Ut på gatan

Lördagsmorgon. Idag ska alltså nazister och våldsorienterade vänsteraktivister gå genom Göteborg. Snart ska deras obildning som skapar fara och lidande påbörjas några minuter ifrån soffan jag sitter i nu. Igår på eftermiddagen gick jag mellan tre olika möten och fick bokstavligt talat saxa fram mellan poliser som flockades och polisbilar i långa rader. Händer det här? Igen?

Jag tror inte jag på något sätt behöver förtydliga det förakt jag känner. Jag önska att vi kunde tömma gatorna och tiga dem till förnedring. Men det stannar just där; vid ett önsketänkande.

Min nästa tanke går till kvinnor jag har lärt känna de senaste åren. Genom utbildning och jobb. Jag undrar vart de befann sig när jag gick i definitionen av en homogen gymnasieklass; primeboots, blonderat hår och samma smak på tuggummi. Kvinnor som 15-åriga jag hade tänkt ”näe, vi är för olika för att umgås” om. Kvinnor som 22-åriga jag beundrar in på djupet. Kvinnor som jag idag kan kalla vänner och som vid varje möte lär mig något nytt. Som under tiden jag som tonåring fokuserade på min blogg, mina betyg, mina tävlingar och mina tankar om mitt liv drev den allmänna striden. Jag lägger mig på rygg för dem, vill lyssna på allt med den största lyhördheten jag har och lära mig. Idag tar jag några av dem i handen och följer med dem ut på gatorna. Jag kommer såklart vara jätteförsiktig vilket vi alla som går ut idag måste vara. Om det blir kaosigt skapar vi mer problem för polisen än vad vår närvaro gör skillnad.

Men det är så jävla viktigt att vi alla visar vårt engagemang. Man behöver inte gå ut på gatan idag om det känns obehagligt, men VISA er. Stötta, backa, gör er hörda. Det får inte bli en grupp som tar striden för oss alla. Bäddar i ordning soffan för oss andra så att vi kan ligga och fundera på om granolan eller müslin innehåller mest kalorier.

SHOULDER TO SHOULDER 

Comments 13
 • Clara, Bossbloggen

  Hade tveklöst gett mig ut med er om jag bott i närheten. Har liksom inte ens ord att beskriva ilskan, svedan och frustrationen över detta. Jag förstår inte hur man kan tro något annat än att vi alla är/borde/ska vara lika mycket värda och att alla förtjänar att bo här. Lycka till idag, min axel finns med er i tanken.

  Reply

 • Elin

  TACK för att du tar upp det här i din blogg, tack för att du gör din röst hörd och är med och visar kärlek i stället för hat på gatorna idag. Det är så jävla viktigt.

  Reply

 • Alexandra

  TACK för att du skriver detta, så så viktigt. Hatet får aldrig vinna!

  Reply

 • Frida

  JÄTTEBRA skrivet!

  Reply

 • Johanna

  Jättebra skrivet!

  Reply

 • Anonym

  Nej, varken nazister på våra gator tack, men jag är tyvärr av åsikten att det enda vi åstadkommer nu är att dessa otäcka organisationer får luft under vingarna. Det vi istället borde lägga fokus på är hur svenska myndigheter och politiker har misslyckats kapitalt med integrationen i vårt samhälle och hur det har påverkat samhället och vilka tragiska levnadsöden detta har medfört (för flertalet exempelvis flyktingar/invandrade som hamnar i utanförskap pga. att de inte tar sig in på den svenska arbetsmarknaden) efter att vi så vackert har ‘öppnat våra hjärtan’. Men det är inte sprängstoff för massmedierna på samma sätt som denna demonstration.

  Reply

 • Johanna

  Tack för att du skriver och tar upp detta kring detta <3

  Reply

 • Alva

  Följt det genom webben hela dagen. Är nyfiken på att höra dina åsikter om allt som hände. Kram

  Reply

 • Anonym

  Bra att du uppmärksammar och faktiskt går ut och visar att gatorna tillhör oss alla!

  Reply

 • Emma

  Jag förstår inte riktigt. Om alla nu är lika mycket värda och alla är för jämställdhet har väl nazister och extremister liks stor rätt att göra sig hörda som alla andra?
  Försvar dom absolut inte och förstår inte varför dom måste demonstrera över huvud taget men att ni säger att alla är lika mycket värda är väl att ha en extrem dubbelmoral i detta fallet?

  Reply

 • Rebecca

  Bra skrivet!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.