2018-02-15

Igår när Felix kom hem med röda rosor och fina ord saboterade han den romantiska känslan litegrann genom att säga:
Alltså varför läggs en Real Madrid match på alla hjärtans dag när inga killar kommer få se den..? Haha. Jag tror att han tyckte att vi lika gärna kunde gått ut och ätit middag ikväll och sett fotboll igår – men njae. 😉

 

Vi hade bokat ett fantastiskt bord precis vid den öppna elden på La Gondola. Charkisar till förrätt (as always) och oxfilépasta till varmrätt. Gissa middagens största samtalsämne? Hundvalp. Jag vill inte leva en dag utan djur i mitt liv och all romantisering runt att ”vara helt fri” förstår jag mig inte på. Mitt hjärta orkar inte gå in i en ny resa med en ny häst. Men däremot en hundvalp som kan hänga med i min vardag som alldeles snart, efter examen, kommer präglas av att bygga karriär. I vår är mitt schema helt fritt i och med uppsatskursen och jag får ha med hund på kontoret, och om något mirakel sker så att Raya finns med mig då så kan ju hunden vara med hos henne också. Så det är egentligen ett perfekt läge.

Felix är rädd för att vi ska bli låsta.. Han är inte uppvuxen med djur och nu undrar han oroligt om hunden ska få vara i vår säng 😉

Om ni har hund: berätta jättegärna om er vardag, hur den är och hur den påverkas (både positivt och negativt).

Comments 69
 • Lisa

  Får du ha hunden på kontoret är det bara köra! Har själv hund och får ha den på kontoret. Jag tar med honom överallt där hundar får vara och känner mig absolut aldrig låst heller, vill jag gå ut och äta, resa bort osv har jag folk som kan passa den. Ha ni inte den möjligheten så kan det kanske bli lite svårare men det finns ju hunddagis om det skulle behövas:)

  Reply

 • Emelie

  Positivt är ju att man har en fantastisk vän runt sig hela tiden och att det är sällskap både hemma, på promenaderna och vardagen fylla med glädje och kärlek varje dag.

  Jag skulle inte säga att det är ngt negativt egentligen, bara att verkligen göra efterforskning gällande vilken ras som kan passa de förutsättningarna som man har i sin vardag. Sen att inte glömma att de precis som hästarna är individer. Min hund skulle till exempel inte kunna vara med på ett kontor på dagarna mitt i storstan för han trivs inte så och stallet behöver han inte heller följa med till, dels för han är livrädd för hästarna samt att de andra hundarna som finns där är för oberäkneliga.

  Sen blir man till viss del mer bunden än med en häst, men det beror också på vad man har för hund. Är det ngn man kan be vem som helst kan passa om man behöver hjälp eller är det en osäker individ som kräver mer av den som ska passa hunden?

  Men självklart ska du ha en hund, herregud vad livet blir fyllt med kärlek, de ger så mkt!

  Reply

 • Cornelia

  Jag tycker inte man blir låst, men har man haft häst hela livet så är man ju låst redan där 😉 Har du inte häst är ni mer fria att resa from nu, och då kanske man kan känna sig låst av hund. Men du har vardagslivet löst – hunden kan följa med på ditt kontor så då är det ”bara” hundvakt vid resor som behövs. Har du vän eller familj som kan tänka sig passa vid de tillfällena? Då är det bara att köra! Tycker bara det är positivt faktiskt, förutom som med alla djur, när de blir sjuka och försvinner…

  Reply

 • Hanna

  Att skaffa hund var definitivt det bästa beslutet min familj kunnat ta enligt mig! Från början var jag inte ens särskilt pigg på att ha hund men nu har vi två små fluffar i familjen. De gör varje dag avsevärt bättre bara genom att finnas. Såklart tar de även mycket tid, går ofta minst en promenad om dagen, bor fortfarande hemma så vi hjälps åt med promenader 😉 både jag o hundarna tycker även mycken om att träna in tricks så försöker få till en del sånt också förutom långa skogspromenader 🙂 Men en sak som jag inte hade väntat mig när vi skaffade hund var Hur nära de kommer en. Alltid en viss nivå av dåligt samvete när jag lämnar dom på morgonen för skolan. Trots att de aldrig är hemma mer än 2-max 3 timmar varje dag så berörs man av valpögonen (båda vuxna hundar men fortfarande samma valpblick 😉 Jag har inte ångrat en dag att vi skaffade nån av hundarna. De är definitivt det bästa i mitt liv! Så kan varmt rekommendera att skaffa hund, om du har tiden dvs 😉 Ett litet tips bara är att noga kolla upp vilken ras som passar dig innan du köper en hund. Mina 2 är blandraser men det märks vilka raser det är i dom 😉 sen är jag väl partisk men har alltid tyckt att en liten hund är mer lätthanterlig o lättare att låta få följa med ”överallt”. Ska bli spännande att få följa en ev ny hund nu då! 😀

  Reply

 • Anonym

  Jag är student (precis som du), har häst och jobbar 50% utöver mina studier i ett stall. Har min hund som jag haft i 6år med mig överallt och det funkar super. Har man bara bra rutiner för sig själv och hunden är det inga problem. Det enda som kan vara lite klurigt är när man ska bort men då har jag två snälla föräldrar som ställer upp en helg 🙂

  Reply

 • Felicia

  Jag skaffade hund när jag var singel och 21år. Precis som du i saknad av ett djur. familjen hade precis fått avliva vår hund och jag hade sålt min ponny och skulle inte ha ny häst. Det har funkat för att mina föräldrar ställt upp mycket och nu för att jag har en sambo. MEN jag upplever att jag är väldigt bunden. Det är ett stort steg att ta från att ha haft en hund i familjen när man är barn till att ha en egen hund. Men jag tror också det hänger mycket på hunden som individ och ras. Jag skaffade en svår och krävande ras, en Australien shepherd och med facit i hand en alldeles för svår ras. Hade jag tex skaffat en labbe som är väldigt anpassningsbar hade jag nog inte upplevt det som en sådan stor bundenhet tror jag. Så att skaffa hund är underbart men lägg stort fokus i att välja rätt ras som passar dig/er och livssituationen 🙂

  Reply

 • Anna

  Hej, kul med valp! Som du redan tänker är det helt rätt att skaffa den under en lugnare period då det tar lite tid i början. Jag tog en omplacering för 3 år sedan (han är 4 nu), labrador/golden retriever. En aktiv kille men ändå lugn och snäll. Han får följa med mig till stallet varje dag samt att min sambo har honom med sig på jobbet när jag är i skolan. Går en vända varje morgon så han får kissa eller så hänger han med på löprunda om jag börjar sent. På em får han också en längre promenad och en dag i veckan är vi på hundklubbens öppna träning. Lycka till! (Jag känner så med dig för din häst, är själv hästmänniska och det gör ont i hjärtat att läsa om din situation).

