Att göra varandras dagar

IMG_1152

Jag älskar den här bilden på oss, ifrån i vintras, en av de första gångerna med kandar. ♥
Något jag tänkte på idag när jag umgicks med Soraya är hur vi göra varandras dagar. Att ingen människa riktigt kan göra det för mig, eller jag för dem, på samma sätt som ett djur. Det känns nästan okänsligt att skriva ”ett djur”, som om det skulle kunna vara vilket djur som helst – för mig är det ju Raya. Var bara tvungen att lägga till det ifall hon själsligt läser bloggar 😉

När jag hämtade henne och vi gick ut på ett stort, snötäckt fält och hon blev helt busig av lycka så ger hon mig så obeskrivligt mycket här-och-nu-känsla. Medan jag höll för mitt liv i linan som var kopplad till en kedja i ett bett för att inte tappa henne när hon drog iväg i bus så tittade jag på henne och tänkte; tänk att den här lilla promenaden och stunden gör henne SÅ exalterad?

Gud, jag måste snart ha en hund i mitt liv igen. Jag uppehåller mig med att läsa på om olika raser och den dagen vi äger vår egen lägenhet och jag vet lite mer hur de närmsta åren ser ut ska jag nog köpa en valp. Vilken ras har ni? Eller skulle valt om ni skulle bli hundägare? Stackars alla människor som går genom livet utan att fylla det med djur.

blogstats trackingpixel
Comments 49
 • Sara

  Snälla snälla adoptera en hund istället. Du räddar ett liv som kanske inte hade fått leva istället för att bidra till denna sönderavling som sker med de flesta raser. Och vem vet, jag skaffade min på ett hundstall och han är en renrasig tax men 11 år så ingen ville ha honom och han var en vecka från att bli avlivad. Det finns så många val där så då kan du verkligen välja med hjärtat ❤️

  Reply

 • Malin

  Har en liten dvärgpudel på 9,5 månad (@swedishpoodle på Instagram) o ska köpa en till nu till våren. Har haft pudel i 15år, bor i Gbg så vill du träffa världens bästa ras ) så släng iväg ett mejl. Otroligt lättlärda och fäller inte.

  Reply

 • T

  Att adoptera kan kräva otroligt mycket mer också vilket man måste förstå. Har själv haft en helt nedbruten hund och efter mycket mycket jobb och tid blev han helt fantastisk blev 18 år. Det är inte bara att skaffa utan ska man adoptera måste man ännu mer tänka på att hunden kan ha varit med om mycket och att man har tiden som krävs. En valp är mer ”lättjobbad” då den inte har något i bagaget sedan tidigare inga problem eller psyke att jobba bort eller stärka.
  Själv har jag en dvärgschnauzer hemma som även han är helt underbar, inte lika smart men väldigt lydig :) Ras ska man välja efter vad man ska ha hunden till, hur mycket och vilket typ av jobb man vill lägga ner :)

  Reply

 • Evelina

  Tänker alltid på det, vad gör människor som inte har djur? Hur överlever dem?
  När det kommer till hundar så har vi haft engelsk springer spaniel, jättetrevlig ras verkligen. Nu har vi Field spaniel(ganska ovanlig ras), en ras som ska vara lite mer tillbakadragen utan att vara skygg. Annars en jättetrevlig och rolig ras skulle jag säga. Sedan har vi en korthårig vorsteh, en jättefin och trevlig ras. De behöver otroligt mycket träning och motion varje dag, så har man inte det intresset så säger jag skaffa inte en sådan hund.
  Jag tycker det viktigaste är när man kollar på hund och vilka raser är ta inte en jakthund, de kan INTE sitta i en lägenhet. De behöver stora ytor, mycket träning och motion varje dag på ett helt annat sätt än en sällskapshund. För om man skulle stoppa in en vorsteh i en lägenhet är det synd om den, den skulle få panik av utrymmet med mera. Tips

  Reply

  • sofia

   Brukar tänka precis likadant, vad vore livet utan djur lixom?
   Är just nu hund lös (men med 3 katter) men hade en Cocker spaniel och umgåtts mycket med springrar, så trevliga hundar!

