Favoritövning

Häromdagen när jag skrev inlägget ”favoritpass” fick jag önskemål om att berätta om några av mina favoritövningar under de passen. Det är såklart många övningar som är anpassade just efter Soraya, hennes svagheter och styrkor, men jag kan skriva några inlägg med de som är lite som en ”check up” oavsett vilken häst man sitter på.

”Öppna med rak hals”
Herre-min-gud vad jag har tragglat det här för Christian. Typ det enda jag fick göra mina tre första månader som hans elev :))) Jag vet inte om jag ska kalla det skänkelvikning eller öppna med rak hals, men såhär utför vi den:

Jag rider längst med spåret (eller innanför), tar in framdelen som i en öppna och flyttar henne för innerskänkeln med rak hals på samma, raka linjen. I både trav och galopp. a24 a21 u6

Jag rider den här övningen så gott som varje ridpass. Numera använder jag den bara för att kolla av, och om jag stöter på problem i rörelser brukar jag gå tillbaka till denna för att undersöka om grundproblemet går att lösa här.

Det jag får ut av den är:
När jag lägger på innerskänkeln när framdelen är innanför spåret ska hon lätta av i innertygeln och ta stöd på yttertygeln. Dansa undan för min skänkel med bibehållen takt och tempo. Jag märker direkt om hon inte är tillräckligt i ramen/lösgjord i den här övningen: då biter hon i innertygeln och tappar takten. Då måste jag driva henne bort ifrån innerskänkeln till yttertygeln vilket jag kommer åt perfekt i den här övningen.

När vi tränar piruetter rider jag ofta några såna här raksträckor emellan, för att verkligen känna att hon inte lägger sig mot innerskänkeln. När vi började träna öppnor red jag denna inför öppnad och jag rider den alltid på framridningarna.

På Soraya är det effektivt att varva denna övningen med förvänd sluta i vänster varv och en lite skarpare öppna i höger varv.

Comments 4
 • Cicci

  Ska man prata korrekta ridtermer är en öppna en öppna. Det finns inte något som heter exempelvis svag öppna eller som du skriver öppna med rak hals för då är det inte längre en öppna. Bogen in brukar vara ett bra uttryck att säga istället 🙂

  Reply

  • Taina Hägglöf

   Funderade och nördade lite i samma banor … 🙂

   Är inte definitionen på en öppna en rörelse där hästen böjd i hela kroppen? I skänkelvikning är hela hästen rak och endast ställd i nacken.

   Taina

   Reply

 • Vera

  Hej!
  Superintressant inlägg, jag älskar inlägg som går på djupet av ridkändla och timing!

  En helt annan(ganska random haha) fråga är om du, någon gång när du inte vet vad du ska skriva, kan skriva om din resa till körkort? Jag tog mitt idag och tycker det är så intressant att nörda ner sig i en sådan grej som nästan alla gör och som många(även jag) blir otroligt nervösa inför. Vilka är anledningarna till att just det blivit en så stor grej liksom? 🙂

  Reply

 • Ellen - tävlingsryttare

  Jag får ofta rida något liknande för min tränare också för att jag verkligen ska få hästen undan för innerskänkeln och inte fuska med en ”fin böjd hals”.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.