Tröttsamt

Eftersom jag hann till stallet innan mörkret idag passade jag på att tömköra Raya utomhus – så härligt! Hon var SÅ laddad idag så det gick inget vidare utifrån ett seriöst perspektiv, haha. Hon pep och fick busattacker vartannat varv och däremellan la hon sig *på* tömmarna och bara körde sitt race. Jag förstår att det beror på min okunskap för tömkörning; men i ett sånt här läge föredrar jag inspänningar som ”rör sig”, då jag har alldeles för svårt att hinna göra halvhalter med tömmar. Så det slutar bara med ett busigt rusande – vilket inte är speciellt givande – men idag fick det vara okej. Hon är ju i ett mellanland mellan jullov och träning nu så 😉 

Jag fick den här kommentaren förut och jag tycker verkligen att den här inställningen är så tröttsam;

”Du skriver att Soraya ska ha det bästa tänkbara, men varför då använda så mycket hjälpmedel som är onaturligt och medför tvång för hästen? Du vet ju hur man rider, du vet hur man longerar och vet hur man tömkör varför då tvingar du ner henne i form med olika typer av redskap när du kan träna henne utan? Hon får inget val när man har fasta linor, hur tänker du där?”

Jag förstår inte hur dessa ryttare/hästmänniskor tänker om tävlingsryttare. Tror ni att vi sätter på utrustning som känns som en sten i skon på en höjdhoppare eller tyngder i hälen på en gymnast? Det som debatteras som onaturligt och tvång är i själva verket ett redskap som används för att guida och hjälpa hästen till att stärka sin kropp för att förberedas inför sin uppgift som tävlingshäst..

Comments 12
 • Moa

  Fast just exemplet med att sätta en sten i skon faller helt. Genom tiderna har vi ju verkligen gjort liknande saker mot hästar, och ännu värre! Ont i hoven när du sätter ner den = hästen lyften den högre = vi vinner fler poäng på våra tävlingar = vi blir mer framgångsrika ryttare. Att hästarna ska förberedas inför sin uppgift som tävlingshäst stämmer absolut, men det är ju verkligen ingen garant för att vi inte utsätter dem för obehag?! Tvärtom!

  Det betyder inte att inspänningar och andra redskap måste vara fel, men argumenten för att försvara dem faller om det är för att ”framgångsrika personer gör det”. Istället tycker jag att man i så fall ska förklara exakt hur de hjälper hästen och hur de INTE utsätter dem för obehag.

  Reply

 • Michaela

  Det är dock inte helt sant. Som många argumenterar för ex gramman är ett hjälpmedel. Ifrån början var det ett handikappsmedel som sedan har blivit använt av.. ja latmaskar som inte orkar rida sina hästar. Sen har man sett vilka skador det ger vilket i sin tur har medfört att man har bannlyst grammanen i vissa länder.

  Vi kan inte bli för blinda för att ”Men om den ryttaren använder det så måste det vara okej” Vi borde snarare lära oss att bli mer konsekventa.

  Reply

 • Malin

  Det är ju verkligen ingen hemlighet att div proffsryttare använder sig av minst sagt tvivelaktiga metoder så den där sista tesen håller ju inte alls.
  Jag vet själv hur svårt det är att rannsaka sig själv och fundera över metoderna man använder. Är jag alltid den mest rättvisa ägaren och partnern till min häst?
  Men du måste sluta försvara metoder med ”att proffsryttare gör ju…”, du vet bättre än så. Det har du visat gång på gång.
  Och ta kurs i tömkörning, det är precis lika komplext som ridning, det är inget man bara kan, ge det tid och se till att utbilda dig där. Precis som du utbildar dig i allt annat! =) Kan varmt rekommendera dig att lägga lite tid på en clinc för Anders Eriksson eller ett par privatlektioner, om inget annat för att ha något att blogg om som från ett lite annorlunda perspektiv!

  Reply

 • Elin

  Jag tror inte att vägen till en vältränad och välmående häst är att härma s.k. proffsryttare. Själv litar jag inte alls på att de vet bäst om hästvård och träning. Hästvärlden är ju full av olika åsikter så jag tror att grundinställningen måste vara ”passar det här min häst och är det gynnsamt för den”? Om Soraya trivs bäst med en viss typ av inspänning istället för att vara utan, då är det ju rätt val för henne. Du verkar ha både magkänsla och analytiskt tänkande kring Soraya så gå på det i första hand, inte vad ”proffs” tycker. Tömkörning är förresten superkul (tycker jag alltså) och ett helt suveränt komplement i träningen. Har du prövat att tömköra Soraya inomhus? Jag hade nog prövat där i första hand, utomhus kanske blir för livat för henne 🙂

  Reply

 • Ronja

  Men herregud, att folk orkar! (Och att du orkar, vilket änglatålamod du måste ha Linn. Jag imponeras av dig).

  Ps, du låter väl Raya gå på fri tillgång till havre om hon vill vaaaaa? Och i morgon behöver hon inga täcken, speciellt inte om det är skitväder. 🙂 Efter den fria tillgången på havre kan du väl hoppa upp utan utrustning och rida en MSV:A1 baklänges? :))))))

  Reply

 • Amanda Eriksson

  Herregud asså… Jag förstår visserligen vad folk menar med att ”bara härma toppryttare” inte är bra. Men dessa kan ju inte ha befunnit sig i hetluften på någon tävling av högre betydelse. Så fort alla är på samma nivå så är ryttare, tränare, proffs, elever, hästskötare och föräldrar överens om allt som handlar om hästvård (iprincip). Intressant faktum…

  Reply

  • Malin

   Mja, här håller jag väl inte direkt med. Många på absolut toppnivå kan både ha helt olika system och helt olika filosofi. En del elitryttare kan jag verkligen respektera och de når sina framgångar på ett schysst sätt medans man blir mörkrädd av andra.

   Reply

 • Anonym

  Jag tror ju att busa loss ibland är mkt nyttigt ur ett seriöst perspektiv. 😀

  Reply

 • Anonym

  Linn har då svar på allt wow tror du på dina egna lögner haha du är så då inpräntad i tävlings människo blindhet de proffsen använder och säger är enda sanningen och bästa för hästen wow lin du är då döv pch blind

  Reply

 • Maja

  Säger som någon ovan, se till att lära dig tömkörning ist, det ÄR svårt, som sagt inget man bara gör/kan. Ta ut Karin Engström, googla henne får du se. Hon är grymt duktig. Och igen som någon annan här sa, var inomhus ist så blot det nog lugnare och mer fokuserat. Skippa inspänningstyglarna säger jag bara!

  Reply

 • Anna

  Jag citerar Jens Fredricson ”Hjälptyglar är för hjälplösa människor”

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.