2018-02-09

Sedan förmiddagen tisdagen den 30:e januari har livet både ryggat och skenat. Idag när jag promenerade hem längst med Linnégatan, köpte snittblommor och kisade mot solen kändes mitt liv lite som mitt eget igen för första gången sedan den där förmiddagen på kliniken. Varför just idag vet jag inte. Fredag och jag har ingen tid att passa förrän morgonmötet på kontoret på måndag. Ingen träningstid, inga helgalarm som ringer tidigare än vardagsalarmen på morgnarna och ingen naturlig träning. För jag har slutat rida. 

Jag försöker medvetet åka till stallet helt andra tider än vanligt, för att försiktigt vänja mig vid att ingenting är som vanligt. Åka förbi och gråta in i manen på kvällen istället för på morgonen när det är full aktivitet i ridhuset.

Livet pågår och jag haltar efter. Idag jobbade jag fram till två och då åkte jag vidare till skolan där vi hade eftermiddagsseminarium. Vi har gjort en innehållsanalys av hur framgångsrika kvinnor framställs i intervjuer. Slutsats: huvudfokus är hennes utseende och hennes man. Stimulerande att för en stund få något annat att bli uppgiven över.. Just alla dessa seminarium där vi på djupet diskuterar fenomen kommer jag sakna med studietiden. Kanske var det just den timmen som gav mig känslan av att vara i mitt eget liv igen? Jag tänker ofta att ridsporten och hästarna först och främst bidragit med meningsfullhet i mitt liv.

Min plats at the moment. Om en stund ska jag möta upp mina tjejkompisar på Teaterkällaren, äta middag och kramas med dem.
..men först tänkte jag skriva några rader om Sorayas skada. Jag har fått mängder av mejl och kommentarer med tips på akupunktörer, alternativ medicin, örtbehandling, okända virus, att jag ska ta en second opinion hos annan veterinär och så vidare. Jag förstår med hjärtat att ni skriver i välmening och från era hjärtan. Men med dessa rader vill jag ändå säga att allt är kartlagt och konstaterat och att tips och historier om andra hästar som haft något helt annat och klarat sig, just nu, bara gör mig ledsen.

Soraya har en skada som flera oberoende veterinärer avråder att försöka operera, då operationen med största sannolikhet inte kommer reparera hennes neurologiska problem – orsakade av skadan. Nervskadorna är så allvarliga att hon i dagsläget inte har någon reaktionskänsel från hasen ner till hoven på båda bakbenen och inte kan röra sig alls när vi blockerar delar i hennes synfält. Det innebär att hon enbart använder ögonen och andra sinnen för att kunna placera sina bakben. Så det är väldigt allvarligt.

Jag bokade en akut neurologisk utredning när hon rasade ihop in i sargväggen med mig på när jag bara joggade henne i ridhuset.

Så det handlar inte om att någon tycker att Soraya ska dömas ut och att någon annan kan tycka något annat. Nu vet ni ♥
Jag berättar mer längre fram, tack för att ni ger mig tid. 

Comments 17
 • Sara

  Massa kramar till er!! ❤️❤️

  Reply

 • Camilla

  Bara en jävla massa kramar till er för fan vad det suger när hästar blir sjuka och det här är ju en sån jävla vidrig otur ni har, helt sjukt <33333 Lider med dig<3

  Reply

 • Erika

  ❤️❤️❤️

  Reply

 • Hanna

  Det är så otroligt tragiskt, men hemska saker händer och ibland finns det ingen bot hur gärna man än önskar. Är säker på att du fått bästa möjliga bedömning/ar och att du har information och kompetens nog runt dig för att tryggt kunna hantera situationen. Gråter en tår för er, dig och Soraya💜

  Reply

 • Sofie

  Lider så med dig, och har tänkt mycket på dig o Soraya. Du får förklara mer när du orkar med. Jag trodde skadan hände i hagen dagen efter Christian red nu sista tiden. Men om det blev så när du red innan dess, undrar jag hur allt hänger ihop…

  Reply

  • Camilla

   Jag kan tänka mig att det är inte så att hon skadade sig för att hon välte vid ridning utan hon välte pga skadan/felet som funnits ”i bakgrunden” och orsakat balansproblem pga neurologiska störningar.

   Reply

  • Malin

   Jag hänger inte heller med och trodde som du Sofie med de kan väl inte haft Soraya i träning med dessa symtom… Förlåt för spekulationer men det är förvirrande för oss också. Så ledsen för din skull Linn ;-(

   Reply

   • Camilla

    Nu blir det ju bara spekulationer, men om det är så som jag tror (baserat på att jag har en häst med nackskada, neurologiska problem mm) så är detta problem som kommer smygande och förvärras mer och mer.