  Reply

 • Sofia

  Klart ni ska skaffa hund! Det mesta beror ju på vad ni tänkt ha hunden till och alltså vilken ras ni väljer. Vill du gå all in i hundträningens värld och lägga tid på att träna och tävla i någon hundsport kommer det ta ungefär lika mycket tid som med en häst, en aktiv hund kräver fysisk och psykisk stimulans för att må bra oavsett om du tänkt tävla eller inte. Är du intresserad av att bara ha ett sällskap kräver oftast de raserna väldigt lite i jämförelse och är förmodligen väldigt nöjda av att bara vara med på kontoret. Jag har själv hundar för träning och tävling med höga ambitioner samtidigt som jag har ett ”civilt” jobb så att säga. Jag promenerar 1 h på morgonen innan jobbet, sen har jag de med på kontoret och då blir det bara ett par 10 minuterspromenader och sen lägger jag ett par timmar efter jobbet på en långpromenad och träning i lydnad/spår osv. Då är de nöjda. Jag hade tidigare en shetland sheepdog, en perfekt hund som inte kräver motion i samma omfattning som en brukshund, men som gärna hänger med på alla aktiviteter om det bjuds. Perfekt soffhund om man hade lite tid men perfekt löparkompis om man ville ha sällskap runt milen eller som perfekt hund på agilitybanan. Fundera på vad du vill ha för typ av liv, hur mycket tid vill du lägga ner? Önskvärda egenskaper? Etc. Botanisera sen på SKK och fråga runt vad som kan passa. En vallhund av något slag är t.ex. ofta ”mildare” i temperamentet vilket gör de mer lyhörda och lättare att lära och fostra, en terrier t.ex. är ofta ”hårdare” vilket gör att det krävs mer av hundägaren för att kunna fostra den. Lycka till:-)

  Reply

 • Birgitta

  Absolut BLIR man bunden med hund och det TAR tid- i alla fall om man vill sköta den ordentligt (läs:rasta den rejält 365 dagar om året).

  Kan man ha med hunden lite ”överallt” (stallet, jobbet) underlättar det massor men detta är inget man kan räkna med eller förutsätta ska vara för alltid- det kan ändras.

  Exempelvis kan man plötsligt få ngn på jobbet som är jätteallergisk eller så visar det sig att hunden och ens häst inte går ihop.

  Jag har tex tidigare alltid kunnat rida med mina hundar men nuvarande hund springer ständigt bakom hästen och denna häst är dessutom mer ”elektrisk” än tidigare hästar = jag vågar inte riskera att hunden blir sparkad.

  När jag skaffade senaste hunden var ett krav från min sida att min man skulle vara lika delaktig i hundens skötsel då det var han som ville ha en ny hund medan jag hade kunnat avstå.

  Det är just det där med flera rastningar om dagen som är det stora minuset tycker jag- man blir bunden och det är inte alltid så kul att gå ut i minusgrader eller spöregn när man dessutom har heltidsjobb och egen häst som ska skötas.

  Detta är det negativa men det finns en enorm glädje i att få den villkorslösa kärleken en hund ger dig, sällskapet och någon som ligger ihopkurad bredvid dig i soffan ❤️.

  Och man får motion och får vara ute i vacker natur.

  Om man väljer en frisk ras OCH en med lättskött päls underlättar man också sitt hundägande mycket för det BLIR skitigt med hund, ffa i lägenhet på mindre yta än om man bor i hus.

  Reply

 • Ida

  Skaffade hund för snart 2 år sedan under första året på universitetet, tillsammans med min sambo som jobbar. Tanken var att hunden skulle vara själv det dagar jag hade föreläsning eller seminarier men hon trivdes inte med det och hon fick en plats på ett hunddagis. Det har varit tufft för mig då det kändes som att vi inte var rätt familj för henne eftersom vi var tvinga att ha hjälp under dagarna. MEN! Jag har nu släppt det och har insett att hon inte kunde hamnat hos några bättre.
  Med det ville jag säga att eran plan låter klockren men få inte panik om det inte funkar. Och funkar det de första åren och sedan får du tex inte ha hund på kontoret längre är inte det ett problem utan en ny lösning! Så ni behöver inte veta hur era liv ser ut de kommande 15 åren bara för att ni skaffar hund!

  Sen vill jag slå ett slag för att fundera på vad ni vill göra med hunden, ska den vara promenadkompis, testa alla hundsporter kompis eller något annat och sen gå ingen alla raser som passar på er beskrivning. För livet med hunden kommer bli så mycket bättre för dig, Felix och hunden om det är rätt ras och individ.

  Sista är KÖÖÖÖR!! Har aldrig ångrat mitt val att skaffa hund, hon är det bästa som hänt mig!

  Reply

 • Matilda

  Jag har hund och det gör vardagen helt fantastisk! Jag läser på högskolan och de dagar som är långa har jag sådan tur att hon kan vara hemma hos mina föräldrar. Jag ser ingenting negativt med att ha hund, jag kommer ut och får röra på mig varje dag oavsett väder och så mycket kärlek som en hund ger är oslagbart!
  Kram

  Reply

 • Anette

  Jag har chihuahua. 2 stycken,,,och det går bra. Valt att ha 2 så dom har varandra när dom är ensamma. Sambon och jag jobbar lite olika tider så det löser sig med rastningen. Annars finns det ju hunddagis som vissa säger eller att man kan ”hyra” någon som kommer och rastar hunden hemma.

  Reply

 • LinneaRosen

  Hund är så himla underbart, kan du ha den på jobbet ser jag inga problem! För det är den svåraste biten att få ihop annars. Min älskade lurv fick vi tyvärr nyligen ta bort efter många år av att varit min bästa vän 💕 det kommer absolut in en ny lurvig vän i våra liv igen. han har följt mig överallt, och det är så himla mysigt. Joggingturen, promenader med hästen, lata dagar vid sjön på båten, helt enkelt där han har kunnat följa med har han fått följa med oss.Visst får man ibland kompromissa så det går ihop med tider och sånt men det är värt det.

  Reply

 • Kajsa

  Åh ja att ha hund är helt underbart och som du säkert redan vet så hjälper den till att läka alla sår!
  Skaffade hund när min häst var dålig och det hjälpte mig enormt.
  Min hund är med mig på jobbet då ligger han i en öppen bur och när jag är i skolan är han hemma i sovrummet (för att begränsa området han vistas i vilket också gör så att hunden är mindre orolig) har även radio på som sällskap – funkar galant!
  Mitt enda tips till er är prata mycket med hunden – tänkte på det igår senaste att jag aldrig behövt träna in något utan eftersom jag pratar så mycket med honom lär han sig ändå 🙂 sen var ordentligt konsekvent så kommer det bli världens finaste hund!

  Reply

 • Johanna

  Jag säger: KÖR! Hund är det bästa som finns. <3 Och jag har aldrig känt mig låst. (Haft hund i 13 år) Några timmar ibland kan den vara ensam hemma (om man lägger lite tid i början på att ensamhetsträna den) Och om man ska vara borta längre tid så får man ha goda vänner/familj som kan hjälpa en med hundvakt ibland.

  Vet inte om du har bestämt dig för någon ras? Ett tips är att kolla efter raser med god hälsa och föräldrar med god hälsostatus. Saker kan förstås hända ändå, men oddsen är iallafall bättre om du köper en "frisk ras" än en som har mycket rasbundna sjukdomar/problem.

