är för stolt för att ta emot hjälp när det behövs, så tror jag det kommer gå galant om du köper ett föl. Det man inte kan lär man sig, right. Blir imponerad varje gång om det råkat gå ett tag sen jag besökte bloggen sist och ser vilka framsteg ni gjort-så hatten av! 🙂

  Reply

 • Hanna

  Att ha föl är det mest fantastiska man kan ha, har man möjligheten är det bara att göra!
  Jag själv fick ett föl förra sommaren-16, dem betyder något alldeles extra. Såklart ändå mer fantastisk när man varit med från födseln ❤ !

  Att följa honom bli större e så himla kul, och även om jag nu har honom på lösdrift 1h bort så är de ännu roligare nästan när man väl hälsar på och får bilder! Kan intr vänta på att få hem honom nästa år och lära känna honom som en riktig grabb och inte bara en bebis. Det hela va så kul att jag bestämde att det får bli en bebis iår igen, så håll tummarna på ett lika fantastiskt föl sommaren 2018!! Tveka inte att KÖPA ett föl om du har möjlighet, du kommer inte ångra dig!! Den dagen ni kommer få träna med varandra kommer vara ännu mer fantastisk ❤❤

  Reply

 • Sabina

  Varför inte ta ett föl på Soraya genom embryotransfer?
  Det föds ju dock inte förrän 2019 då om du gör det nästa år.
  Men du kan fortsätta att tävla Soraya, och ändå få ett föl efter henne.
  Det kostar en del förstås, men det kanske är värt det?

  Reply

 • Kim

  Jag fick låna ett sto och göra mitt egna föl, helt fantastisk resa, men jag vill inte göra om den.
  Fram till idag när han är 2 år så präglas de inte särskilt mycket av oss människor. Det viktiga från oss människor är att de får verkas några gånger, åka släp samt stå uppbundna. Det som är allra viktigast är att de får vara häst, växa upp på lösdrift i kuperad terräng, lära sig hästspråk osv.

  Köp en 2-åring tidigt på våren när de ser tråkiga ut så kostar de mindre, släpp den på bete och påbörja det riktiga jobbet på hösten, dvs vänja vid sadel, träns, longering och promenader.
  Innan dess är vi människor lite överflödiga faktiskt.

  Reply

 • Vilma

  Jag köpte en 1 åring. Rider ponny men började känna att jag ville ha något större. Tanken var väl en 3-4 åringen men av en slump blev det en ettåring. Det året vi har haft tillsammans har varit det bästa någonsin, vi är bästa vänner. Jag önskar att jag hade varit hennes första ägare. Så, köp ett föl om de är de du vill. Tiden går fort och man har så kul med just sin egen bebis. Kan rekommendera en 1 åring också såklart, men jag hade velat ha min bebis när hon var ännu yngre!

  Reply

 • Malin

  Jag köpte föl, han är 2 år nu så han ska ridas in till hösten. Eftersom jag redan har en ridhäst var det inte så farligt att behöva vänta, men romantisera inte för mycket! ”Oförstörda” är de såklart, men det är lätt att förstöra själv om man inte är proffs. Min kommer ridas in av unghästutbildare och jag tar över när han är riden ca 2-3 månader, efter det kan jag resten, men jag rider inte in!

  Jag räknar också kallt med att om han inte känns perfekt för mig, då säljs han.

  Mina bästa tips för att köpa föl är som följer:

  -Köp föl efter det bästa sto du kan hitta. Bra stam och MÄNGDER med riktigt fina avkommor från samma stofamilj vill du ha. Alla godkända hingstar är fina men det avlas på väldigt mycket ytterst mediokra ston i Sverige.

  -Kolla på resultat från unghäst-VM, EM, VM, OS, Bundeschampionat etc. Leta efter hingstar som konsekvent lämnar fina, ridbara avkommor med god exteriör.

  -Budgetera för hjälp med inridningen, det är inte värt det att göra fel där och sen stå med häst som exempelvis har sadeltvång eller är livrädd vid uppsittning, som exempel.

  Reply

 • Alexandra

  Som många rekommenderar, ha mest fokus på stoet när du väljer föl, hingsten har gått igenom många ”kvalitetskontroller” men man kan avla på i princip vilket sto som helst.
  Vi hade ett sto som vi bestämde oss för att köpa till att vara avelssto baserat på tre-års test och hennes ridbarhet (hon hade alltså inga tidigare avkommor) och hennes temperament. Lite av en chansning kanske men helt rätt val då båda hennes avkommor är otroligt talangfulla – men så blir det ju inte alltid.
  Sen har jag varit med min häst sen hon föddes och det är en resa som jag skulle göra om utan tvekan, om tiden och pengarna fanns att ge det en ordentlig chans.

  Reply

 • Nina

  Spontana tanken är vad du ska med ett föl till – egentligen. Med kille, jobb+ soraya och dressyren som du älskar. Soraya kunde du endå rida på och ta en rimlig mängd hjälp med, ett föl skulle ta oändligt mycket tid och kunskap som du inte verkar ha, i förhållande till allt annat du vill ha i din vardag 🙂

  Då är en 3-4åring som du kan rida, starta och åtminstone delvis utbilda en helt annan sak.

  Reply

 • Jennifer

  Låter ju helt underbart med ett föl, har också haft den drömmen – att få bilda sin häst helt själv från grunden!

  Men, jag måste hålla med vissa andra. Jättebra idé, hade dock satsat på en 1-2 åring med tanke på omkostnader, stallhyror osv, OM du ska ha kvar Raya vid sidan om. Men om din tanke är att de ska ”byta” av varandra, så kommer din egen utveckling inom dressyren läggas på ”paus” (även om du givetvis får med dig massor av unghästerfarenhet) i några år. Det hade varit en aspekt jag funderat över.

  Dvs, istället för att plocka upp Raya och sedan gå ner och göra samma resa igen, så hade jag kanske övervägt att gå vidare, utvecklas mer. Men unghästar har ju sin charm absolut, så det är ju vad man själv vill utvecklas inom. 🙂

  Reply

 • Elin

  Om man låter bli att räkna upp alla kostnader som blir när man ska låta ett föl växa upp, så är det faktiskt otroligt roligt! Såklart så vet man mer om vad det blir när det är äldre, men det är ju också en del i tjusningen, väntan på att hästen växer upp, se utvecklingen på vägen, bestämma själv hur uppväxten ska vara osv. Jag tycker avel är superroligt och otroligt spännande, ekonomiskt är det ju sällan smart i längden men det är väldigt roligt!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.