Träningen just nu

Något som slår mig i träningen nu är att jag måste hitta nya sätt att lugna Raya – jag antar att det är precis samma sak för en ”lat/långsam” häst, att ens hanteringssätt måste ändras i takt med utbildningen. Vid alla nya inlärningsfaser har mitt sätt att ”svalka huvudet” varit att rida lätt lite, låta henne komma ner i formen etc. Det har fungerat jättebra mellan rörelserna. Exempelvis: rida ett byte och sen låta henne galoppera lite lägre genom kortsidan innan jag tar upp henne i formen inför nästa.

…men så kommer serierna, piruetterna med byten direkt efter, slutor följda av byten – och vips så sitter jag där och vill ta ner henne i formen men hinner inte. Nu måste jag lära mig att hålla henne i ramen och cool utan vår snuttefilt.

Så det tränar vi mycket på just nu! Att rida och träna i tävlingsformen och när hon blir het hitta andra sätt att fortsätta genomföra rörelserna utan att ”pausa intensiteten”. Ett viktigt nästa steg i vår utbildning. IMG_2620

Idag red jag 80% av hela ridpasset på raka linjer innanför spåret. Jag varierade övergångar med byten och serier och fokuserade på att jag valde formen och intensiteten och inte bara lunkade in i det som kändes mest bekvämt. Ena 60 m långsidan kunde se ut såhär:

Trav – skritt – galopp – byte – trav – galopp

..och nästa:

tre byten i vart tredje – trav – galopp – skritt

Dessa övergångar har Ebba tjatat på mig om, och de är såna avklädda kvitton på hur bra jag har henne i ramen. När jag började dagens ridpass for hon iväg i slängtrav istället för att sätta sig och fatta galopp några gånger – say what? Haha.. Till och med det enklaste är svårt om de inte är framme för skänkeln och tar ett jämnt stöd. 

blogstats trackingpixel
Comments 2
 • Skånemamman

  Du låter så glad, men jag kan inte sluta tänka på inlägget där du skrev att du/någon i din närhet inte mådde bra… Gissar att du inte tänkt dela med dig än, men har tänkt på dig och ville bara skicka en styrkekram om du har något tufft du går igenom.
  Kram på dig

  Reply

 • elin

  Såååå intressant med såna här inlägg! Min häst är ganska lik din i det där att hjärnan med jämna mellanrum kokar över och hon har myyycket energi som man måste hantera och jobba med så den hamnar på rätt ställen. Därför sjukt intressant att läsa såna här inlägg och reflektera över det. Min är ju en islandshäst med ganska lite dressyrutbildning men tänket är ju ändå på många sätt likadant.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Menu Title