Försäkringar

IMG_7535 IMG_7539 IMG_7552

Säg mig något bättre än det här torsdagseftermiddag..?
Soraya kändes super i joggingen och jag njöt av att känna henne sådär elektrisk och kvick. Till och med att jogga runt i låg form är löjligt roligt på henne 🙂

Min häst-lycka byttes dock ut till irritation när jag öppnade Folksams årsbrev precis. Jag tecknade min försäkring hos dem när jag köpte Soraya och den har höjts orimligt mycket på tre år. Varje år höjs den rejält och än har jag inte behövt använda den en enda gång, puh, vad störigt! Trots att jag betalar en hiskelig årssumma så täcker den inte ens en tredjedel av Sorayas värde. Vad gör man? Veterinärvården är alldeles för dyr för att chansa på en dålig försäkring, speciellt på en tävlingshäst, men det här stör mig verkligen.

Hur gör ni? Vad tänker ni? Har ni provat att förhandla om höjningar någon gång? Ingen annan bransch kan väl höja priset på sina produkter utan att erbjuda något tillbaka/förbättra något såsom försäkringsbranschen? Suck…

Comments 33
 • Anna

  Jag har upplevt samma. Sedan jag köpte min häst 2014, fram till idag har försäkringen varje år ökat totalt 25%!!! Det är en helt galen stor summa! Jag har en islandshäst, som inte är så dyr att grundförsäkra pga att de är rätt så skadefria. Jag har varje år klagat, och fått förklaringen att premien höjs på grund av att fler utnyttjar veterinärvården varje år och för att medicin etc har blivit dyrare. Min islandshäst är relativt dyr och välstammad för att vara islandshäst, men så dyr försäkring är helt orimlig. Trots att jag redan hade 5% rabatt för medlemskap i SIF, och bonus för att jag inte nyttjat försäkringen de senaste 2 åren har försäkringen höjts med mer än 1000kr per år. Som ”tur” är är jag nu anställd inom samma bolag och fick därför en fin personalrabatt på 25%, vilket drog ner min premie flera tusenlappar! Försäkring är ruskligt dyrt och det känns sjukt hur mycket ”makt” försäkringsbolagen sitter på, det upplevs nästan som ocker – vi ”måste” ju ha försäkring och betalar trots höga höjningar!! Dock är försäkring förhoppningsvis värt det vid stora skador!

  Reply

 • Birgitta

  Veterinärvården är vansinne att ge avkall på ( fråga mig som har buköppnat en häst…) men livförsäkringen funderar jag ständigt på att sänka.

  Å ena sidan är runt 100’ en iaf liten grundplåt om jag måste ersätta min häst som är värd mkt mer- å andra sidan är en premie på 1600/ månad nästan oförsvarbar i längden….

  Reply

 • Amanda

  Dyrt med försäkringar men så värt det i längden 🙂

  Reply

 • Anna Christjansen

  Jag förhandlade om min hundförsäkring när den höjdes, jag sa att ni får ge mig ett bättre pris då jag har kollat runt lite och kan få bättre priser på andra bolag. Detta var Agria jag hade, hon var väldigt tillmötesgående och sänkte den från 499 till 299, dock tack vare att jag var med i bhk, och att det gav lite rabatt också. Men att försöka skadar inte 🙂
  Lycka till!

  Reply

 • Tora

  Det som är med häst är att de flesta bolag höjer premien när de fyllt 4 sen ökar den några år står därefter still (förhoppningsvis) sedan sjunker den när hästen når en viss ålder.
  Min häst är inte högt försäkrad alls och på de gångerna jag betalt försäkringen så har jag snart betalt det jag får ut vid en ev avlivning. Så känns som att jag kommer ta bort livvärdet och endast ha veterinärvården tyvärr.

  Reply

 • Michaela

  Ja det är sjukt svårt.. man kan heller inte tänka att ens häst är skadefri och därför är det onödigt. Min 19 åring var frisk som en nötkärna i sina 18 år tills det kom ett ordentligt fall med kolik under en vinter. Då var jag sjukt tacksam över försäkringen..

  Reply

 • Cicci

  Byt bolag? Har de inte rabatt för skadefria år? Låter konstigt att de höjt så mycket! Iaf utan att de förbättrar något i innehållet.

  Reply

 • Karin

  Sedan riskkapitalisterna kom in i branschen och började göra veterinärvården till en högt vinstdrivande verksamhet (exvis Evidensia) har bolagens kostnader ökat helt enormt. Folksam har mest konkurrenskraftiga priser (även om de också är dyra) och allt överskott går tillbaka till ägarna (= kunderna). Sorgligt men sant. Sedan är en tävlingshäst av halvblodstyp det dyraste du kan försäkra näst efter en sportbil.. Det har många anledningar, bland annat att kunderna inte har kunskap/förutsättningar att förebygga skador utan behandlar istället på bolagens beskostnad. Nästa gång blir det fasen en fjordhäst, haha.