  Stort lycka till 😊💕

  Reply

 • Josefin

  Jag har både hästar och hund, en tibetansk terrier. Lagom i storlek men mycket päls om man inte klipper dom. Min är alltid (!) med i stallet, mockar med mig, tar in hästar med mig etc. Jag är också universitetsstudent (på distans) så jag är alltid hemma, och jobbar jag extra så gör jag det på kvällar eller helger och då är han alltid hos min mamma eller min syster – som även dem har hästar.

  Reply

 • Anna

  Åh, att skaffa hund är det bästa jag gjort! Jag har en cockerpoo och han är SÅ underbar och fantastiskt söt. Jag skaffade honom när jag doktorerade vilket var perfekt då det också var väldigt fritt och jag kunde ta med honom till universitetet osv. Nu jobbar jag på ett kontor där vi inte får ha med oss hund men han går istället till ”dagmatte”, en pensionär som vill ha sällskap och ut och röra på sig. Hon och hennes kompis som också är hundvakt går med hundarna flera timmar per dag och tycker det är så mysigt så det är verkligen win-win, dessutom betalar jag såklart henne en slant så hon kan öka på sin annars dåliga pension. Visst, det negativa är klart friheten, men som tur är bor jag nuförtiden nära mina föräldrar som även dom är hundälskare och mer än gärna tar hand om honom när jag är ute och reser privat eller med jobb så det funkar bra. Innan dess hade jag ett par vänner som älskade att ta hand om honom när jag var borta. Hade jag inte haft någon som kunnat vara hundvakt om jag skulle resa hade jag tyckt det varit väldigt jobbigt då jag reser mycket, men ni bor ju nära din familj (och du är inte heller lika restokig som jag som jag förstått det som). Det mysigaste som finns är ju ändå att hunden är så himla trogen en och gör allt för sin matte och husse, söker alltid närhet, livar upp stämningen, och ger så så mycket kärlek. Såklart han får sova i sängen också ;). Men visst, hund i vårt regniga ruggiga land är inte lika lätt som när vi bodde utomlands och hade ett klimat som gjorde att inte lika mycket smuts drogs in om vi inte är SUPERNOGA med att rensa tassarna innan han får komma in, men det funkar faktiskt över förväntan – har ljusa möbler och golv och inga fläckar än så länge. Som tur är fäller han inte alls heller. 🙂 Skönt är också att han inte är alltför stor och supersmidig att ta med på buss, tåg, och hem till vänner. Jag tycker verkligen hund låter som en toppenplan för er där du är i livet just nu.

  Reply

 • Jenny

  Jag har en hund och hämtar faktiskt min nya hund i Göteborg om ca 5 v. Jag pluggar heltid men ska skriva B-uppsats till våren vilket betyder att jag kommer kunna styra var jag ska skriva den. Min äldre hund som är en springer spaniel har hängt med mig överallt i princip, på fest, utomlands, på skolan (heheh), på jobbet och till vänner. Vi tränar och tävlar i agility, rallylydnad men nu också ska vi sätta ett viltspårschampionat i vår.
  Men har lagt mycket tid på ensamhetsträning så hon kan vara ensam vid behov samt att jag har världens bästa vänner och familj som kan hoppa in och passa henne de gånger de har totalt skitit sig för mig.

  Reply

 • Alice

  Jag rekommenderar dig att kolla upp appen dogbuddy och se om du hittar någon bra person i närheten som kan vara backup om det kör ihop sig någon dag eller om ni vill åka bort en helg 🙂 jag har hittat en helt fantastisk tjej som tar min hund när jag har migrän eller inte hinner och det med 10 mins varsel om det skulle behövas 🙂 det har verkligen underlättat min vardag!

  Över lag tillför det väldigt mycket men man blir ju lite läst vid att hunden mäste ut vid jämna klockslag varje dag, och blir de sjuka kan man inte vabba utan kanske måste ta ut ledighet om man inte kan arbeta hemifrån.

  Reply

 • Louise

  Enda gången det blir krångligt är om man spontant kommer på att man ska åka iväg en dag/kväll och inte kan ta med hundarna. Har man som vi inte jätte lätt att få någon att kissa dom får man helt enkelt åka hem efter några timmar för att dom ska ut eller ha mat.

  Samma sak gäller om man ska åka bort några dagar så krävs lite mer planering men det verkar ju (kanske förutfattade meningar) som om dina föräldrar inte skulle säga nej till att vara hundvakt eftersom dom redan jag en massa andra djur.

  Reply

 • Sandra Weidmann

  Köpte en hund under studietiden (både jag och min sambo pluggar) och det har inte varit några problem alls. Valptiden är den enda där man kanske har varit lite ”låst” men nu är han två år och klarar att vara själv under dagarna (han får självklart komma ut vid lunch och få lite sällskap) och eftersom du har möjlighet att ha med hunden är ju inte det några problem. Enda gångerna det är lite pyssel är väl om man ska resa bort men oftast känner man någon som kan passa hunden under en resa 🙂 Mitt liv ser i princip likadant ut som det gjorde innan jag skaffade hund, bara att jag har 6kg fluffig kärlek med mig nästan överallt <3

  Reply

 • Kikki

  Livet med hund er ganske enkelt. Har hatt mellom 1 til 5 hunder samtidig de siste 13 årene, og aldri følt meg låst. Alltids noen som vil passe de. 😊

  Reply

 • Anonym

  Hej Linn! Jag har följt din blogg ett tag och jag är så himla ledsen att detta har hänt dig, finns inga ord för hur förjävligt det är!
  Jag läser mitt sista år till veterinär i Budapest och det finns så många fina hundar här nere på olika räddningsorganisationer. Jag tycker såklart alla får göra som dom vill när dom skaffar hund, men samtidigt känns det så orättvist att köpa en hund för att den ska se ut/eventuellt vara på ett visst sätt när det finns tusentals hundar utan hem och familj redan. Vi har just nu en liten valp på 3 månader som vi är fosterföräldrar åt tills han blir adopterad. Han är verkligen en extremt vänlig liten själ och älskar att träna och lära sig nya saker. Börjar bli rumsren och kan vara själv korta stunder redan. Du kan se lite bilder på honom här; https://www.facebook.com/pg/FAPFHungary/photos/?tab=album&album_id=1675864969101900. Den senaste bilden är så han ser ut nu, en riktig liten fluffboll som ingen kan hålla tassarna borta från. Jag är ifrån Göteborg och flyger hem regelbundet, så skulle kunna ta honom med eller någon annan valp. Om du söker på FAPF på facebook hittar du massor. Jag hjälper gärna till om du är intresserad utav att adoptera ifrån organisationen oavsett vilken hund det gäller.
  Tack för din fina blogg och allt du delar med dig av. Du är en grym tjej!
  Kram

  Reply

 • Anonym

  Jag ska inte ljuga och säga att man inte blir låst av att ha hund, för det blir man på ett sätt. Jag får välja jobb utefter hunden, antingen att få ta med hunden på jobbet eller jobba konstiga timmar så han kan vara själv/hitta hundvakt eller ha asbra betalt så man kan ha hunden på dagis. Men jag har inte under en endaste sekund ångrat att jag köpte min bästa vän. I stallet hänger han alltid med på ridturer och han kan vara lös överallt (efter mycket!!!!! träning) så det underlättar ju eftersom han har ett enormt behov av att springa det fortaste han kan hehe.
  Men en hundvalp hade jag däremot aaaaaldrig köpt. Ut och kissa den tre miljarder gånger, torka kiss och bajs på mattan (ja dom prickar fanimej alltid mattan), aldrig kunna åka iväg utan valpen, helt enkelt anpassa sitt liv efter en valp är inget jag skulle göra. Att ha hund ska för mig inte innebära att vända upp och ner på sin vardag utan att få hunden att passa in i mitt liv och det går ju inte att tänka så om man skaffar sig en 8 veckors valp haha.

