Svar på en fråga

P.S: sen vi bytte system på bloggplattformen har vissa kommentarer registrerats som spam och därför inte gått igenom, nu har jag manuellt godkänt flera stycken från de senaste dagarna och ska bli bättre på att göra det så att era kommentarer verkligen publiceras <3

”Hej,
En fundering, varför väljer du att arbeta samtidigt som du har en sista termin kvar på skolan som dessutom är kämpig att få ihop med annat? Varför inte lägga arbetet (som du kan ägna resten av ditt liv åt) åt sidan under din sista termin i plugget så du istället kan fokusera på det? Trist att behöva offra ämnen och föreläsningar pga av arbete, det hade aldrig gått att göra på min utbildning för att klara den.” 

Relevant fråga!
Att det ”aldrig hade gått” har jag svårt att tro, de flesta jag känner (som pluggar alltifrån juridik till på Chalmers) extrajobbar för att få ekonomin att gå ihop. Jag jobbar ju dock väldigt mycket för att studera (jag är anställd på 50%) och med häst utöver det är det mycket riktigt knivigt. Jag offrar absolut inga ämnen, utan har klarat alla kurser och ligger inte efter med den minsta uppgift eller tenta.

Däremot prioriteras mängder av föreläsningar bort framför jobbet, som jag sedan tar igen på kvällar och nätter genom att läsa ikapp kurslitteraturen på egen hand.

..och visst är det lite trist att missa vissa intressanta föreläsningar, och precis som du säger ska man ändå ”jobba hela livet sen”. Tack vare mitt företag runt mina sociala medier hade jag, rent ekonomiskt, inte behövt jobba såsom jag gjort de två sista åren under min utbildning. Däremot har jag höga ambitioner och ville inte ta examen med ett blankt blad, utan med en portfolio av erfarenheter. Det gjorde att jag gick in i ett konsultuppdrag i Stockholm, under ett halvår var jag där var- och varannan vecka som ni säkert minns och fick ovärderlig erfarenhet och värdefulla referenser ifrån min uppdragsgivare.

När det projektet avslutades tänkte jag ta det lugnt och bara fokusera på studierna och Soraya det sista året. Men i maj 2017, när jag var på meeting i Borås, fick jag ett samtal när jag stod på en pall och knoppade i tältboxen som ändrade den planen. Min nuvarande chef hade hört en intervju med mig på radio och ville träffa mig för en intervju.

Jobbet lät too good to be true men jag tänkte inte ge upp min examen. Så efter lite förhandlingar kom vi överens om att jag skulle få jobba halvtid mitt sista år på universitetet med sex månaders provanställning med kortare uppsägningstid ifall jag inte skulle få ihop det. I december blev jag fastanställd och jag trivs hur bra som helst, och med handen på hjärtat tror jag att jag lär mig mer av timmarna här än de missade föreläsningarna. Trots att det är extremt intensivt nu är jag stolt över att ha blivit headhuntad redan innan avslutad utbildning 🙂

Ibland kommer tåg i 180 km/h som man bara inte kan låta åka förbi, helt enkelt.

Comments 13
 • Sara

  Jag förstår hur du tänker, samtidigt som jag inte håller med dig om att det är svårt att tro att det aldrig skulle gå. Jag har stundtals arbetat under utbildningen men vissa terminer är det plugg 8-20 varje dag, då går det inte att jobba. Labb 8-17 och sedan sitta kvar för att skriva rapport. Sedan få hemmet att gå ihop. Så det där är nog väldigt olika beroende på vad man läser och hur mycket obligatoriska moment man har.