  Reply

 • Linda

  Jag sätter undan samma summa som försäkringen skulle vara på ett speciellt konto.

  Har så att det täcker både buköppning och ny häst ifall det skulle behövas. Summan växer varje månad till skillnad från en försäkring där premien ökas varje år men maximala utdelningen är konstant.

  Reply

 • Matilda

  Går absolut att försöka förhandla! Både jag och min sambo har lyckats ordentligt på både hund och häst. 🙂

  Reply

 • Erika

  Troligtvis går det inte att jämföra häst- och hundförsäkringar, men vi har gått över till egen sparfond istället för hundförsäkringar (p.g.a. det otroligt höga priset). Men jag antar att en sparfond för häst vore för dyr.

  Reply

 • Emma

  Har mycket dåliga erfarenheter av Folksam, när min familjemedlem råkade ut för en ridolycka av högsta grad med flera frakturer på nacken betalade de inte ut en enda krona. Stora opålitliga bolag som Folksam som lurar enskilda och för stunden olycksdrabbade människor borde inte få finnas. De ska dessutom titulera sig som ridsport förbundets sponsor! Ush.

  Reply

  • Karin

   Får man fråga vilken typ av olycksfallsförsäkng som var gällande? Man kan alltid överklaga till kundombudsmannen, om man vet att man har rätt skydd men ändå inte har fått ersättning är det en god idé. Har man däremot inte rätt försäkring är det lite.. orättvist att beskylls bolaget. Det är heller inte ICAs fel att du inte har mjölk hemma om du inte köpt någon.

   Reply

 • Linnea

  Jag har funderat i så många år och säga upp försäkringen och göra som någon gör, samla på ett annat konto. Men är det värt de? Det tar ju ett tag att samla ihop en slant och vad gör man om hästen blir skadad under tiden? Sjukt dyrt är det och ändå får man betala ganska stor självrisk, tex en fast summa + 20%.. Jag vet inte, jag tycker som också haft skadefria hästar att det är onödigt dyrt. Samtidigt som man läser hos agria att hältor bland annat blivit mycket vanligare idag och fler får de för vi bland annat förlorat vår grund hästkunskap.

  Reply

  • Linda

   Jag hade ett kreditkort tillhanda innan jag sparat ihop en rimlig summa. Man måste ha ett alternativ i fall att…
   Behövde aldrig använda det dock.

   Reply

 • Linda - www.hanssonlinda.blogspot.com

  Folksam gjorde om sina försäkringsgrupper för några årsen. Kolla så att ni hamnat i rätt grupp efter den ändringen.
  Josie hade råkat hamna i en grupp dyrare för att hon är Quarter vilket uppdagades när jag mötte mitt försäkringsombud på Eurohorse. Eftersom hon är pleasurehäst så behövde hon inte alls ligga i samma grupp som quarter som utövar reining, ko-klasser eller times events. Katching! helt plötsligt sjönk premien typ 1200kr/år utan att ändra en enda summa, eller lägga till lr ta bort någon försäkring, bara för att hon låg i rätt riskgrupp.

  Reply

 • Alva

  Har inte samma bolag som du men jag tycker mer och mer att det är orimligt. Tyvärr ä det ju relaterat till riskkapitalism inom veterinärvården som någon ovan här har skrivit. Själv tänkte jag att jag hade en bra försäkring som var värd sina 9000 om året. Men när jag sedan fick en allvarlig hälta på min häst upptäckte jag massa brister, som hur lågt taket för hälta är (långt ifrån min totala veterinärvårdssumma) och hur lite dom tar. Jag har haft min fd häst skadefri med outnyttjad försäkring hos dom i 4 år och därefter en skadefri ny häst i 3 år innan han blev skadad. Av 40 000 veterinärkostnader betalade jag ändå 28 000 själv. När vi sedan fick avliva hästen gick det bara på A1 och jag fick ut dom 30 000 jag hade där… men det var ny självriskperiod såklart så jag fick betala hela avlivningen själv. Tänker också mer och mer att det är viktigast att ha veterinärvård och inte liv, så himla sällan någon nyttjat a2 ju. A1 var jag såklart tacksam för men premien föe den under 3 år var ju större än summan jag fick ut typ….

