Söndag och viktigheter

Hej på er! ♥
Det var verkligen en…stark upplevelse igår. Jag har både velat smälta, följa och lyssna på de summerande rapporterna om gårdagen innan jag skrev om det. Jag umgicks med min mormor och morfar igår kväll och förstod ännu mer varför jag älskar dem så när mormor sa ”om jag var ung hade jag gått också!” och så pratade vi om när de gick under kravallerna 2001. Mod och medmänsklighet är vi skyldiga vår värld. Det var en härlig känsla att sätta på Nyhetsmorgon och lyssna till uppläsningen av tidningarnas rubriker den här morgonen:

”Det som skulle vara ett nazistiskt marscherande blev förnedringens promenad mellan två ICA-butiker” 

Jag var på plats tidigt på förmiddagen och rös när jag såg att gatorna där nazisterna sagt att de skulle gå på var ett folkhav av alla möjliga människor. På väg dit gick vi bakom en mamma och pappa som höll två små barn i händerna mellan sig och en kvinna i slöja med barnvagn.

Jag är otroligt imponerad över polisen. De var en ENORM polisstyrka på plats och trots att de hela tiden var redo att agera så mötte de oss motdemonstranter med varma blickar, förståelse och tålamod. Dessutom; tack vare dem blev det just en förnedringens promenad för nazisterna.

Dock var det några rejäla våldsamma upplopp, som väntat, och när jag hade fått uppleva allt under nästan två timmar och det började bli riktigt hotfullt och kaosigt när nazisterna försökte gå emot poliserna så valde jag att gå. Jag satte mig på bussen till stallet och följde allt live, vilket jag fortsatte med resten av kvällen.

Vilken jävla dag alltså. Den känns nästan overklig? Jag är SÅ glad att jag gick det och fick se det med egna ögon. Och jag är så glad för att vi var så många som slöt upp. 
Hur häftigt är det att se när poliserna rider rakt in mot folkmassorna? Vilka hästar.. 

Jag avslutar med att svara på den här frågan:

Jag förstår inte riktigt. Om alla nu är lika mycket värda och alla är för jämställdhet har väl nazister och extremister liks stor rätt att göra sig hörda som alla andra?
Försvar dom absolut inte och förstår inte varför dom måste demonstrera över huvud taget men att ni säger att alla är lika mycket värda är väl att ha en extrem dubbelmoral i detta fallet?
Jag ska försöka att inte bli upprörd.. Såhär; om demokrati bygger på allas lika rätt till att få sin röst hörd – hur ska vi då föra en dialog/lyssna på människor vars ideologi är att utesluta människor utifrån hudfärg, religion eller annan kategorisering? Om vi leker med tanken att vi lyssnar på dem och de får ta plats i styret av vår demokrati och omforma den efter deras värderingar och ideologiska grund – har vi då en demokrati? 

Nu ska jag starta min söndag, fortfarande omskakad men också tacksam och varm i hjärtat.

Comments 12
 • Mika

  Frågan om vem som ska få göra sin röst hörd är aldrig enkel. Däremot lever vi, precis som du skriver, i en demokrati. För att bibehålla en demokrati krävs ett ideliga ställningstagande för att bevara den. En demokrati ”är” inte, kommer aldrig av sig självt och hotas alltid. För att bevara en demokrati krävs att man, vi, samhället, agerar mot det som hotar demokratin och solidariteten som samhället bygger på. Att öppna upp för extremism (oavsett vilket håll den kommer ifrån) står i direkt konflikt med våra värdegrunder. Det handlar inte längre om att ”uttrycka en åsikt”, det handlar om att hota vår demokrati, våra rättigheter och på ett eller annat sätt förnedra våra medmänniskor. Tankar om ras, rasism, nazism, judefientlighet, hat mot homosexuella osv. osv. är inte att uttrycka en åsikt, det är att proklamera en ideologi. En ideologi som hotar den svenska grundlagen, en ideologi vi redan sett resultatet av alltför många gånger, i alltför många hundra år, som skördat alltför många offer. Så nej, ideologier som hotar vårt demokratiska samhälle kan inte åtnjuta demokratiska rättigheter samtidigt som de arbeta aktivt för att avsätta dem. Jag hoppas innerligt på en skarpare lagstiftning och att tanken om vit supremati ska dö ut en gång för alla, även om det förmodligen är en utopi.