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Oj, jag har aldrig hört talas om en utbildning som har obligatoriska moment 8-17 hela kurser. Om det finns förstår jag verkligen att det inte går att jobba! Jag har kompisar som läser både på Handels och Chalmers som ska ”vara det tuffaste”, och de jobbar alla utöver studierna, så jag utgick ifrån det. 🙂

   Reply

   • Lisa

    Hej!
    Jag har läst civilingenjör, teknisk fysik och där var det i stort sett föreläsningar 8-17 alla åren. Jag hade aldrig orkat jobba under tiden då det krävdes säkert 4 timmar om dagen för att ligga i fas med hemmaplugget också. Men handen på hjärtat så tror jag ändå att det är bättre att göra så som du gör. Sånt privilegium att få med både jobb och plugg OCH häst! Hade jag gjort om min utbildning hade jag absolut hoppat över mycket fler föreläsningar, då jag insåg först på slutet att det var mer effektivt för mig att läsa in kurserna hemifrån. Något jag testade då vi skaffade hundvalp då. Orkar man med så är det bara att köra på!

    Reply

 • Victoria

  Du är verkligen så otroligt duktig Linn! Du har ju onekligen haft många framgångar (med mycket jobb bakom såklart) men jag antar att det också ger dig ett visst självförtroende i allt du tar dig ann. Jag har hamnat i så dålig tankebanor där jag jämför mig själv med alla andra och då känns det som att jag inte gjort någonting, och det får mig att nästan inte våga söka jobb längre, trots att jag vet att det är det jag behöver för att komplettera mina studier. De två senaste arbetsintervjuerna gick inte bra och jag fick inte jobbet vilket har gjort att jag helt tappat tron på min förmåga att visa vad jag går för. Har du något tips på hur man bryter sådana tankegångar igen? Och tro på sig själv lite mer?

  Reply

 • Tove

  Vissa inriktningar på civilingenjör kräver fullt fokus på studier enligt mina erfarenheter. Vissa perioder skulle jag säga hade varit omöjliga att klara av alla kurser på om man hade behövt lägga tid på arbete också.

  Så svårighetsgraden varierar stort från vilken utbildning du läser.

  Reply

 • Carro

  Det beror mycket på vilket typ av föreläsningar det gäller också, är min uppfattning. Jag har läst en vårdutbildning, där kunde man läsa in de teoretiska föreläsningarna om man missat dem (vissa krävde mer arbete att läsa ikapp, andra mindre, beroende på innehållets omfattning). Om man däremot missade en praktisk lektion var det riktigt jobbigt – den kunskapen var givetvis mycket svårare att läsa sig till på egen hand (i många fall omöjligt, då fick man be en kompis visa och hoppas de hade förstått allt och hade gott om tid, och kanske muta dem med lite fika 😉 ). Så i alla fall på mitt program tyckte jag det skilde sig mycket åt beroende på typ av lektion. Kan tänka mig att det är liknande exempelvis på utbildningar där man labbar mycket.

  Reply

 • Lotta

  Jag tycker att du gör helt rätt!
  Jag pluggade själv en linje med mer föreläsningar, labbar osv, mycket obligatoriskt, än genomsnittet där vi kunde ha kursmoment där stora delar av kursen låg på heldagar. Jag jobbad också ungefär halvtid under denna period i mitt liv samt hästar och lektioner utöver det. Att sätta livet på paus bara för att man ska plugga har jag svårt att relatera till. Jag har varken före eller efter denna punkt i livet haft endast ett heltidsjobb och jag ser inte att detta är något som kommer att ändras de närmaste åren, snarare tvärt om. Att en heltid är något som man max kan jobba är något som jag ibland känner är så väldigt svenskt. I många andra länder jobbar man betydligt fler timmar. Här har vi däremot förmånen att vi kan ha ett heltidsjobb och sen ha möjlighet att jobba med vår passion/ytterligare en passion på sidan av. En lyx som jag anser vara alldeles för bra för att inte ta reda på.
  Fortsätt som du gör. Jag önskar att jag hade kunnat vara lika strukturerad som du är. Till skillnad från vad många andra verkar tycka så upplever jag det som att du har en hyfsat bra balans i livet. Det är ok att ha korta nätter ibland för att hinna med annat. Fyll på d-vitaminförrådet nu då det börjar ta slut i kroppen så får du kanske den där extraboosten man kan behöva. Fortsätt göra ditt liv så grymt som du vill ha det.