  Jag tror absolut det går att förhandla. Ring upp och berätta hur missnöjd du är med de höjda premierna och meddela att du säger upp försäkringen om de inte sänker premien. Såklart ännu bättre om du har hemförsäkring osv hos samma bolag. Min uppfattning när jag jämfört nu är att Sveland nog ändå är bäst eftersom dom tar mycket, men har ju ingen egen erfarenhet. I alla fall inte helt vidrig kostnad för en hästägare som står med frisk häst år efter år!

  Reply

 • Lina

  Har samma problem med Folksam. Förra året höjdes min försäkring med 200kr. Är inte så taggad på att se vad det blir i år..

  Reply

 • Birgitta

  Vad gäller veterinärvård tycker jag absolut att man ska gå ”all in” och ta alla försäkringar som finns – även den som täcker medicin då denna post annars kan kosta tusentals kronor beroende på sjukdom/ skada.

  Argumentet ”min häst har aldrig varit sjuk/ skadad” är totalt galet- HUR kan man veta att hästen inte ska råka ut för ngt i framtiden????

  Vad gäller livförsäkringen handlar det för mig om hur mycket pengar jag har råd att förlora, vad jag vill köpa för häst om nuvarande tas bort och hur mycker pengar jag redan har själv och snabbt kan spara ihop.

  Hade jag tex planerat köp av en 50.000-kr häst hade jag sagt upp livförsäkringen då jag redan har denna summa sparad. Men tror man att en ny häst kommer att kosta flera hundra tusen är varje krona man får ut på försäkringen välkommen och som i mitt fall skulle det ta mer än 1 år att spara ihop de 90’ jag kan få ut samtidigt som jag riskerar att det händer hästen ngt varje dag.

  Jag kan/ vågar inte kalkylera med att han håller sig oskadad den tid det tar att spara ihop 90’ med andra ord.

  Reply

 • Wilhelmina

  Agria har höjt min försäkring också med 900 kr för detta år. Verkar som att alla bolag höjer så känns inte som att det spelar någon roll vilket bolag man har..

  Reply

 • Lotta

  Jag har Sveland till en, Dina på en och Folksam på den tredje. Min erfarenhet är att Folksam på alla sätt är sämst (dessa ska bytas ut när orken för det finns på priolistan).
  Jag har valt att skala ned livförsäkringarna till att endast täcka omkringkostnaderna för en avlivning samt en liten början till en ny häst. Veterinärvården är däremot på max. De pengar som jag sparar på att inte betala en massa i liv har jag på månadssparande i en aktiefond. Det tar tid innan den börjar växa, men den växer till skillnad mot alternaivet. Visst, om någon av hästarna dör imorgon kommer jag inte ha råda att köpa så mycket mer än en trevlig brunte i dagsläget. Men där räknar jag också kallt med att jag inte kommer att köpa en ny vän omgående, mina månadskostnader kommer dessutom att minska en hel del vilket gör att jag på några månader har frigjort ytterligare pengar till ett blivande köp. Men visst, jag kommer inte att kunna köpa nästa all in. Men en schyst och trevlig unghäst med hyfsad potential kommer inte att ta emot så mycket. Är det så att ingen av mina har tänkt gå och dö inom närmaste tiden så hinner dessutom fonden växa ytterligare och förhoppningsvis kan det bli en riktigt hyfsad häst i slutändan.

  Reply

 • Linda

  Jag har två hästar. En unghäst på 4 år och en Grand Prix-utbildad häst som är 14 år. 14-åringen köpte jag som 2-åring för 60 000 kr. Han har vinster och placeringar upp till St George, fina procent i Int I och godkända procent upp till Int II. Det är inte svårt att förstå att han är värd oerhört mycket mer idag. Det är helt orimligt att livförsäkra honom i det han är värd så jag har honom försäkrad i blygsamma 25 000 kr utan användbarhetsskydd, men med bra veterinärvårdsförsäkring. 4-åringen med fantastisk stam och en underbar ridbarhet köpte jag för 23 000 kr när han var 1 år. Han är försäkrad i samma belopp som 14-åringen.
  Den stora glädjen i mitt hästliv är att själv utbilda hästen så jag har inget behov av att köpa en ny svårklasshäst om något händer med 14-åringen. Händer något med någon av hästarna så köper jag en ny unghäst till ett vettigt pris. Jag hoppas såklart att 14-åringen har flera år kvar på dressyrbanan, men jag kommer alltid att ha två hästar, varav en unghäst.

  Reply

 • Pia

  Bara att förhandla! Så länge det finns andra bolag på marknaden som du kan byta till så är det bara att köra!