   Reply

  • Lina

   Min vorsteh trivdes utmärkt i lägenhet, visst promenerade jag mil med honom men i lägenheten trivdes han hur bra som helst. Riktigt så lätt är det ju inte men det är temat aktiveringen som behövs. En jakthund har energi till tusen.

   Reply

 • Victoria

  Ras beror ju helt på vad du tänker dig för typ av hund, men vi hade en dvärgschnauzer som familjehund och det är en helt fantastiskt ras verkligen! Trevliga, lagom storlek men ändå ”mycket hund”. Min tyckte om att vara med i stallet också :) Det enda riktiga rådet jag kan ge dig är att inte köpa en hund som är avlad för ett helt annat syfte än vad du tänkt ha den till, då kommer ingen av er bli lycklig.

  Reply

 • Malin

  Jag har Husky och Pudel, både sjukt roliga och knasiga hundar. Pudeln är i princip mer lättlärd än huskyn men den har större behov av träning. Huskyn är lättsam inne och fullt ös ute.
  Skulle jag köpa nu skulle jag fundera på att skaffa Basenji. Gärna vuxen omplacering vilken ras jag än valt…

  Reply

 • Jenny

  Äger en engelsk springer spaniel. Supertrevlig dam och vi gör det mesta och hon kan nöja sig med rastningspromenader ett par dagar men har stort behov av att få springa och röra på sig. Då mår hon som allra bäst. Vi pysslar med det mesta från rallylydnad till agility till drag. Även börjat jaktträna henne smått. Vädertålig och behöver inte så mycket täcken osv. Men nu är jag av det lite fjantigare slaget så brukar ha på regntäcken vid ösregn och vintertäcke vid kallare väder.
  Till våren hoppas jag att få hem en tollarvalp. Den har jag tänkt satsa på jakt och tävla i apportering med :)

  Reply

 • Lisa

  Jag har en blandis golden/Aussie, fantastisk! Lättlärd, lydig, alltid glad och otroligt kelig! Alltid med lös i stallet och på ridturerna. Underbar med min dotter som är 4 år!

  Reply

 • Villemo

  Har en riesenschnauzer, samme familie som dvergschnauzer som jag så var nemnt tidigare i kommentarfeltet^ underbar hund som kan gå lös på gården och vara med på lange turer<3

  Reply

 • M

  Dansk-svensk gårdhund – fantastiska hundar som passar till precis det du vill ha dem till ❤️

  Reply

 • Malin

  Utan tvekan en schipperke! Hon har varit min bästa vän i 9 års tid. Fungerar bra i stallet och i lägenheten, praktisk storlek, energisk men inte riktigt lika ettrig som en terrier. Har jag migrän en dag så har hon förståelse för en dag i sängen.

  Reply

 • Amanda

  Har du kommit över din hundrädsla nu?

  Reply

 • Maja

  Vi har tre hundar, alla adopterade/omplacerade. Det ena är en engelsk staffe, en riktig clown-hund, som älskar att sova under täcket, går upp sist på morgonen, går gärna ut men inte om det regnar, snöar, blåser eller är kallt, haha. Sen har vi en jaktlabrador, hon är supermysig och älskar mat. Verkligen jättesnäll. Hon var väldigt energisk som liten (vi tog över henne när hon var 4 år) och krävde mycket motion då, nu är hon 10 år och ligger helst på soffan 😛 . Sen har vi även en vaktel. Väldigt gosig men SKARP hund, hon behöver MYCKET motion, passar nog inte stadsmiljö. :) detta är våra familj hundar, men om jag köper en egen sen så blir det nog en staffe. Tycker verkligen om deras inställning och utstrålning. :)

  Reply

 • Hanna

  Har en amstaff, som jag så klart tycker är världens bästa hund haha. Hon är en soffpotatis som älskar promenader och bus när solen skiner men när det regnar eller är kallt ute vänder hon i dörren. Hon är med mig i stallet å fixar å donar, känner mig alltid trygg när hon är vid min sida. Tycker att små hundar är super gulliga, men ville ha något lite mer respektingivande och inte massa päls :)

  Reply

 • Nova

  Jag har en storpudel och de är helt underbara!

