Hos veterinären

Nu är jag på väg hem från veterinären. Vi har gjort allt ifrån en vanlig vetcheck till att kolla tänderna och vaccinera. Ni vet ju att jag bokade om checken tills nu istället för senare i vinter eftersom Soraya har känts trött i bakbenen, speciellt i galoppen har allt känts tyngre och med en förändrad känsla.

Hon var också trött. Inte såpass att det hade blivit en inflammation som vi behövde spruta i leden, men ligamenten runt bakknäna var trötta efter mycket samlande arbete den här hösten. Jag tar det i allra högsta grad som kritik mot mig som ryttare. Det värsta jag vet är att höra ryttare säga ”jaja, det är ju så det är i den här sporten” efter att ha fått vila/spruta hästar som är trötta eller överansträngda.

En överansträngning är trots allt att ha utsatt hästen för mer än vad den varit redo för. Då tycker jag att man är skyldig sin häst att ta till sig det som kritik och reflektera över att man…på något sätt gjort ett övertramp.

Lite lätt drogad inför tandläkarbesök, haha <3

Over all så är jag glad att jag följde magkänslan och kollade upp henne snabbt så att det inte hann bli en inflammation i bakknäna eller sådär. Nu ska hon få ta det riktigt lugnt i ett par veckor och sedan påbörjas vinterträningen – med fokus på stärkande arbete. Jag kan känna själv hur jag har blivit girig mot klasser som känts svåra – velat träna lite till, lite mer, lite hårdare.

Nu är det dags att backa hem och stärka i lugn och ro.

Min hästs största styrka är hennes glöd och vilja för arbete – och det är upp till mig att bevara det.

Utöver att hon var trött bak så såg allt bra ut och det känns skönt att ha gått igenom allt <3

Comments 33
 • Birgitta

  Hur gjordes undersökningen? Utraljud?

  Fick hon någon behandling alls eller är det bara vila som gäller?

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Jag håller mig väldigt kort angående exakt vad som gjorts och hur det gjorts då jag aldrig kan återge det korrekt och precist, på grund av min (förklarliga) obefintliga veterinärkunskap. Om jag uttalar mig och försöker förklara finns risken att jag skriver fel – vilket inte är rättvist mot veterinären. Jag tänker likadant när det gäller hovslagare, tränare etc. Jag anser att jag har ett ansvar att hålla mig till min subjektiva upplevelse och mina tankar här – även om jag förstår att mer detaljerad information hade varit intressant 🙂

   Reply

   • Sara

    Men vilket konstigt ickesvar?? Det kan bara tolkas som att hon blivit behandlad men att du ej vill skriva det då du ej vill ha det i hennes offentliga historik.

    Reply

    • N

     Jag tycker att det va ett väldigt bra svar och mer än så behöver vi inte veta. Vissa saker är bättre att ha osagda än att det återberättas från mun till mun. Lite som leken man lekte när man var liten och skulle viska en mening till grannen osv tills sista person som sa det högt, vi alla vet att det aldrig blev rätt 🙂

     Reply

 • Ellen

  Men gud va skönt ändå Linn! Vilken tur att du känner Raya så bra och att du litade på din känsla. Lite vila kommer att göra gott och sen blir det åka av igen!

  Reply

 • Sanna

  Mycket sunda tankar tycker jag. 🙂 Så skönt att allt var bra i övrigt. Snyggt jobbat att lita på din magkänsla!

  Reply

 • Hanna2

  Helt rätt resonerat! Det är inget fel på Soraya, och naturligtvis har inte du medvetet ridit lite mer än hon orkat, men när man får en sådan här ”varning” ska man såklart inte säga att det är hästen det är fel på utan att jag får träna på ett annat sätt framöver! Åh vilken tur att jag inte är bloggare 😉 för det där blev helt obegripligt formulerat 😀 Hippsons veterinär gjorde ett grymt bra blogginlägg om det här som du beskriver och som jag försöker svamla runt 😀 https://www.hippson.se/blogs/HusbloggareIzabella/varfor-blir-hasten-skadad-och-hur.htm
  Just att släppa fokuset på HÄSTENS del i skadan, och på att man måste kunna fortsätta träna på samma sätt som förut, och istället fokusera på hur ska jag träna för att det ska bli optimalt för den här individen.

  Reply

 • Johanna

  Oj, vad bra att du kunde känna det så tidigt! Men ändå tråkigt… att de ska vara så ömtåliga.
  Jag vill så gärna köpa en häst igen men nu vågar jag inte pga. att det förr eller senare med största sannolikhet blir någon skada – mina nerver/psyke klarar inte att hela tiden leta fel och känna efter 🙁

  Reply

 • Cornelia

  Man blir tyvärr inte jätteförvånad med tanke på att det enda fokuset har varit på att Du ska nå dina mål

  Reply

  • Mika

   Hade fokus bara legat på Linns mål förstår jag inte vitsen med att Linn rider ut och klämmer in lugnare perioder här och var. Eller låter hästen gå ute överhuvudtaget. Typ den hästhållning en del betydligt mer kända dressyrryttare har. Kommentaren känns ärligt talat bara taskig. Är väl VÄLDIGT få som är så mycket kompis med sin häst som Linn.