  Reply

  • Lo

   Jag hoppas innerligt på en skarpare lagstiftning och att tanken om ett islamskt kalifat ska dö ut en gång för alla, även om det förmodligen är en utopi.

   Samma som nazisteras skit fast från andra hållet. Båda lika illa.

   Reply

 • Frida

  Vi har ju yttrandefrihet och åsiktsfrihet men många verkar missuppfatta lite vad det betyder. Det betyder INTE att du får uttrycka precis vad du vill, hets mot folkgrupp är olagligt och det betyder inte att du får säga vad du vill utan att andra säger emot. De fick ju demonstrera även om jag nog menar att det var olagligt men det var fler som sa emot helt enkelt.
  Precis som du säger så kan vi inte dra yttrandefrihet och allas lika värde så långt att vi mister det på vägen till förmån för de som vill begränsa den!

  Reply

 • Johanna

  Tack än en gång för inlägg kring detta <3

  Reply

 • Emma

  Förstår din poäng men igår var det motdemonstranter som stod för det mesta bråket när de kastar gatsten, skriker och hotat POLISEN som är där för att behålla ordningen. I min värld är dessa människor sämre än de som demonstrerar utan att bli hotfulla oavsett ”sida”.

  Men du har kanske en bra förklaring på det med som gör att deras beteende är okej när ingen hotar dom? (Nej nazisterna hotade inte så de var tvungna att bete sig som grisar så det är inte en anledning)

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   ..och om du läst mina inlägg vet du att jag problematiserat all form av extremism. Det var inte den stora massan medborgare som skapade kaos, utan vänsterextremister. Som jag tidigare skrivit att jag tycker är lika illa.

   Reply

 • Erika

  I yttrandefriheten (en av grundlagarna) står det klart och tydligt att demonstrationer är okej tills det sker hets mot folkgrupp, vilket NMR tydligt står för. Att polisen då ens tillät demonstrationen är en intressant diskussion…

  Om polisen inte följer GRUNDLAGEN, varför är det just grundlagarna vi läser om när vi på samhällskunskapslektioner i skolan lär oss om demokrati i Sverige?

  Reply

 • Emma

  Jag tror att all uppståndelse som blivit kring detta triggar dom till att fortsätta demonstrera ännu mer och oftare än om man ignorerat dom.

  Det kommer ALLTID finnas folk som tycker illa om andra för det ena en det andra och det är inget man kan göra något åt så låt dom gå ut på gatorna men ödsla ingen energi på det. Finns inga kärleksmanifestationer eller motdemonstrationer som kommer få dom att ändra sig eftersom de har samma tänk som er ”vi ska visa dom att det här inte är okej och inget vi stödjer” hur fel tänk dom än har.

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   ”Finns inga kärleksmanifestationer eller motdemonstrationer som kommer få dom att ändra sig”
   ”ödsla ingen energi på det”

   Men alla dem de vill exkludera då? Du tror inte att det finns ett värde för ALLA de med en annan etnicitet att se en hel stad sluta upp för deras skull? Ödsla ingen energi på det… Den meningen kan bara privilegierade människor skriva för resten är så illa tvungna att ödsla energi på att någon ser dem som en oönskad ras. Det är som att skriva att lärare och kuratorer inte borde ödsla energi på mobbade elever.

   Reply

   • Linda

    Kärleksmanifestationer är viktiga av de anledningar som du anger Linn, men det sätt som massmedierna har bevakat detta det senaste har definitivt gett nazisterna luft under vingarna.

    Reply

    • www.linnolsson.se Post author

     Ja – och omvärlden och medborgarna likaså. Utan media hade det inte varit ett folkhav på alla Göteborgs gator som stod upp för allas lika värde. Vi måste inse att vi lever i ett globaliserat, medialiserat samhälle, med medföljande för- och nackdelar.

     Reply

 • Sanna

  Var dålig på att följa det hela i lördags, men när jag läser detta ångrar jag att jag inte gjorde det.

  Blev både gråtig och rysig bara av att läsa detta. Du är helt otrolig på att uttrycka dig Linn! <3

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.