Inte så mysigt som det ser ut

Herregud vad pigg Soraya var idag! Ju mer man rider henne desto piggare är hon, haha. Det var verkligen krut under hovarna idag. Jag hade ju bestämt att skritta fram ute och när jag satt upp så for hon iväg i galopp med rumpan under sig som hon gjorde när hon var fyra-fem år. Men numera gör hon det ju bara när hon är exalterad och taggad, så då känns det inte läskigt att ge sig ut.

Dock hände en sak som jag inte har bestämt mig för om jag ska ta med en nypa salt eller bli upprörd över… img_9403.jpg img_9409.jpg

När vi hade kommit en bit, på en smal asfaltsväg, kommer flera nordsvenskar som drar en stor vagn travande upp bakom oss. Soraya fick fullständigt ryck, jag tror att det var en salig bladning av rädsla för den stora vagnen som lät massor men framförallt finns det inget som gör henne mer uppspelt än att höra hästar springa. Är hon i stallet och hästarna springer i hagen utanför kokar hon över totalt, haha.

Jag satt snabbt av, tog tyglarna över huvudet och försökte styra in henne på en äng så att de kunde ta sig förbi. Där piafferade hon på stället och trumpet-frustade med ögon och näsborrar stora som klot och jag höll i tyglarna med allt mitt fokus. När vagnen kom upp jämsides tittade de som körde surt mot mig och sa något i stil med ”tur att vi inte har en sån typ av häst” och sen, trots att de såg hur påverkad Soraya var och hur svårt jag hade att hålla henne, manade de på sina hästar och travade ifrån oss högljutt på asfalten.

Gör man så? Jag vet inte? Jag hade ju aldrig satt av i galopp om jag mötte någon med en häst som var helt uppe i varv… Eller så är det mitt ansvar som har en sån häst – och inte deras? Hmm.. Jag vet inte. Men vi kom hem säkert i alla fall och sedan var hon superfin under ridpasset i ridhuset.

Jag tror att Rayas nyårsmål är att ingå i ett fyrspann nordsvenskar 😉

Comments 25
 • Petra

  Nej så beter man sig inte oavsett vilket djur eller fordon man har. Respekt visar man för varandra i trafiken och tar det än lugnare om man ser att någon har bekymmer. Tur det gick bra. Tex om ett litet barn vinglar lite i vägkanten, inte kör bilen fortare förbi, jag hoppas bilen saktar ner och kollar extra så barnet håller sig rätt.

  Reply

 • Anonym

  Jag var ute och red en bråkig ponny en gång, han rids av många olika ryttare och tycker om att backa ner i diken när han får chansen, för att bråka och göra som han vill. Var på en väg där det inte bara var dike utan också broar utan staket en gång. Insåg genast vad som skulle hända vid mötet, hästen skulle börja gå/backa ner mot diket som inte var något dike utan en å, jag manade fram honom i trav för att han inte skulle börja krångla och fick minsann höra från andra ryttaren att man möter andra hästar i skritt, men det finns ju alltid två sidor av myntet, det kanske fanns en anledning till varför dom travade iväg, det kan man ju inte veta…

  Reply

  • Lisa

   Absolut, men då borde man också nämna det. Jag har också haft en häst som kände sig lite trängd med möten, men bara man kommunicerar med varandra går det ofta bra 🙂

   ”Är det ok att jag travar förbi?” ”Kan du vänta lite, min häst har lite problem vid möte”. — Inte alls svårt och man kan undvika olyckor genom att bara säga det. Personen i den här situationen som Linn berättar om, låter dock inte alls som han hade sådana problem med sina hästar.

   Reply

 • Hanna J

  Det är klart att Soraya är ditt ansvar när du är ute och rider men det betyder ju inte att man kan bete sig hursomhelst. Särskilt inte om man är en medhästmänniska och därmed förstår dels din situation, dels hur ens eget agerande påverkar situationen. Herregud, hur ska vi kunna vänta oss respekt och tålamod från bilister när vi är ute med våra hästar, om vi inte ens kan ge varandra detsamma? Skämmes!

  Reply

 • Anette

  Nej så gör man FAN inte! Riktigt illa gjort.

  Reply

 • Karin

  Hej!
  NEJ så gör man inte som hästmänniska! Du bord läxa upp honom.

  /Karin

  Reply

 • Lo

  Nej så gör man absolut inte. De får väl tycka att din häst är fånig om de nu måste det men de borde skrittat därifrån lugnt och stilla. Vad hade de gjort om din häst fått spel av deras agerande och skadat dig tex? Trist attityd av gubben.