   Reply

  • Emma

   Tror knappast Linn medvetet tränar mot sina mål på bekostnad av sin häst. Tycker det framgår rätt väl av både det här inlägget och tidigare inlägg att Linn varit orolig och velat kolla Soraya tidigare än egentligen varit tanken – vilket tyder på att hon bryr sig om mer än att bara nå sina mål.

   För övrigt vill jag tillägga att det krävs träning för att ta sig upp till toppen, Soraya har tur som har Linn som är så lyhörd och vill kolla upp henne när någonting inte känns rätt. Nu vet hon att det har varit lite för mycket samling och får ta det därifrån. Shit happens, life goes on.

   Reply

 • Emma Klang

  Det jag älskar med dig Linn är att du är så lyhörd och ödmjuk gentemot din häst. Det är den bästa typen av förebild! <3

  Reply

 • sofia

  Min häst fick samma ”diagnos” för några veckor sedan, en lättare överansträngning i ena bakknät, kände precis samma ”symtom” som du lagt märke till nu. Är under igångsättning nu men då han är 19 så tar vi det väldigt långsamt och mest raka spår och stärkande arbete ett par veckor framåt.
  Börjar dock bli lite långdraget och enformigt så vore kul om du kunde skriva mer hur du kommer jobba henne i det stärkande arbetet! 🙂

  Reply

 • CamillaBergquist.se

  Bra gjort Linn! Precis så det ska gå till

  Reply

 • Johanna

  Oj vad många tråkiga kommentarer det kom helt plötsligt. Tänkte på det för ett tag sedan att det var lugnt i kommentarerna här nu det sista. Men nu fick tydligen några något att hugga på… Linn åkte ju tom tidigare till veterinären än planerat då hon kände av den förändrade känslan direkt. Är väl suveränt gjort! Det har väl hänt att man pushat sig själv lite för hårt på gymmet också och jag är i alla fall väldigt dålig på att kolla upp mig själv så Soraya verkar få bättre uppbackning än vad jag ger mig själv 😉

  Reply

  • Lotta

   ???

   Vad menar du med att det plötsligt kom så ”många tråkiga kommentarer” Johanna? Den från Cornelia håller jag med om – den är både tråkig och helt onödig, men så vitt jag kan se så är den också den enda…

   Hur som helst, jag är så imponerad av ditt sätt att lita på din magkänsla Linn, och även hur du analyserar och tar ansvar för Sorayas välbefinnande. Att du verkligen tar till dig vad som kan ha orsakat överansträngningen och vad du kan göra för att förebygga att det händer i framtiden. Bravo!!! Önskar att alla tänkte och resonerade som du, oavsett vilken nivå dom är på. För mig är du bevis på att man kan satsa högt utan att förlora respekten för hästen och förlora den där djupa kärleken där allt började.

   Reply

 • Lina

  Skönt att du litade på din känsla och kollade upp i tid 🙂 tycker du verkar noga med vila, och lättare pass så det är tråkigt att det blivit så ändå, men med tanke på hur mkt ni avancerat framåt förstår man ju att det kräver en del av hästen. Hoppas hon svarar fint på vilan och lycka till 🙂

  Reply

 • Karro

  Jag har varit med om samma sak, och kan absolut förstå hur du vill rikta kritiken mot dig själv och vill benämna överansträngningen som ett övertramp. Det är en bra grundinställning och visar på ödmjukhet tycker jag. Å andra sidan så är det svårt – jättesvårt – att bedöma vad som är lagom mycket träning. Inte ens veterinärer kan ge oss hästägare ett recept på hur mycket man ska träna och på vilket sätt, och då är de ändå experter på hästens anatomi. Till och med människor kan ju ha svårt att bedöma var den egna gränsen går innan man blir överbelastad eller skadad.
  Se istället den här händelsen som en lärdom. Nu vet du att du måste anpassa träningen och göra ett annorlunda upplägg för att inte samma sak ska hända igen. Så länge du tar med dig det tycker jag inte att du ska vara för tuff mot dig själv. Soraya blir inte friskare för att du beskyller dig själv för hennes överansträngning 🙂 Kram!

  Reply

 • Anita

  Men inget negativt men hon har aldrog fått ordentlig villa tex unghästar ska ha några veckors villa i sträck för att smälta och låta kroppen komma i kapp . Hade en heting jag inte möjligt kunnde låta vila men de gick och var nödvändigt annars blir det snart liggande problem de måste få villa ett tag ibland tänk att träna varje dag året runt utan villa då bryter du ned allt för i samband med träning det är då man mycket upp kroppen

  Reply

 • Agnes

  Vad bra att du märkte det i tid! När jag köpte min häst fick han inflammation i bakknäna efter typ 2 månader. Hur dålig känner man sig inte då? Veterinären var däremot jätteimponerad över att jag hade märkt det så tidigt som jag faktiskt hade, så jag misstänker att det är många som knappt märker när deras hästar får ont…

  Reply

 • Lotta

  Vilken suverän inställning du har. Ta då verkligen inte åt dig av en del av kommentarerna här i inlägget. Om alla hästägare skulle vara så noga som du med att kolla upp hästen så skulle premierna hos försäkringsbolagen minska. Det är betydligt mer vanligt att hästen kollas när den har inflammationer både lite här och där. Eller att man får höra personer som påtalar att den där ojämnheten som hästen har försvinner efter den har ridits ett tag…
  Bra jobbat och trevlig helg!