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Vad roligt! Var inte du hundrädd innan dina föräldrar skaffade vovve? 🙂 Jag är uppvuxen med hundar och har hund nu med. Om vi ska iväg en kortare sväng (några timmar) så är Lufsen kvar hemma hos oss men ska vi vara borta länge så får han vara hos mina föräldrar. Jag kan inte klara mig utan djur och vi pratar redan nu om att köpa en valp om något år då Lufsen börjar bli till åren.. Det svåra med hund (eller egentligen alla djur) är att hitta någon som kan ta hand om den om man ska iväg på semester, fast det är lättare att hitta hundvakt än hästvakt 😉

  Reply

 • Malin

  Har haft hundar i mitt liv i 18år, har nu två st. Pluggar, jobbar och är småbarnsförälder och det funkar. Har medvetet valt hundraser och sedan valp som passar mig och min vardag. Har en papillon som är nöjdast om han får ligga i soffan eller bara hänga med mig, den andra är en äldre shih tzu som är snäll och lugn men älskar att gå ut på äventyr och träffa folk och andra hundar 🙂ingen av dom kräver speciellt mycket mentalstimulering men kan och vill när jag har tid. Personligen tycker jag bäst om omplaceringar, man vet vad man får och om man klickar med hunden. Lycka till med hundplanerna 😊

  Reply

 • Emelie

  Jag har två hundar av mindre modell och jag ser faktiskt inga negativa bitar. Visst livet leker inte när man ska ut i ALLA väder eller när det är så kallt ute och man står och huttrar och säger bedjande till sin hund ”Snällllaaaa kan du bara kissa så vi kan gå in”.

  Jag har haft mina hundar i 6 år nu. Jag har aldrig upplevt att de har begränsat mig bara berikat mitt liv. Vad vore mitt liv utan dem? Jag minns inte ett liv utan dem.

  Jag har haft sambo i 3 år nu och han är lite allergiskt mot hundar och har inte själv haft något djur i sin uppväxt MEN han är minst lika kär i dem som mig. Såklart ska de va med överallt, speciellt i sängen! Saker och ting har liksom alltid löst sig. Det finns alltid någon som vill passa om man ska resa iväg, sådana praktiska saker fixar sig.

  Mina hundar kan vara hemma ca. 5 timmar om så behövs. Mina hundar gillar att sova (tips tips). Välj en ras som kanske har lite lättare för att koppla av så kan ni lätt gå ut och äta middag och ta en bio utan att ha dåligt samvete. Och framför allt välj rätt hund. Nu är jag ju rätt säker att du kommer läsa på allt som man behöver veta och lite till innan du slår till Linn men jag tycker ni ska tuta och köra 😀

  Reply

 • elin

  Hej Linn!
  Tusen kramar till dig och Raya <3
  Angående hund grejen så är det fantastiskt och också jobbigt. Det finns få saker så fantastiska som att ha en hund. Hur underbart är det inte att vakna vid en hund som är så glad att man är vaken, eller när man kommer hem efter en tuff dag men dom öser ner en med kärlek eller någon som myser med en i soffan.
  Men det är mycket jobb, man måste kunna ta sig ut med hunden var 4 timme i ur och skur, oavsett hur mycket man har att göra eller hur trött eller sjuk man är. Man kan inte gå ut med kompisar hur som helst utan att behöva tidsplanera och ska man åka på semester eller iväg för en helg måste man se till att man har någonstans att lämna hunden.
  Sedan kommer man till disciplin med hunden, att kunna ge den specifika hunden precis vad den behöver i motion, stimulering och balans mellan disciplin och kärlek för att den ska må bra och vara harmonisk. Sedan i valp ålder så måste man ha uppsikt över dom konstant, dom biter sönder möbler och ens grejer, kissar och bajsar överallt tills dom är rumsrena, osv.
  Det är ett enormt jobb. Men det är ett jobb som är värt det på alla sätt och har man tiden och pengarna (tålamodet haha)så är det underbart. Jag tänkte säga att det kan vara rätt så jobbigt att aldrig få en ordentlig sovmorgon men det känns inte riktigt som att det är ett relevant problem för dig haha!

  Sedan kan man alltid testa på att vara hundvakt innan man är säker på att det är rätt val!
  Som sagt tusen kramar till dig och Raya genom denna tuffa tid <3

  Reply

 • Mia

  Jag tänker att livet ju faktiskt inte är de där extravaganta resorna man gör någon gång per år. Livet är framför allt alla dagar där emellan och det livet blir bara bättre med en hund. Det där extra resorna går att uppleva ändå. De flesta känner någon som kan vara hundvakt ibland. Kör!

  Reply

 • Johanna

  Bara positivt! Dom eventuella hinder som dyker upp är små i helheten att det inte är problem. Fostrar du den väl har du hundvakter anytime 😉

  Reply

 • Erica

  Jag köpte hund för ett år sen, är dock uppväxt med föräldrar som fött upp hundar i många år men detta var min familjs första egna.
  Alla kommer råda er om en speciell ras som är helt underbar, men tänk på vad som ska passa er!
  Vi ville ha en mindre hund, den skulle inte behöva klippas eller trimmas på något vis, minimal jaktinstinkt oxh lättlärd var våra krav, den skulle också vara framåt och orädd. Och självklart var det största kravet renrasig från en bra kennel!
  Vi åkte runt på utställningar och agilitytävlingar och efter 2 års noga övervägande så blev vårat val en papìllon. Jag var inte helförtjust i utseendet men våran hund har ett jättebra psyke, helt orädd, alltid pigg och redo, trygg i sig själv oxh har inga problem att träffa nya människor eller vara sjölv.
  Vi var i kontakt med många uppfödare innan vi hittade en som vi kände lite extra för.
  Det är verkligen jättekul att ha hund och tillskillnad från ridsporten så kan man träna hunden flera gånger per dag, vi skulle endast ha våran som sällskapshund men nu åker vi på utställningar och tränar mycket lydnad, det är så roligt!
  Läs på, åk runt och träffa raserna ni är intresserade av och kontakta uppfödare. Och köp renrasigt!

  Reply

 • Julia

  Vi hämta vår pudelkille i april 2016. Jag har inte ångrat en dag. Han förgyller våra dagar och alla älskar honom. Vårar val av ras föll på dvärgpudel (men växte över och blev liten mellan med sina 36 cm) Vi ville ha en smart hund som var i lagom storlek och inte fällde då min äldre syster är allergisk. För att mina föräldrar skulle kunna ställa upp som hundvakt någon gång ibland behövde hunden vara fällfri (inga garantier mot allergi enrå såklart). imorgon åker vi från Gotland till Gävle :O för att hämta en lillebror till honom. Har man möjlighet att ha med hunden på jobbet dessutom så är det väldigt sällan hunden behöver vara ensam.