  Reply

 • Anonym

  När min försäkring höjdes så ringde jag och förhandlade, lyckades utan problem få ner den 10%. Talade även med en leg. Djursjukvårdare och hon tyckte absolut att man skulle förhandla och pruta när de gällde försäkringar

  Reply

 • Frida

  Jag väljer att ha all veterinärvård som går men ha ett lägre livvärde än vad hästen faktiskt är värd. Det är livvärdet som är dyrast och om man räknar på det så märker man rätt snabbt att om hästen lever hyffsat länge så har man betalt sin häst flera gånger i försäkringspremie. Och dessutom vet jag ett alltför många som haft sin häst försäkrad i ett höger livvärde och när hästen faktiskt råkar ut för ngt och veterinären anser att avlivning är det mest humana, då vill inte försäkringsbolaget betala ut livvärdet utan kräver en massa onödiga behandlingar, antagligen blir det billigare än att betala ut livvärdet. Så nej, för min del är det viktigaste veterinärvården- jag vill inte riskera att inte kunna behandla pga kostnaden. Jag väljer hellre att spara de pengar som jag annars skulle betalt i premier till försäkringsbolaget + ett litet livvärde så har jag förhoppningsvis i alla fall ett startkapital till ny häst om ngt (gud förbjude) skulle hända.

  Reply

 • Sofia

  Det skiljer ohyggligt mycket på försäkringsbolagen men också raser såklart, halvblod är dyrt att ha försäkrade… Jag har själv en islandshäst som jag försäkrat till max i vetvård (150k, rehab, buköppning, inget tak på hälta etc etc) hos Sveland samt liv och användbarhet i inköpspriset och betalar blygsamma 220 kr i månaden. Medan min vän har en väldigt lika försäkring hos Agria på sitt halvblod där hon betalar nästan 1500 kr i månaden. Men ring och klaga och se om du kan pruta, annars är det väl bara ringa runt och kolla med andra bolag om priser och villkor 🙂

  Reply

 • Maria

  Förhandla! Sen kan jag rekommendera Sveland. De är supertrevliga och vill verkligen att man ska förstå vad man köper, sen är de billigare än både Agria och Folksam. 🙂

  Reply

 • Åsa

  Veterinärvården har jag alltid haft högre än livförsäkring, som sagt den blir dyr. Vad jag kan rekommendera ffa på hästar som har avelsvärde är en användbarhetsförsäkring, kostar en extra slant men skulle de bli så skadade att de ej går att bruka för avsett ändåmål (men för tex avel) får man ut 70-80% av livbeloppet beroende på bolag. Hade det på mitt sto som blev gaffelbandsskadat och tack vare det kunde jag bekosta betäckning och alla avgifter kring det – och har nu ett superfint föl efter henne. Och nu har hon en användbarhetsförsäkring för avelsto (agria, fick byta då sveland end. hade avelsförsäkring för galopp/travhästar..) Sveland har dock längst självriskperiod om jag inte minns fel.

  Reply

 • Linda

  Det sjuka med hästförsäkringar är att du betalar olika mkt för samma veterinärvård beroende av vilket livvärde du har dem försäkrade i. Så Oavsett om jag har försäkrat i över 100.000 och betalat Premier för över 25.000kr eller sätter lägsta livvärde typ 5.000 och kanske betalar ca 4.000kr på ett år så får jag samma veterinärvård. Har aldrig fattat att man kan prissätta på det sättet men så funkar det så min häst har jag försäkrad i 55 enkel liv (ej användbarhet) och max vetvård det sparar mig ca 20.000kr per år jämfört om jag haft han försäkrad i ca 150.000 som innan så de livvärdet hade jag sparat ihop innan han fyllde 6år och efter det är det ju bara plus. För att försäkra en häst i verkliga värde när de kommit upp i klasserna är ändå omöjligt.
  Så en bra vetvård och ett längre livvärde utan användbarhet (så har man ut lite om den dör av ett tarmvred eller olyckshändelse som man själv inte kan råda över lika lätt som förslitningsskador) är mitt tips för att göra plånboken gladare, sen behöver man ju disciplinen att sätta av det pengar man sparar om något skulle hända så man har sin grundplåt om det skulle hända något och hoppas på att det intr gör det de första året när man skulle förlora som mest på att ta bort livvärde med användbarhet men händer inget så har du sparat en bra slant du kan ha till annat.

  Reply

 • Erika

  AGRIA!!! De höjer inte sina försäkringar!

  Reply

 • Maria

  Jag har en häst i Agria och en häst i Folksam och jag kan säga att både priset och servicen har varit såå mycket bättre hos Folksam, skulle inte byta bort dem! Agria har höjt sin premie varje år, krånglat och inte velat betala vissa saker osv. På en dyrare tävlinghäst tycker jag helt klart Folksam är det mest prisvärda alternativet men nog visst går det att förhandla!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.