  Reply

 • Sara

  Jag har en dvärgpinscher. Otroligt charmig, personlig, intelligent, och mkt energi samtidigt som han älskar att sova under täcket eller sitta i knät och mysa. Nackdel stor jaktlust under sommaren och vaktig. Försökt träna bort men allt går inte att få bort, han va omplacering på 1,5 år, nu är han 10 år. Som en stor hund i litet format. Supersöt och skulle gärna välja om den rasen. Har funderat på Manchester terrier också, de är lite större o passar bättre i stallmiljö kanske. Min hund är lite liten i stallet och han är frusen. Andra trevliga raser är boxer, sheltie, aussie tycker jag.

  Reply

 • Birgitta

  Min första fråga är hur du tänker kring rastning dagtid?

  Är din plan att lämna på hunddagis eller ska du ordna det på annat sätt?

  Jag tycker man blir otroligt låst av att ha hund och jobba dagtid och heltid- dagis är mycket dyrt och hämtning och lämning tar tid, andra alternativ kan vara vanskliga om förutsättningarna helt plötsligt ändras ( om man från början tex tänker ha med hunden på jobbet och man senare byter jobb eller plötsligt inte får ta med hunden av olika orsaker).

  Själv jobbar jag natt och min sambon dag så för oss är det inga problem att ha hund.

  Jag har dock båda senaste gångerna valt att skaffa en vuxen hund så att jag tex vet att den går att lämna ensam hemma vid behov.

  Vet många som har problem med detta (hund som ej kan lämnas ensam) och bor man i lägenhet kan detta bli förödande (uppsägning pga störande).

  Reply

 • Sandra

  Vi har en Cavalier king charles spaniel. Helt underbar ras! Super social och alltid glad. En liten hund som tror hon är en rottweiler. Inga problem att ligga inne ett par dagar om man skulle vara sjuk och inte har möjlighet att gå ut riktigt på ett par dagar men kan andra dagen gå en tung skogsklättring på en mil utan problem. Lättlärda och går att göra det mesta med, agility, rallylydnad, spår, viltsök you name it och dom lär sig allt med en viftande svans! Älskar att gosa och ligga nära och mysa också.

  Reply

 • Emma

  Jag har idag en sheltie 4 år, hade två tills för en månad sedan. Min andra blev 14 år och tävlade agility tills hon blev 10 år då hon fick bli pensionär och uppfostra valpen istället. Bodde själv i lägenhet i Göteborg under 4 år, när jag studerade på GU sista hösten valde jag att läsa på distans så att jag kunde skaffa valp. När jag började jobba efter plugget så skaffade vi en hundrastare som kom hem till oss varje lunch på vardagar. Alla våra vänner och familj tillåter alltid att vi har med hund. En fördel med att välja en lagom stor hund, en sheltie både ser söt och snäll ut vilket dom är! Min föräldrar har flat coated retrivers, jakthundar, och dom är gudasnälla men stora och svarta. Sheltien funkar kanon att resa på spårvagn och tåg med. Men kan lyfta dom och bära om det behövs, men råkar någon gå in i dom så tål dom det med. En golden hade varit otymplig att lyfta tänker jag… Sheltie är en vallhund och det är egenskaper som jag vill se i en hund, dom vill följa med sin flock, letar inte efter kaniner att jaga, är ganska ointresserade av främlingar med stor will to please. Har haft häst sen jag var 10 år och första sheltien kom när jag var 13. Älskar att vara i stallet, följa med ut och rida, lätt att ha med i alla sammanhang. Vi åker båt, cyklar, rider, löptränar och tränar agility. Med mera! En intelligent ras som blir vad man gör den till!