  Hälsa Felix att varenda sekund hunden inte ligger i sängen nu för tiden så saknar vi honom. Det är något speciellt när man känner hunden kura ihop sig i knävecket!

  Reply

 • Erika

  Det heter ju att ”hunden är människans bästa vän” och det är verkligen så sant!

  Jag har vuxit upp med hundar, vilket är helt underbart. Har man bara en hund så är man inte alls låst i vardagen, men jag som har fyra (🙈) har ju inte möjlighet att göra alla sorts spontana aktiviteter som kan dyka upp.

  Det låter som ett ypperligt tillfälle för er att skaffa valp just nu, för det är under valptiden som man i stort sett behöver vara ”mammaledig,” i alla fall om man vill ha en ordentligt rumsren hund osv. Sedan låter det väldigt bra att du kan ha hund med dig på jobbet, så slipper ni tänka på hunddagis.

  Vad det gäller ras så rekommenderar jag alltid sheltie, eller Shetland Sheepdog som rasen heter. Sheltien är så allsidig, smart och perfekt familjehund, med en av-/påknapp som kan vara bra att ha ibland när man inte hinner aktivera hunden. Många tror att pälsvården är jättejobbig, men det räcker att borsta igenom pälsen då och då samt shamponera några gånger om året.

  Om du inte vill fortsätta med ridning så kanske agility är ett alternativ? Som hästtjej och agilitytjej så upplever jag att ”atmosfärerna” är väldigt lika: öppenhet, hjälpsamhet och kärlek för djuren. Kram! ❤️

  Reply

 • K

  Jag tycker att djur är fantastiskt men hund är faktiskt för krävande för mig. Jag är så otroligt investerad i hästarna som jag ju ser att du också är MEN hästen mår ändå brq sen när den lämnas i stallet, den finns ju i tankarna men vet ju att den mår bra och upplägget är ju lite att ryttaren är där ca 1-2 gånger om dagen. Det är väldigt mycket mer låst med hund tycker jag. Framförallr att det ger väldigt dåligt samvete att tex gå ut och festa och hunden är helt ensam många timmar i mörkret… Det pallade inte jag! Så tänkte jag liksom inte med hästen. Sen är det ju grymt om du får ha hunden på kontoret men fundera också på hur viktigt det känns att ha hund, om du blir erbjuden ett annat drömjobb som tex innebär många resor eller att du inte kan ha hunden på jobbet? Känns det ok att gå innan jobbet, hem på lunchen, sen direkt hem efter jobbet alt att ha den på hunddagis? Vår hund trivdes absolut inte på hunddagis men turligt nog kan min ena förälder ha med den på jobbet som det ser ut nu. Det är fantastiskt med djur men fundera noga över prioriteringar (och då menar jag inte över enstaka semester resor då kan säkert någon ni känner passa? Utan just i vardagen och mee jobb/karriär, vänner, spontana resor etc). Jag upplevde mig mkt mer låst med hund än häst och häst går ju faktiskt också att sälja. Usch vad hård jag låter!!! Men jag är glad att jag köpte katt istället, men visst jqg tycker det är hemskt att lämna katten. Fundera mkt på vad som är rätt ras om ni bestämmer er och lycka till! Om du/ni verkligen vill är det alltid helt rätt beslut, magen vet!!!

  Reply

 • Tussilago

  Det låter som en jättebra tid för er att skaffa hundvalp!

  Vi har två hundar, den yngsta fyller snart 1 år. Valptiden har gått så fort! Själv tycker jag att det enbart är positivt att ha hund, det enda jag tycker är negativt är att vara ifrån dem haha. Visst kan det ta emot lite att gå ut i ösregn, och vi hade många trötta veckor innan valpen blev rumsren, men det är så värt det!

  Jag tycker att det viktigaste att tänka på är vardagsplaneringen och att ha någon som kan passa hunden om det behövs. Tänker då inte enbart ifall ni vill resa iväg eller liknande, utan även om något skulle hända er och ni är på sjukhus t.ex. Våra föräldrar hjälper till och det är skönt att veta att hundarna är på en trygg plats med människor som de känner ifall det behövs.

  Sen kan man behöva pussla lite när båda jobbar heltid. Det är ju dock inget problem för er nu då du har möjlighet att ta med hunden till jobbet. Skulle den möjligheten försvinna i framtiden är det bäst att ha hyfsat nära hem så att man kan gå hem på lunchen och ta ut hunden.

  Sen kommer ju disciplinen och uppfostran som är så viktigt, men utifrån hur jag ”känner” dig genom bloggen så har jag svårt att tänka mig att du inte kommer lusläsa allt om hundträning 😉 Att ha hund är helt underbart och ni kommer inte ångra er om ni bestämmer er för att köpa! Felix kommer nog ändra sig angående att hunden inte ska vara i sängen, när den lilla fluffbollen kommer och tittar upp på honom med sina små valpögon 😉

  Reply

 • Angelica

  Vad skoj med hundköp 🙂

  Det absolut viktigaste, fundera på vad du vill ha hund till och välj därefter ras!
  Och om du kommer fram till att du vill ha en aktiv tränings/tävlingshund så välj en arbetande ras (ex jaktlabrador ell liknande) som inte är alltför svår för en grön ägare att hantera (krävande och svår hänger inte alltid ihop).

  Men oavsett vad du väljer så köp från en seriös uppfödare, det är lika stor skillnad i förutsättningar inom hundvärlden som i hästvärlden beroende på vad/vart man köper. Även om det ”bara” är en sällskapsras så var noga med att dubbelkolla statistik på mentalitet/hälsa.

  Reply

 • Emma

  Vart är ditt halsband ifrån? Så fint! Och tycker absolut du ska köpa hund, är själv i hundletarfasen och förhoppningsvis blir det valp till hösten.

  Reply

 • Siri

  Jag har en Jappe (Japansk spets).
  Underbar ras som vill vara till lags. Blir vad man gör dem till. Har med henne överallt. Förutom hos hästarna för hon gillar inte dem. Då är hon hemma. Men jag känner mig inte alls låst. Snarare tvärtom. Hittar på mer saker nu när jag har hund 🙂

  Reply

 • Hanna

  Tycker det är en självklarhet med hund å jag hade inte velat vara utan min!! Å har du möjlighet att ha med den på jobbet sen så varför inte? Bara köra på! Jag ville inte ha någon liten skällande knähund utan en hund jag kunde gå ut å gå med närsomhelst på dygnet å alltid känna mig trygg med. Skaffade en amstaff och har inte ångrat mig en enda gång! Hon är en riktig soffpotais som hellre ligger kvar inne än går på promenad när det regnar, samtidigt som hon älskar att busa runt i skogen. Verkligen en på -och-avknapp! Hon blir tre år nu och följer med till stallet etc. Bor på landet så när jag jobbar för låga dagar sitter hon i sin hundgård. Eller är hos mina föräldrar som jobbar hemifrån. Så det har funkat bra. Har ingen möjlighet att ha med hennne på jobbet då jag jobbar på en förskola. Även om hon hade älskat det då hon är så barnkär. Men ja, skaffa en hund. Kolla upp bra raser å träffa uppfödare. Men jag tänker verkligen va partisk å säga att amstaff är bäst. Punkt slut. Min hånger med överallt sen när jag är hemma å vi tar promenader etc, men är inget sånt tävlings/tränings freak som är iväg å tränar massa med henne. Hon kan sin vardagslydnad men det går ju tävla i hunddressyr också om man vill haha. Nä men ni kommer inte ångra er❤️ Har man haft häst är det ju inte så jobbigt med hund. Kram!