  Reply

 • Maria

  Väldigt dåligt gjort av hästmänniskor, hade det hänt mig hade de minsann fått höra vad jag tyckt om detta! Tråkigt när inte ens vi hästmänniskor emellan kan visa respekt och hjälpa varandra.

  Reply

 • Caroline

  ”Tur att min häst inte har en sån typ av människa” – skulle jag snarare säga 🙁

  Reply

 • F.

  Leta upp vart människan står uppstallad och stövla in och ställ denne till svars!

  Reply

 • Johanna

  Det var inte ett ok agerande och det är inte ditt ansvar. Du kan ju inte påverka mer än din egen del i situationen och de var de andra som orsakade situationen och som får ansvara för sitt beteende. Både tråkigt agerande och sätt att uttrycka sig på.

  Reply

 • Frida

  Jag tycker man aldrig ska trava förbi någon annan ryttare varesig hästen är lugn eller inte. Rent vett tycker jag.
  Har själv vart med om att folk har galopperat förbi mej, min häst som va väldigt lugnt stressade upp sig väldigt mycket, och resten av ridturen va han upprörd.

  Reply

 • Anonym

  Nej så gör man inte av flera anledningar. Vi har alla ett ansvar gentemot alla andra som färdas – till häst, till fots eller via fordon – på gemensamma vägar. Möte med vagn innebär ett ev. extra moment vid möte (jag körde mycket skettisar förr), sedan måste man kommunicera med den man möter och inte hasta förbi – speciellt om man ser att hästen blir stressad och sist men inte minst säger man inte så heller.

  Reply

 • Nafetiti

  Nej så gör man VERKLIGEN inte! Vi har shettisar som kör vagn hos oss och nästan alla hästar i vårt stall tycker att dom är superläskiga. Detta ekipage stannar alltid och kör sakta förbi dom fjantiga halvbloden!!/Titti

  Reply

  • Lisa

   Jag har också kört mycket skettis och kan intyga det du skriver! Det blir tydligen lite extra läskigt med dom små (ganska ologiskt egentligen haha).

   Bara man kommunicerar med varandra, visar respekt och håller undan går det utan problem 99% av gångerna.

   Reply

 • Mikaela

  Låter oansvarigt av dem när de såg att din häst var ”på tårna”. Suck! Man förväntar sig ännu mer av hästmänniskor, de borde verkligen ha förståelse och kunskap om att det inte var lämpligt att sätta av.

  Reply

 • Mathilda

  Nej fy så gör man inte! Man får väl göra så gott man kan för att underlätta för varann? Jag skulle iaf aldrig göra något sådant med flit, tänk om man hade orsakat en olycka?

  Jag var med om en liknande grej, var ute och promenerade med min skadade häst (på PRIVAT mark, en slinga där de kör hästar). Möter ett par islandshästar (de fick rida på slingan om de skötte sig). De märker att min häst blir orolig, steppar på stället, småstegrar osv. Precis när de passerat mig drar de iväg i full galopp… Min häst kastar sig runt och det blev ju inte skadan bättre av… Han var i vanliga fall en mycket lugn och tålmodig herre. Men vilken häst som helst kan ju stressa upp sig om andra hästar drar iväg i full galopp.

  Reply

 • Evelina

  Men gud, så gör man inte. Lite mera respekt har man väl allt. Menar hästmänniskor borde väl förstå varandra i sådana lägen.

  Reply

 • Frida

  Nej så gör man inte! Hästmänniskor borde veta bättre. Det är inte ovanligt att hästar blir rädda för vagnar, det är ju jättekonstigt att det sitter fast ngt i baken på den andra hästen. Man ser ju om man skrämmer ngn annans häst och då kan man visa hänsyn, tror inte de skulle uppskattat om du gasade förbi dem i full galopp så deras hästar blev skrämda. Visa hänsyn göra man oavsett vilken typ av häst man har eller föredrar!

