Livet en måndag

Jag har precis skickat in kursens sista hemtenta och som alltid är det bästa med det att tänka på nästa tur till stallet; åka tåg utan att plugga och sedan träna utan att stressa. Idag har Soraya dock vilat, men imorgon startar jag min dag hos henne ♥ Det finns nog ingen hästmänniska (eller icke pluggande människa) som kan förstå hur man kan längta efter att åka det tidigaste morgontåget med bryggkaffe i en termoskopp och bara titta ut genom rutan och sedan träna i fem plusgrader och snårblåst – haha.

IMG_4417 IMG_4416

Men innan dess har jag en väldigt mysig kväll här hemma. Jag och Felix håller på att laga fisksoppa och ska planera inför vår vinterresa som vi åker på om exakt en månad. Jag funderar på vad Raya ska göra då… Antingen vila eller hårdtränas av Christian. Jag tror att jag ska planera in detta halvårets vetcheck veckan innan vår resa, så om hon är trött i kroppen (eller något annat upptäcks) så är det ett perfekt läge att låta henne ta det lugnt.

Får era hästar vila något i vinter? Jag tror egentligen att de där lååånga vintervilorna ens föräldrar tutade i en att ponnyerna skulle ha när man var liten och tvingade med dem till kalla ridhus hela tiden mest var för deras skull 😉 Jag är mer för korta pauser – men då helst med aktiv vila. Såklart gäller inte det unghästar, utan vuxna friska hästar i full träning.

Comments 9
 • Magdalena

  Nej min häst får ingen vintervila. Vi var med om en olycka i somras som hängt i sig länge på hästen så igår var första dagen jag kunde galoppera uppsuget på henne på 3 månader Jag va såå lycklig

  Reply

 • Johanna

  Min ena häst har vila från träning i två veckor just nu då jag tycker hon tappat gnistan lite. Men ställer inte av henne helt då jag inte anser att det gynnar oss, utan skrittar för hand, rider ut eller jobbar från marken 🙂

  Reply

 • Amanda

  Alltså det där mediokra allroundstoet jag hade hemma i stallet som fick gå i en stor hage minst 15 timmar om dagen året om kunde ibland må bra av att bara få vara i hagen utan någon aktiv vila. Dock är det ju oerhört stor skillnad på hur Soraya har det (och då vet jag hur väl du anpassar allt efter henne, detta är ingen ”du-borde-låta-henne-bli-vildhästkommentar” 😉 ) så jag tycker du tänker klokt! En häst av hennes kaliber antar jag kokar över om man bara hux flux stället av henne en vecka sådär. Så roligt att få följa er utvecklas och så roligt med alla dina personliga inlägg!

  Reply

 • Maria

  Min femåring ska såklart få lite vila över vintern, i alla fall 2 veckor helt vila och sen kanske en vecka med mer aktiv vila. 20åringen däremot ska inte vila mer än kanske nån/några extra dagar över julafton när jag är borta. Han som vuxen och äldre häst mår bäst i kroppen om han inte ställs av helt!

  Reply

 • Nicole

  Jag brukar inte direkt ge dem nån vila så. Dock trappas dem oftast ner o rids 1-2 dagar i veckan under en period, kass tillgång till ridhus/har inte tid att köra iväg varje dag. Men har en häst som har haft/har knäledsinflammation o hon är under igångsättning så hon får antagligen ingen vila utan hon håller på att byggas upp. Så jag får helt enkelt se till att åka iväg under vintern ändå! Har tyvärr ingen upplyst paddock, såklart haha..

  Reply

 • Lina

  Jag skrittade min 1h varannan dag förra veckan, denna vecka vila, sen promenerar vi 2-3 dagar nästa vecka, och sen joggar jag igång igen. Det får räcka för honom. En veckas vila tror jag är bra för muskeluppbyggnad.

  Reply

 • Matilda

  Jag tänker att för en häst som går mycket på tävling är en liten höst/vintervila kanske inte så dumt. Att dom får vila lite och återhämta sig efter tävlingssäsongen. Jag tycker att dom flesta hästarna bör få en vila under sommaren, men hästar som går hårt i tävling kan nog må bra av ett litet break mellan. Sedan är det ju individuellt vad som passar för hästen och vad ryttaren känner med längden på vilan.

  Reply

 • Matilda

  Efter mer eller mindre 2 månader av vila i höst pga skada så blir det ingen längre vila i höst vilket egentligen var planerat. Men blir nog att jag trappar ner lite på dagarna jag rider och så blir det lite vila över jul när jag är iväg.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.