    Min egen häst har hela sitt liv bråkat vid ridning (medfött problem som inte hittats av tidigare ägare) och har aldrig gått att träna. Medan jag kan tänka mig att Rayas problem har ökat med tiden, och det var nu när hon tappade balansen som det blev uppenbart.

    Som sagt spekulationer, men såna här grejer med skador på nerver och ryggmärg i rygg och nacke kommer antingen via ett trauma (fall eller liknande) och då märker man det ju ofta tätt inpå den allvarliga skadan, att hästen blur vinglig och liknande. Eller så är det saker som är medfött eller uppkommit under tiden de växt, och då kommer problemen smygande -de försämras och du märker inget förrän det gått långt.

    Jag känner verkligen med dig Linn, fruktansvärd sits -och jag håller med; de här -välmenande- råden och tipsen är inte hjälpsamma i detta läge, det är inget man ”fixar” med kiropraktik eller stretching. Jag känner verkligen med dig, särskilt då jag har en häst med skador på halskotpelaren..,

    Reply

  • Anna

   Tänker att ingen som kan tänka sig att någonsin sälja sin häst (vilket tex Linn flaggat för) eller för den delen avla på, hänger ut allt som händer i sin blogg. En enkel googling av en potentiell köpare på en häst och allt den råkat ut för dyker upp. Inte så smart. Linn är smart. Hon är garanterat inte helt transparent med allt med sin häst för det har hon ingen anledning alls att vara.

   Reply

   • Michaela

    Anna du vet att alla vet-uppgifter går att hämta? Så om någon vill avla eller köpa så kollar hämtar man ut det och då vet man allt ändå. Sen i Sorayas fall handlar det högst förmodligen inte om detta längre utan snarare ifall hon ens kommer kunna leva eller inte..

    Reply

    • Anna

     Ja men det förutsätter ju att hästen tas till veterinär. Jag menar allt innan hästen tas till veterinär, och varför en smart hästägare väljer att inte berätta om varenda orenhet osv på en offentlig kanal. Typ som vissa andra hästbloggerskor gör 🙂

     Reply

     • Michaela

      Jo.. aa jag förstår inte din tankegång riktigt dock 😅 S har tagits till vet, hon ska dit igen och igen. Så allt kommer stå där. Linn har redan varit öppen med skadan. Vad det är och att hon behandlas.

      Personligen tkr jag bloggare är ”mindre smarta” om de går runt och är luddig med en skada. Det som blir osagt säger mycket mer än det som blir sagt.

 • Josefine

  Mitt hjärta vrids om i smärta litegrann varje gång jag kikar in här numera, så jag kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det känns för dig. Tänker på er och skickar massa kramar! ❤️❤️

  Reply

 • Rode Gradin

  Känner så väl igen mig i raden ”Jag tänker ofta att ridsporten och hästarna först och främst bidragit med meningsfullhet i mitt liv.” Jag har aldrig känt mig så vilsen och utan tillhörighet, som när livets vändningar gjorde att jag la hjälmen på hyllan för en obestämd framtid. Du kommer hitta rätt igen. Även om inget kommer kännas på det sättet som en delad kärlek till en häst gör.

  Alla kramar i världen till dig ❤️

  Reply

 • Elin

  Jag har knappt kunnat kommentera, har läst dina inlägg om och om igen och detta berör mig verkligen på djupet. Kan inte på något sätt förstå sorgen du går igenom och tycker så otroligt synd om både dig och Soraya. Min första tanke när du skrev att du aldrig skulle köpa häst igen var ”nej! Inte sluta med något som ger så mycket!” men ju mer jag tänkt på det så kan jag verkligen förstå. Hade något liknande hänt mig i samma situation hade jag säkert gjort likadant. Jag tänker på er och gråter för er och jag hoppas och vet att du gör det bästa av tiden som är nu. Du har varit en otroligt stor inspiration och förebild för mig, vet inte hur många gånger jag tänkt på och citerat saker du skrivit, tack för det! Kram till er båda <3

  Reply

 • Madde

  Jag hoppas att du orkar fortsätta din dressyr resa….. den har du ju just påbörjat. Raya och du började göra den resan. Hon måste kliva av några stationer före dig, men med hennes styrka i ditt hjärta så kan du ändå känna att Raya är en del av den resan framgent. Det är så tragiskt alltihop. 🙁 Och du har kämpat så hårt för att få plats o träning hos C, Kanske kan den biten vara kvar om du reser vidare. Många styrkramar!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.