  Reply

 • Anette

  En nyfiken fråga; hur ser man och vad innebär det att ligament är ”trötta”? Jag trodde liksom att de antingen var skadade eller inte, så vad innebär ”trötta”?

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Som jag förstår det innebär de att de är överansträngda och inte orkar hjälpa musklerna så mycket som behövs = hästen blir trött i träning. Men som sagt, jag är inte veterinär och kan bara stappla upp försök till förenklade svar. 🙂

   Reply

   • Sandra

    Jag tror egentligen det är musklerna som blir trötta först, när de (musklerna) inte orkar tar leder och ligament stryk. Lyhört av dig att kolla upp henne på tidigt stadium när du kände denna trötthet 🙂

    Reply

    • Carro

     Precis, ligament kan inte bli trötta i den bemärkelsen då de är sk. passiva strukturer, till skillnad från muskler. Däremot kan de bli irriterade, inflammerande eller till och med skadade när musklerna inte orkar riktigt. Sedan en tanke kring att många skriver att hon borde fått antiinflammatoriskt (ej riktat till dig Sandra) – i alla fall inom humansjukvård är det långt ifrån alla inflammationer (nu skrev ju Linn visserligen att inflammation ej kunde ses) som behandlas med antiinflammatoriskt. I många fall räcker lugnare aktivitet som skapar lagom cirkulation i området som är inflammerat. Dvs att låta bli att behandla medför att man slipper biverkningar. Cortison som ju gärna sprutas i leder gör ju i alla fall hos människor att leden totalt sett blir mindre hållbar och risken för nya skador ökar. Och om vi går in på något helt annat, senor, så är forskningen splittrad kring antiinflammatoriskt, eftersom det faktiskt krävs en viss inflammation för att senor ska läka – dvs antiinflammatoriskt är inte alltid optimalt. Nu skriver jag dock som sagt ur ett människoperspektiv. Mvh fysioterapeut som nördar loss i Linns kommentarsfält 🙂

     Reply

 • Emma

  Antingen visar det ju ingenting vid en kontroll som är avvikande, eller så gör de det. Ett ”trött ligament” i bakknä (eller menar du hasen? Ofta folk blandar ihop detta begrepp), bör behandlas med antiinflammatoriskt preparat och vila – vilket din veterinär säkert ordinerat eftersom du håller så tyst om vad hen sa och gjorde, förmodligen för att försöka dölja eventuell behandling som du anser som ”Icke märkvärdig” vid en ev. Framtida försäljning. Dessa skador (även om detta var i förstadiet) uppstår ju oftast av överansträngning, obalanserad ryttare, felaktig utrustning etc.

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Det är kommentarer som din som gör att det är svårt att dela med sig, tyvärr. Soraya är inte behandlad med antiinflammatoriskt och hon har ingen inflammation. Jag tror inte att du är uppriktigt orolig över att jag är oaktsam eller att veterinären är inkompetent – du är taskig. Dina spekulationer är taskiga, orättvisa och förstör.

   Jag har redan blottat att jag VET att det är mitt fel, att jag tar det till mig och är illa berörd av det. Jag skriver transparent ut att Soraya är trött i sin kropp – men inte behövts sprutas i knäna pga inflammation. Kan du inte känna att det är enough och antingen tillföra dina tankar eller låta mig vara där?

   Reply

   • Olga

    Allt som går emot dig inte är Indien smak eller positiv kritik är skrit enligt dig Linn och taskigt haree Gud och det har alltid varigt så. Fejk ödemjuk 😉

    Reply

 • Elin

  Vilket klokt inlägg! Jag beundrar verkligen din inställning. Att reflektera över varför det blir som det blir är ju första steget till att lära sig mera, vi vill ju alla att hästarna ska ha det så bra som möjligt!

  Reply

 • F.

  Vilken typ av undersökning gör man för att konstatera detta i så tidigt stadie?

  Reply

 • Ida

  Förstår inte varför alla ska spekulera i varför/att hon var trött bak. Vet inte om det är samma sak som när människor har tränat för hårt och blir trötta i sina muskler/sin kropp men om vi skulle jämföra med det så behandlar man väl inte det med annat än vila och kanske ta det lite lugnare?

  Nej man vilar och ser till att bygga upp kroppen försiktigt innan man utsätter den för något den inte är redo för. Tycker inte om kommentarerna som är så kritiska mot Linn. Hon skriver gång på gång i inlägg efter inlägg hur mycket hon tycker om Raya och hur rädd hon är om henne. Förstår inte hur ni kan få det till att hon överanstränger hästen med flit?

  Jag tycker iallafall att det är bra gjort av dig Linn och du ska inte klanka ner på dig själv, bara se detta som att hon behöver ta det lite lugnare framöver.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.