  Reply

 • Anna

  Dansk Svensk Gårdshund alla gånger! Eller en tollare, de är också superfina!

  Reply

 • Johanna

  Vi har en bichon frise. Helt perfekt stallhund! Jagar inte, skäller inte så mycket och är alltid glada!

  Reply

 • Sandra Persson

  Gå på utställningen på svenska mässan i göteborg i januari! Massvis med raser, shower och utställningar för att se och prata med uppfödare och ägare till raser du är intresserad av. Är 4 och 6 januari.

  Reply

 • Olivia

  Det enda jag säger är; välj en frisk ras! Stöd inte aveln för hundar som är avlade så de får andningsproblem osv

  Reply

 • Maja

  En 10årig Bichon havanais har jag hemma, hon är en perfekt ”allround” hund. Den rasen tycker jag du definitivt ska kolla upp, aktiv hund som är väldigt lättlärd :)

  Reply

 • j

  Hej. Kul att du är sugen på att skaffa hund. Jag valde att skaffa min första hund när jag hade ett år kvar att plugga på universitetet. Var hemma ganska mkt (föreläsningar ett par dagar/timmar i veckan och annars mkt plugga själv till tentor-upplägg) s det var perfekt att valpen kunde vara med mig mkt det första året. Hade många hästar att rida så den fick mest vara i stallet och sen var den trött och sov när jag satt och pluggade. I början fixade jag så att kompisar/inackorderingar kom hem och passade valpen när jag var på föreläsning men ganska snart fick den öva på att vara hemma själv ett par timmar.
  Då jag bor på gård och någon (jag eller annan) alltid kommer mitt på dagen och fodrar lunch, tar in hästar osv även om jag vissa dagar jobbar hela dagen kan alltid hunden komma ut och va med en timme mitt på dagen vilket har gjort att det fungerar superbra. Om man inte kan/får ha med sig sin hund på jobbet eller har annan uppbackning med föräldrar som kan passa eller liknande är jag nog tveksam till att jag hade skaffat en ny hund idag då jag jobbar en hel del och sen skall rida hästar, träna mig själv osv och nog mest hade känt stress över att inte ”hinna” umgås med hunden. Samtidigt hade det känts väldigt tomt utan ett djur i huset.
  Hoppas du hittar en fin lösning – förhoppningsvis med hund på jobbet – vilket hade varit underbart om man hade fått ha!

  Reply

 • Emma

  Jag har en amerikansk cocker spaniel, underbar ras och köper en till nu till sommaren. Hade aldrig någonsin kunnat leva utan djur, aldrig haha. Det är en ras som kräver mycket pälsvård dock men jag tycker det är kul! Väldigt mycker hund i litet format kan man säga, my let energi! Lycka till.

  Reply

 • Anonym

  Jag har Bearded collie och Norwich terrier. Gå in på kopahund.se för att hitta den ras som passar dig. Lycka till !

  Reply

 • Emilia

  Jag har två whippets som jag både ställer ut och tävlar lure coursing (vinthundarnas jaktprov) med! Jag har alltid älskat vinthundar, deras graciösa och eleganta uppsyn, mycket motor, riktiga clowner, och deras självständiga sätt och lite ”du säger inte till mig vad jag ska göra”-attityd! En vinthund ber man, den säger man inte till för då får du fingret 😉 whippets är inte en krävande hundras sålänge den får sitt behov uppfyllt – att springa lös ett par gånger i veckan. De är soffpotatisar inne och vill inte gå ut om det regnar, medan de är alerta och kvicka ute. Jag älskar rasen, den är perfekt för mig. Även om de har mycket jaktlust så har jag mina lösa ute på noga valda platser så de får sträcka ut och springa.