  Reply

 • Anonym

  Jag är väl den enda som förstår mannen med nordsvenskarna antar jag? Jag som islandsryttare har aldrig träffat en trevlig halvblodsmänniska när jag varit ute med min islandshäst. Antingen är det kommentaren ”åh en liten skogsmulle” eller dom sneda blickarna samtidigt som dom ler och får ur sig ”oj vilken liten ponny”. Och det händer heeeela tiden och har gjort i alla år jag haft islandshäst. Jag kan inte ens räkna hur många gånger halvblodsmänniskorna vrålat på 300m avstånd att jag ska gå upp i skogen och gömma mig för att deras hästar är rädda för min islandshäst? Eller när min häst töltar och jag ska sakta av för deras hästar är rädda för töltljudet. Jag har så jäkla länge försökt vara öppensinnad och tänka bort alla fördomar om halvblodsmänniskor men aldrig under alla dessa år jag haft islandshäst har jag träffat någon vettig halvblodsmänniska så jag har gett upp. Alla fördomar jag haft om halvblodmänniskor har ju stämt hittills. Tex att dom inte miljötränar sina hästar, att dom gnäller över att deras hästar är såååå pigga men aldrig lyckas koppla det till för lite utevistelse/tråkiga hagar/understimulans, att man ser ner på andra grenar än sin egen, att deras hästar går före alla andras i alla sammanhang, otrevliga människor osv osv. Har faktiskt aldrig träffat en halvblodsmänniska som inte prickar en enda utav dessa punkter så jag kommer fortsätta tänka så tills jag träffar iaf en som motbevisar mig. Tills det händer kommer jag inte gömma mig i skogen, avbryta träning eller underkasta mig halvblodsmänniskans önskan 🙂 tack och hej!

  Reply

  • Li

   Hej! Verkar som att din inställning har en bakgrund men samtidigt så måste du visa hänsyn till ”halvblodsmänniskorna”. Det är ju tråkigt att du fått neg. Kommentarer, det borde ingen få för sin häst men kan däremot förstå att hästarna blir rädda för tölt ljudet, och detta borde du åtminstone respektera, nästa gång kanske din häst är rädd för ngt ;)) Jag vet iaf att oavsett hur man vänder eller vrider på det så kommer min hopphäst med mkt nerv aldrig bli lugnare av att miljöträna hnm, han är miljötränad men ändå rädd för allt. Se nåda sidorna så kanske du kommer att fåträffa några trevliga halvblodsmänniskor

   Reply

  • Sofie

   Jag har full respekt för alla typer av hästar o hästmänniskor. Själv har jag ett stolligt halvblodssto, äldre o så miljötränad hon bara kan bli, hjälper inte när det kommer islandshästar farande eller andra läskiga saker. Jag ber alltid islandsryttare vänligt att sakta av om de kommer i full fart. Oftast gör de det, så eg inget problem. Vi måste alla inse, att varje gång vi inte visar hänsyn kan farliga saker inträffa. Allvarliga skador o även dödsfall. Så hur trött man än är på ena eller andra typen av ryttare, visa hänsyn.

   Reply

  • Anonym

   Måste hålla med lite här, tävlings människor med just halvblod miljö tränar sina hästar extremt lite väldigt ofta och dom är alltid på tårna. Men är väl antagligen för dom vill att gångarterna ska vara explosiva och krut under hovarna konstant. Att träna hästar från marken att lära sig va lugna och trygga i sig själv och med dig verkar ju va förfärligt 😉

   Reply

  • Anja

   Tycker inte man beter sig så men håller verkligen med anonym med islandshästen. Folk verkar, trots forskning inte förstå att hästar inte ska stå stilla i 10 timmar. Jag hade haft sååååå dåligt samvete att veta att min häst stod i en liten grushage. Majoriteten av hästarna mår bäst med sällskap och stora ytor. Dessvärre verkar många människor inte förstå vilken av vilka individer som hår ihop. De släpper ihopa på liten yta och ibland med helt okända hästar……och blir förvånade när det inte fungerar. Suck! Liksom

   Reply

 • Sandra

  Nej, inte okej! Man tar hänsyn till varandra oavsett om man rider ihop eller inte. Vi har alla olika typer av hästar, som i sin tur kräver olika ryttare, som kräver olik ridning etc etc. Precis som oss människor är de individer med olika personligheter, man bör respektera det.
  Jag är erfaren med det att vi var fyra personer ute och red, helt lugnt skrittade vi på en lång grusväg med olika avstånd till varandra. Ryttaren längst fram börjar trava iväg, utan tanke till oss andra, vilket gör så ryttaren närmast mig tycker att det ser kul ut och börjar gallopera ikapp. Utan förvarning och med helt eget ego tänk körde de sitt race och kvar blev jag med min studsiga häst som fick varenda nerv i kroppen att börja dansa och med en ung flicka bakom på en ponny som också ville få raket i arslet. Enligt mig, inte en så genomtänkt situation heller.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.