  Reply

 • Amanda

  Fralla! Alla dagar i veckan har haft hund hela mitt liv men det är den bästa rasen. Kolla gärna min blogg, har lite bilder där på honom. Går det ta med till stallet? Självklart. Lagom stor hund 😍

  Reply

 • Tova

  Jag har hund och visst, det är runt 4 promenader per dag och mycket annat som hör till så ganska låst blir man ju. Men det är ändå värt det tusen gånger om! Dock skulle jag rekommendera dig att skaffa en hund som funkar med andra människor än dig också, blir mkt lättare att hitta hundvakt då så du kan resa bort osv 🙂 vill faktiskt rekommendera rasen Cavalier king charles spaniel, jag har en sån hund och hon är världens snällaste! Dels äääälskar hon alla människor och charmar alla, sedan är hon väldigt allround också. Hon hänger gärna med allt möjligt och är alltid lika pigg o glad: på fjället på vandring / skidåkning eller på en springrunda, samtidigt som hon aldrig bangar på att ligga och mysa i soffan. Jättego hundras! 🙂

  Reply

 • Evelina

  Jag bort ju fortfarande hemma så vi hjälps åt mycket med de två hundarna vi har, dock mest mamma som sköter dem ändå. Vi har tagit med de på några av de resorna vi har gjort, då inom Sverige eller Norden. Klart man kan bli lite låst ibland men det blir man ju med alla djur, när man åker bort osv. Enligt mig är det lika mycket jobb på en hund som en häst, de kostar mycket också men samtidigt behöver de inte lika mycket utrustning som en häst så skönt på den biten.
  Men sedan är viktigt att hitta en ras som passar efter vilka förutsättningar ni har, det är A och O tycker jag. Annars kan man lätt förstöra en hund…

  Reply

 • Linn

  Köp en Engelsk springer spaniel! Smidigare hund finns inte. Min tik är med precis överallt, o koppel har aldrig behövts eftersom hon är så lyhörd. Lagom stor, pigg o glad med mkt motor men ändå så lätt att styra. 🙌🏻

  Reply

 • Sophie

  Under hela min uppväxt har jag velat ha en hund men min mamma var allergisk. Sen fick vi upp ögonen för blandrasen labradoodle som fungerar för många allergiker och så även för min mamma. Idag är min hund vuxen och följer med mig överallt. Självklart blir man lite begränsad när man har hund men det får man vara beredd på innan man börjar leta hund. Fördelarna överväger verkligen nackdelarna och jag kan verkligen slå ett slag för labradoodlen som är en väldigt trevlig allroundhund och som dessutom inte fäller vilket kan vara skönt inomhus.

  Reply

 • Anonym

  Jag lider verkligen med både dig och din fina Soraya och beklagar det inträffade.
  Jag undrar om Sorayas skada är genetisk eller orsakad av ett trauma? Om skadan är orsakad av ett trauma och därmed inte är ärftlig, kanske det skulle kunna vara ett alternativ att få ett föl genom embryotransfer och på så vis låta en liten del av Soraya leva vidare i en avkomma.
  Det kanske inte ens är möjligt eller något som du vill, men jag tänkte att det kanske kunde vara ett sätt att lindra smärtan lite grann.

  Reply

 • Alexandra

  Hej! Jag är singel 23 år, just gjort klart mina studier på universitet och har en sheltie. Först det första, ska ni ha hund, var så så så så noga med rasen!!! Jag tror det viktigaste är att välja rätt/vad som passar/vad man ör villig att lägga ner i tid. Jag har själv haft två hästar innan som jag fått ta bort pga olika tråkigheter..jag köpte då hund eftersom jag kände som dig ”aldrig hästägare igen”. Jag har haft henne snart 4 år och jag älskar henne över allt, men.. det går inte att skjuta under stolen att hon aldrig fyller det tomrummet efter en häst. Hon är världens enklaste hund i allt, aldrig ngt problem att ha henne. Men jag saknar hästar och den livsstilen det medför. Men man är mer bunden iom att det ständigt ska promeneras flera ggr dag. En häst är liksom en gång så är det färdigt! Men känns hund rätt för er är det såklart bara köra! Lycka till.

  Reply

 • F

  Det är lättare att ha häst än hund, hästen åker man till en gång per dag sen sköts den av personal, en hund har man ansvar för själv 24/7. Det mest negativa är att man inte kan vara hemifrån på varsitt håll mer än ett fåtal timmar, ex middagar/upplevelser… Har man möjlighet till hundvakt när det kniper är det dock inte svårt alls att få ihop vardagen så go for it!

  Reply

 • Heidi (prepare for svorsk)

  En hund fyller hverdagen med så mye kjærlighet og glede!
  Mitt beste tips er å finne en hundras som passer ditt aktivitetsnivå. En stor hund krever mer mosjon og egner seg best om man bor på et sted med tilgang til bra utmark/skogsstigar og kan sette av mye tid til å aktivisere den hver dag. Mindre hunder trenger mindre mosjon og det er et stort pluss i travle hverdager og om man bor i by med begrensede uteområder. Alle hunder bør uansett få én til tre turer om dagen.

  Jeg har hatt stor hund før, men jeg har nå en Chihuahua til TROSS for at jeg liker å gå på skidor, springe, rida og være i generelt mye aktivitet (les: ironisk, haha). Hun følger med på ALT jeg gjør. Jeg bruker henne med andre ord som en stor hund, men tiden jeg setter av til aktivitet kan tilpasses mer fleksibelt ettersom hun er like fornøyd med mye som lite. Om skituren er lang og hun er trøtt får hun sitte i min ryggsäck. ^_^
  Jeg var nøye med å oppfostre henne som valp så at hun kan gå tur uten halsband, være alene hjemme og generelt bli en trevlig hund. Lydnad er A og O for meg for at jeg skal kunne leve sammen med henne.

  Min hverdag ser ut såhär:
  20-60 min morgentur før jobb/skole – sen er hun hjemme alene maks 5 timer – 20-60 min ettermiddagstur – eventuelt 10 min på kvelden.
  Hvis jeg går kort tur om morgenen, går jeg lang tur om ettermiddagen vice versa.
  Hvis jeg vet at hun må være hjemme alene lenger enn 5 timer i strekk skaffer jeg hundvakt. Noen dager står jeg opp kl 05 for å gå ekstra langt før jobb og det er en så skön start på dagen! Når vi kommer hjem fra tur legger hun seg for å sove og det er the best feeling ever. Jeg kjenner meg så nöjd etterpå.

  Ang hundvakt er jeg veldig heldig som har en søster med kveldsjobb og kan passe henne alle dager i uka mens jeg er på min dagjobb eller skole. Alle i min familie og mine venner står dessuten i kø for å passe henne når jeg skal reise bort fordi hun er liten og søt 😀
  Jeg vet ikke hvordan det er i Sverige, men i Norge har vi ”hund-dagis” (typ et personal som passar på hundar kl 07-17 så de kan gå turer i skogen med dem). Det funker veldig bra om jeg trenger spontant pass og hun får dessuten mosjon og være sosial med andre hunder mens jeg er på jobb/skole. Det har hun hatt godt av i forhold til sosialisering med andre hunder.