  Hoppas du hittar en passande ras i framtiden! Jag hade själv aldrig tagit en omplacering just för att jag vill vara med från början och själv forma min hund. Omplaceringar kan ha många problem, medan vissa har det inte, men jag hade aldrig vågat chansa.

  Reply

 • Lina

  Min dröm är att ha två stycken Saluki! Världens vackraste hundar

  Reply

 • Ebba

  Flatcoated retrievers rekommenderar jag. Smarta, snälla och otroligt vackra.

  Reply

 • Jessica

  Australiensk terrier rekommenderas! En mindre hund, men fylld av energi o älskar att hänga med på alla upptåg! Som dessutom orkar vara med i stall osv men ändå koppla av på kontor

  Reply

 • Zandra

  Jag har en cavalier blandis som jag bara älskar! Jag jobbar nätter och hon har inget problem med att sova med mig på dagen och sedan ut och busa på eftermiddagen, har fått frågan av flera att ta valpar på henne då hon är en charmör utan dess like och funderar på det, skulle isåfall vilja para henne med en renrasig cavalier så valparna blir 75 procent cavalier då set är det som slagit igenom mest hos min :)

  Reply

 • Josefine

  Mitt tips på ras är en cockerpoo . Super trevliga och i Många fall allergivänliga och fäller inte trots deras lurviga päls ! Har själv en tik på 3 år som dagligen är med mig i stallet :) hade inte hört talas om denna ras förräns jag flytta till ett nytt stall där stallägaren tydligen födde upp denna ras . Jag fastna direkt ! Och snart är de dags att införskaffa en till !

  Reply

 • Frida

  Vi har en Bichon Havanais, en rolig liten hundras som bara är ute efter att umgås. Inga jakttendenser och skulle aldrig rymma. Annars någon sorts pudelblandning, tror det bli väldigt roliga hundar!

  Reply

 • Lilly

  Jag har en omplacering,dansk svensk gårdshund, den typiska stallhunden känns det som Hon är underbar men tyvärr så jagar hon som en tok så hon kan inte vara lös i stallet. Så det kommer jag vara noggrannare med till nästa hund, för drömmen är väl att ha hunden springa bredvid på ridturen

  Reply

 • Alexandra

  Jag har en tollare (Nova scotia duck tolling retriever). Världens härligaste! Fungerar utmärkt i stallet och trivs bra i lägenhet. Jag jobbar nämligen med hästar men bor inne i stan. En otroligt rolig ras att träna med då de är arbetsvilliga och lättlärda. En energisk hund som älskar långa promenader och träning men uppskattar lugnare hemmadagar lika väl. Han är anpassar sig till allt :)

  Reply

 • Hanna

  Jag och min sambo har en staffe tik på 6 månader, världens gosegris, älskar att mysa. Svår att trötta ut fysiskt men lätt att trötta ut psykiskt så vi gör mycket kluriga övningar för att få henne tillfreds och inte gnaga på allt vi äger och har. Men hon har det vi sökte, en liten men kraftig hund, aktiv och väldigt kärleksfull. Perfekt att ha med i skogen eller i stallet där vi hänger mest.<3

  Reply

 • Julia

  Åh jag är förhoppningsvis nära att köpa min första hund nu vid 24 års ålder! Har alltid varit min högsta dröm och nu börjar livet ge utrymme för det.
  Jag kommer att skaffa en Cavapoo – korsning cavalier king charles spaniel/dvärgpudel. De blir dundersöta och ska vara den ultimata hunden i sinne osv. Väldigt populär familjehund. Även Cockerpoo är väldigt lik, då är det cocker spanien istället. Titti Shultz har en cockerpoo, gå in på hennes instagram så kommer du dö söt-döden när du ser hennes bedårande Floyd

  Reply

 • Elin

  Jag kan varmt rekommendera en Cavalier king charles spaniel! Det kan liksom inte bli fel med den rasen. De är milda, glada och med på allt man hittar på (soffhäng, agility, spår you name it). Den ultimata sällskapshunden. De tre cavalierer som vi har haft i familjen har alla varit kanonbra hundar. Min nuvarande cavalier har jag gått promenader på 1,5 mil med utan problem så de är absolut inga ”klenisar” heller.

