Träningsfilosofi – inspiration

Jag antar att vi alla har hört elitryttare säga att hästens arbetsmoral är det viktigaste? Jag har kunnat tänka; ja det är väl lätt att säga när grundmaterialet i stallet är hästar med kvalitéer vi ”vanliga dödliga” inte ens kan drömma om.

Jag har ju en häst vars största styrka är arbetsmoralen. Nu får jag dessutom se otroligt fina hästar som kommer och tränar eller tränas hos oss ofta. Ibland är det svårt att förstå att de är samma art av djur som Raya 😉 Men jag måste verkligen säga att jag mer och mer förstår vikten av en hög arbetsmoral och oändligt med energi. Det spelar liksom ingen roll hur flott, rörlig, flashig eller perfekt en häst är om den inte lägger sin hov i din hand när ni får startsignal. Charlotte Dujardin säger i ett helt magiskt inspirationsklipp:

”It’s about how well you can train your horse”.

Jag älskar den meningen och har verkligen tagit den till mig. Ibland känns det nästan som att jag hade kunnat trickträna in ett dressyrprogram i Soraya, haha. Hon VILL tränas. Sedan har vi som ekipage inte förutsättningar till att bli jättebra när vi är en kombination av två nybörjare och jag som hade behövt rida mycket mer och fler hästar än vad jag hinner om jag verkligen skulle satsa. Men en stor del av mitt intresse i dressyren går ut på att analysera ”att träna ett djur”, och våga vara öppen för nya sätt. Och just den meningen och förståelsen i hur slående viktig arbetsmoral och energi till arbete är har verkligen gett mig ro och inspiration. Visst är meningen fin och så beskrivande för all typ av ridning, ändå? Ville bara dela lite träningsfilosofi-tankar med er <3

Comments 6
 • Evy

  Tror inte jag lyckas se något klipp om Charlotte och Valegro utan att börja gråta! Såå fina!

  Reply

 • Manda Stillnert

  Kan bara hålla med, just hittat tränaren som passar oss som handen i handsken, hon ser verkligen till varje häst och plockar fram de bästa i en, då är de roligt att träna! Hon är lite av en alternativ tränare 😉

  Reply

 • Fia

  Håller med Evy, kan inte heller hålla bort tårarna när jag ser dom tillsammans. Helt fantastiska <3

  Reply

 • Anna

  Charlotte och Valegro är så fantastiska ihop och när hon säger ”he´s my best friend and partner” så tror jag att just den inställningen är en viktig förutsättning och det finns nog inga gränser för hur långt den kan ta ett ekipage. Min häst är min bästa vän. Jag har ridit dressyr hela mitt liv, men har sadlat om till reining på senare tid. Mitt sto är helt blind och jag är amatör inom sporten. Varje stund med henne är kvalitetstid. Hon är definitivt ingen miljonhäst inom sin gren, men för mig är hon värd en förmögenhet. Trots sitt funktionshinder så är hon positiv och glad och hon vill hela tiden framåt. Tror aldrig man kan få fram den där riktiga glädjen tillsammans med sin häst om man inte känner ren och äkta kärlek till den.
  Du och din häst har kommit långt tillsammans och jag kan känna din kärlek till din häst genom din blogg.
  Lycka till framöver.

  Reply

 • Christine

  Jag tycker du är fantastisk duktig linn som har gjort denna resa tillsammans med Raya

  Reply

 • Evelina Sjöstrand

  Charlotte är så inspirerande, hon och Valegro är helt fantastiska! Jag gillar också hennes sätt att tänka kring hästarna och träningen.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.