  Konklusjonen er at hverdagen løser seg uansett hva du velger, men den kan løses lettere hvis du velger smart. En riktig vald hund er som en skugga; den skal kunne følge deg og din energi all den tiden den finnes på jorden. Hvilket liv kan du erbjuda den?

  Gleder meg til å se hva du velger!
  Håper for all del at Soraya blir bra, all styrke til dere <3

  Reply

 • Caroline

  Eftersom jag jobbar som sjuksköterska så kan jag inte ha hunden på jobbet, och min sambo är snickare och skull kunna ha med hunden till jobbet, men eftersom vi har tre så får de vara hemma i hundgård dagtid. Hundgården är ansluten till garaget där de har stora uppmärma utrymmen och stor rasthage utanför. På kvällarna ligger den lilla hunden alltid tätt intill och sover alltid vid min sida på natten. Jag skulle inte byta bort mina hundar för något! Den enda nackdelen är när man ska åka bort i flera dagar, det är alltid lite meck att ordna pass till flera hundar! Men det löser sig alltid!

  Reply

 • Ebba

  Det ABSOLUT viktigaste om du skaffar hund är att inte gå efter vad andra har. Skaffa ingen bruksras (schäfer, boxer, belgisk vallhund) om du inte kan lägga ner iaf nån timme om dan på mental träning (alltså inte en timmes promenad utan en timme, lära den nya saker, tex tävlingslydnad eller nosework). Skaffa ingen jakthund om du inte ska jaga och ingen Border collie om du inte vill valla. Och viktigt är också att köpa från en bra uppfödare som gör alla hälsotester på föräldradjuren som bör göras. Visst är det jättekul att adoptera eller så, men man vet inte vad man får för hund (många förändras när dom har landat i sina nya hem), du vet heller inte hur hunden ser ut inuti eller om den har några ärftliga sjukdomar. Du som har haft sån otur borde satsa på en bra frisk hundras från en seriös uppfödare, kolla på avelsdata på föräldradjuren, be någon kunnig förklara vad allt betyder eller be någon kunnig (oberoende person) kolla in stammen på avelsdata och se om det verkar vara friska linjer eller inte.

  Jag har en omplacering, vi tränar massor med tävlingslydnad och lite agility och tricks och sånt. Han kan inte vara lös, sticker när han har chansen, är rädd för människor och skäller ut dom mest hela tiden, han jagar hästarna och hugger efter dom (kul när han skulle bli stallhund liksom). Har inte varit någon dans på rosor, men jag är enormt hundintresserad och har ändå tyckt att det har varit kul att få utveckla honom som jag har gjort sen han kom till mig, men vi har en lång väg kvar innan han fungerar helt i vardagen…

  Detta blev en liten novell men tycker att det är så synd om alla hundar som hamnar i fel händer, också synd att så många rekommenderar sin egna ras till höger och vänster även fast en hund av den rasen inte passar i alla hem.

  Reply

  • Sandra

   Vilken bra och nyanserad kommentar. Håller med till fullo i vikten av att göra ordentlig research och vara ärlig mot sig själv och vad man kan erbjuda hunden i form av aktivitetsnivå och engagemang.

   Reply

 • Sara

  Linn, som du bor just nu bor du jättebra men när ni flyttar till innerstan så blir det inte alls lika toppen. Även om ni kommer bo nära Slottskogen och det kommer bli en runda där varje dag så är det bara att inse att flera sv dagens kisspauser kommer bli på asfalt.
  Ja det är underbart med hund men på ett sätt är man 10 gånger mer med den än med en uppstallad häst.
  Sedan måste jag tillägga att många av de raser man ser på stan är rena djurplågeriet. Bor granne på södra vägen med två siberian huskys… kul liv

  Reply

 • Mt

  Jag måste säga att hund låser livet mycket mer än häst. Missförstå mig inte nu, jag ÄLSKAR min vovve och ångrar inte ett sekund mitt beslut men- livet förändras och plötsligt hamnar man på ett jobb där man inte får ha hund och då blir det väldigt jobbigt. En häst kan man ändå bli klar med- man är i stallet sina timmar och sen var man klar för dagen. En hund blir aldrig ”klar” utan ska rastas var 6-8e timma. En häst kan man lätt få hjälp med enstaka dagar så man kan åka bort- en hundvakt är så mycket svårare att få.. vad gör du om du byter jobb till hundfritt jobb? Vad gör du om hunden aldrig kan följa med till stallet av en eller annan anledning? Man har hund så länge, och livet förändras tyvärr ibland snabbt vilket påverkar hunden i mkt större utsträckning än vad en häst påverkas.

  Kram till dig Linn, beklagar så mycket ang Soraya. Det var verkligen en kniv i hjärtat att läsa om beskedet, blev så ledsen för din skull. Kram

  Reply

 • Amanda

  Känner mig inte direkt låst. Både jag och min kille är uppväxta med djur så får oss är det ett måste att ha något djur, så nu har vi två valpar. Det nästa som finns. Vi har med dem till jobbet och överallt typ hahah. Nu planerar vi att flytta till Thailand till hösten och självklart flyttar dem med. Men det enda knepiga är väl om man inte kan ha med djuren och måste hitta någon som ska passa. Men här alltid våran fina familj som ställer upp.
  Så nej låsta känner vi oss inte. Massa kärlek till dig Linn och Räta

  Reply

 • Anonym

  Jag tränar och tävlar med min hund inom bruks och vallning. Riktigt kul! Pillsporter som jag håller på med flera timmar varje dag. Visst, det kräver engagemang på ett helt annat sätt än häst eftersom hunden inte kan lämnas ensam på samma sätt. Men det är så värt det. Jag förstår inte vad som gjorde att dagarna gick förut!

  Reply

 • Maria

  För mig är det 100% positivt att ha en hund. För jag vill inte resa till Asien i tre månader under vintern, jag åker till fjällen och tar med honom. Jag behöver inte anpassa min vardag efter min hund för han kan alltid följa med mig. Det låter som att du har samma möjlighet.
  Hund är det bästa som finns. Min Sölvar är en blandning på 50%border collie 25% husky och 25%boxer. Han kräver väldigt mycket fysisk och psykisk träning för att må bra men jag är likadan. Så länge man tänker noga över valet av hund så tror jag inte att det är några problem. ♥️

  Reply

 • Anni

  Vi har fyra labradorer som vi jagar med (hämtar änder och fasaner) dom är allt. Det funkar utmärkt om man är van vid djur sedan innan som du är. ❤

  Reply

 • Lina

  Det enda negativa med att ha hund är att dom tyvärr inte lever så länge, fick ta bort min förra året och jag saknar honom fortfarande varje dag! Har du planer på att skaffa hund är det viktigaste att ha koll på ”har jag tid”. Perfekt om du kan ha med hunden till kontoret, men om du köper en valp.. första veckorna ska det inte va med till kontoret utan ska va hemma. Sen kan det va med en timme, sen två, sen tre timmar.. har du tid att va hemma med en valp? 🙂

  Reply

  • Anonym

   Fast varför skulle inte en valp kunna vara med på kontoret? Är tvärtom superbra att ta med valpen på allt möjligt de första veckorna, speciellt på kontoret om den ska spendera mycket tid där så den snabbt blir hemmastadd och lugn.