  Reply

 • Åsa

  Tror aldrig jag svarat på din blogg någonsin, trots att jag läst den ganska länge. Men nu tycker jag att du verkligen är värd allt beröm och all cred som du bara kan få! Att både studera, jobba samt ha häst kräver sin kvinna/man alla dagar i veckan. Det kräver planering, strukturering och ett djävla driv och ett engagemang utöver det vanliga, och allt detta har du verkligen! Jag har många föräldrar i mitt jobb som studerar ( jobbar som dagmamma ) så jag har följt många universitetsstuderanden genom alla år inom barnomsorgen ( jobbat sen 85 ) så jag förstår verkligen vilken ekvation du bollar med, dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år! Önskar dig ett stort Lycka till, och är det någon som fixar allt så är det du. Glöm bara inte bort att andas lite där emellan. Kan lätt glömmas bort, särskilt när det är någonting man älskar och brinner för 🙂

  Reply

 • Susanne

  Hej, får jag fråga en bloggfråga. Hur jobbar du med annonser? Letar du upp annonsörer själv eller är det via ett affilianätverk eller hur gör du? Är en hästintresserad mamma som följer din blogg:). Jag tycker dina hästinlägg är roligare än livsstilsinläggen, men tror dottern tycker om både och 🙂

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Givetvis! Innan tiden då jag började jobba som ”yrkesperson” med marknadsföring drev jag helt mitt eget runt bloggen. Lyxigt nog har jag sällan behövt leta upp annonsörer, utan har faktiskt kunnat välja mellan förfrågningar då trycket på influencer marketing är stort. Inte minst när man har en målgrupp som är oerhört attraktiv: gemensamt hästintresse skvallrar om köpstarka läsare. Sedan jag började jobba deltid utöver studierna så har jag lagt min blogg hos Spotlife, som nu sköter allt ifrån sälj till fakturering. De tar sedan provision för det, givetvis, men avlastar mig så att jag enbart kan fokusera på att skapa innehåll istället för ”allt runtom”. Kul, hälsa din dotter!

   Reply

 • Sara

  Hej Linn!
  Jag är lika gammal som dig och har följt dig sedan schalalaolsson-tiden (stavningen kan vara inkorrekt, inte lätt att komma ihåg allt). Det som alltid hållit mig kvar som läsare, och som är något komiskt, är att det ibland känns som att titta in i sin egen spegelbild när jag läser. Det har också varit mycket givande då att läsa för att se vad jag kan relatera till eller inte, då jag har haft otroligt lik tidsbana i mitt liv som dig. Sålde och köpte häst nästan samtidigt, men främst nu med plugg och jobb. Jag, precis som du, pluggar 100 % och kommer nu under denna termin skriva min kandidatuppsats, med arbete på 50 % inom det ämne jag studerar på sidan. Tyvärr har jag ingen häst längre, men ibland blir jag lite små-avis (på rätt sätt, inte elak-avis alltså) på att du har både jobb, plugg och boende inom samma stad, då jag själv har 40 mil mellan min arbetsplats och min studiestad, något opraktiskt. Men vad gör man inte för drömjobbet? Anyways, ville nog egentligen bara säga att jag finner det väldigt givande att läsa din blogg och önskar dig all lycka med allt du tar för dig, både nu och i framtiden!

  Reply

 • Catrine

  Tror ens möjlighet att jobba vid sidan om studierna varierar väldigt mycket, både beroende på vilken utbildning man läser och vilken kurs på den utbildningen man läser. Jag pluggar till sjuksköterska, och vissa kurser (de teoretiska) hade jag utan problem kunnat läsa ikapp hemma trots att det hade varit betydligt svårare. De kurserna som innehåller mycket praktiska, ofta obligatoriska, moment hade varit nästintill omöjliga att fixa samtidigt som man jobbar (och när jag säger ”jobbar” menar jag typ 50%, inte att man har något pass varje helg).

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.