  Reply

 • Pia

  Vad kul att du vill skaffa hund, det är verkligen helt underbart! Jag har en shetland sheepdog, en sjukt glad, sprallig, följsam och enkel hund.

  Det viktigaste när man skaffat hund tycker jag är att tänka:

  Vad kan JAG erbjuda hunden för liv? Sedan kan man enklare sålla bort en del raser. Sedan att inte gå på hundens utseende. Du blir alldeles säkert en fantastisk hundmatte!

  Spontant tänker jag att du skulle ha en hund som är enkel att ha med överallt och som klarar av olika miljöer. Samt en som inte behöver obegränsat med aktivering då du redan håller på med mycket annat och kanske inte hinner ägna massor av tid åt enbart hundträning. Lycka åtill! ❤️ Så peppad på detta!!!!

  Reply

 • Alicia

  Jag och min man funderar också på hund (i vår någon gång)! Vi vill ha en staffordshire bullterrier, eller staffe som de kallas. Min mans kollega har två och vi kärade ner oss totalt. Har dessutom haft rottweiler när jag var yngre och trivs med de lite mer ”bastanta” raserna, men den här är ju som en stor hund i pocketformat, haha!

  Reply

 • Mika

  Har inte läst alla kommentarer men håller med någon här innan: OM du ska adoptera, gör det från Sverige. Alla sjukdomar kan naturligtvis inte kontrolleras men man kan åtminstone minska risken för att sprida dem. Sedan får man tycka att jag är hård men jag tycker inte att man tänker på djurets bästa när man skeppar dem mellan länder och placerar dem i karantän i månader etc för att döva sitt eget dåliga samvete. Man har ingen aning om vad hundarna/djuret varit med om etc. En avlad hund är naturligtvis inte heller någon garanti, men återigen en minskad risk. Sedan skulle jag personligen satsa på brukshundar snarare än hundar som avlas för utställning eftersom de, som flera också nämner, går sönder av förklarliga skäl vilket är helt jävla bisarrt i sig. Men samma ser man ju inom halvblodsvärlden där hingstarna ska prestera ASAP och sättas i avel för att sedan upptäcka att de inte håller i längden. Långsiktighet och avel går allförsällan hand i hand, men det är en helt annan diskussion. Kollar själv efter att köpa hund och kollar både (svenska) hundstall och uppfödare. Hoppas du hittar rätt i djungeln

  Reply

 • Ida

  Jag har en Stabijhoun, som är så mysig! Nästa hund blir en tervueren eller chodsky pes. Det är tre rasen att kolla upp om du kan tänka en något större ras som vill jobba lite.
  Lycka till och mitt bästa beslut i livet var att skaffa hund trots att jag är i samma sits som du nu, 22 år och läser sista året på universitet!

  Reply

 • Johanna

  Hej!

  Min familj äger en blandras mellan Jack Russel och Tollare, ursnäll och en helt perfekt familjehund!

  Jag skulle önska att du skrev om hur du introducerade kandar på Soraya. Det är nämligen så att jag snart ska testa det på min häst och jag vill gärna ha lite tips. Alltifrån vad jag som ryttare ska tänka på, till hur inverkan skiljer sig från ett vanligt tränsbett. Självklart sker introduktionen i samband med min tränare, men man kan aldrig få för mycket tips!

  Reply

 • Anna

  Du ska absolut skaffa en finsk lapphund!
  Snäll, smart, frisk lagom stor och med mycket go i! Min lilla kille är 7 månader och följer med mig lös när jag är ute och rider. Det fungerar jättebra! Underbar hundras som passar jättebra att ha även om du bor i lägenhet, dom hänger gärna med på allt, och fryser aldrig 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Menu Title