   Reply

 • Sara

  Jag känner mig mer låst pga min häst än min hund, faktiskt! Har honom antingen med mig, hemma, eller någon som passar den. Känner mig i princip aldrig begränsad och skulle aldrig vilja vara utan.

  Reply

 • J.

  Jag anser att man blir väldigt låst av att ha hund..
  Det finns många positiva sidor med att ha hund, men man måste tänka sig för mkt noga vad det faktiskt innebär..

  Jag har ju ingen aning om hur ni tänker på framtiden, men eftersom du är ung så finns det ju en möjlighet att ni kanske skaffar barn. Om ni har barn i tankarna skulle jag personligen inte rekommendera att ni skaffar hund..
  Jag o min man hade ett väldigt ”komplikationsfritt” förhållande med hund tills vi skaffade barn! Men nu när vi har barn är ”hunden” det ständigt återkommande tjaffset o orsaken till bråk hos oss.. Jag får ta barnen o mannen hunden som måste ut (sen har vi iofs en väldigt krävande hund).. i min värld går barn före hund 100ggr om (självklart ska hunden må bra så det är inte det jag menar), men det finns en gräns o är man som par inte överens om hur mkt tid som läggs på barn jämfört med hund stöter man på patrull..
  Men är man som par överens om att en hund är ett djur och inte ett barn så går det nog bra! Det sista man vill är att man får be sin partner välja mellan en själv med barnen eller om han hellre vill leva med hunden.

  Jag vill inte vara negativ! Men i mitt fall så önskar jag att vi aldrig skaffade en hund!!! Kärleken till sina barn går inte att jämföra med till en hund, o att sen ständigt typ ha ångest över att hunden borde få mer tid när man har barn är inte kul.. o behöver man lämna bort hunden jämt o ständigt för att man själv inte har tid ser jag ingen vits med att ha en egen hund..

  Men som sagt, är ni överens om hur ni ser på hunden så är det inga problem 🙂

  Reply

 • Amanda

  Å gud var ska man börja..Vår hund här hemma, en Cavalier King Charles Spaniel, ger allt liv i familjen. Vi lever för honom och han lever för oss. Lucas som han heter, har snart bott hos oss i 10 år (!) och jag kan helt seriöst inte tänka mig ett liv utan honom. Visst kan det ibland tyckas jobbigt att behöva gå ut tidigt på morgonen när man bara vill sova ut, eller behöva tidsplanera för att vovven ska må så bra som möjligt. Men ärligt, allt det där blir slutligen inga problem, för det är uppfriskande att komma ut på morgonen även om regnet piskar åt alla håll – för man får spendera tid med sin bästa vän. Det häftigaste är att Lucas kan precis hur vi fungerar och vet exakt när vi behöver den extra omtanken och uppmärksamheten från honom. Djur är inte ”bara djur”, dem är så mycket mer, de är personliga varelser som är bland det bästa livet har att erbjuda, bara man vårdar dem väl så fyller dem hela ens hjärta med så mycket kärlek.

  Reply

 • jennifer

  Jag och min kille har en blandras, border collie/labrador. Mina föräldrar har brodern till vår hund. En helt fantastik blandning på hund, med två jätte fina och härliga raser. De är väldigt lätt lärda och hur vänliga som helst. ”Nackdelen” är att de är väldigt aktiva och kräver mycket motion varje dag, men iom att jag kan ha med honom till stallet så han kan springa av sig så funkar det väldigt bra ändå.

  Lite låsta blir vi väl av det, men oftast finns det någon som kan ta hand om hunden om vi verkligen inte kan ta med honom. Sen finns det ju även väldigt fina hunddagis nu förtiden. Jag pluggar heltid och min kille jobbar heltid vilket gör det lite svårt ibland. Det är dock så värt det. Skulle verkligen inte kunna vara utan min hund och lägenheten skulle vara tom utan ett djur.

  Hoppas ni hittar en hund som passar er! 🙂

  Reply

 • Åsa

  Jag har haft min hund från han föddes till nu när han är 12 år. Han(och min häst) har varit vid min sida gjenom samboliv, singel och studentliv, flytt till norge, ny man och nu barn och familj. Som flera skriver är det inte möjligt att planera hur livet ser ut 15 år fram men är du säker på att du vill ha hund med allt vad det innebär, löser det sig på vägen. Mitt tips är att ha en väluppfostrad och vänlig hund. Ju fler som gillar din hund ju fler vill passa den. Vi har aldrig problem med pass, nästan att folk blir lite stött när det inte blev dem som fick passa. 🙂
  Och tänk på att ibland kan man inte vara den spontana som drar på oplanerad aw fast man vill, man måste hem till hunden. Men- det är sååååå värt det! ❤️

  Reply

 • Johanna L

  Jag kände samma som dig Linn. Eller min mamma tyckte närmre bestämt att jag skulle köpa en hund när jag var tvungen ta bort två av mina hästar på en och samma månad. Att skaffa valp just där och då var nog ett av de bästa beslut jag tagit! Han är med mig i stallet nu med min nya häst, vi myser i soffan och han ger mig å min sambo några av de bästa skratten vi haft tillsammans!

  Det som kan bli ”negativt” är ju om man vill resa mycket. Varken jag eller sambon tycker om att vara borta längre stunden så det löser sig oftast väldigt bra. Sen har vi väldigt fina familjer som alltid ställer upp om det behövs att någon går med honom på lunchen eller så 😊 Det kollade vi upp först, att vi hade en back-up-plan om varken sambon eller jag kunde vara hemma. Sedan fick vi ju prioritera mycket från början när han inte kunde vara själv osv, men inget jag ångrar idag!

  Idag är Kim (som våran lurvtoss heter) min bästa yoga-kompis, uterittsvän och mystuss! Älskar honom så sjukt mycket, absolut ett bra alternativ istället för två hästar (som jag annars skulle ha haft). Vi valde även en större hund som hade vint-hund i sig då det blir många mil som han ska springa varje vecka han är med i stallet (vi rider ute 99% av tiden). Ser att du fått många tips om att välja ras utefter vad man känner att man vill göra med hunden, vilket är superbra 😊 är även mycket collie i våran och det gör honom så otroligt lättlärd, vilket jag älskar!

  Hoppas ni känner att ni vågar skaffa hund nu, som du säger så är det ett ypperligt läge just nu! Ni kommer inte ångra er, för varje sekund med kärlek brukar man inte ångra ❤
  Kram på dig, tänker på dig och hoppas du känner att alla dina följare är med dig ❤

  Reply

 • Marie

  Vi har en eurasier, väldigt trevlig ras kolla den om du vill ha en familje/sällskaps hund 😊 En del pälsvård 2ggr/år men annars inte så mycket jobb. Nu är hon en tant (11år) men hon lunkar på och anpassar sig till familjen, var med i stallet innan sonen kom, tog det väldigt lugnt när jag var gravid och är nu en fantastisk kompis till vår son på 3år.
  Jag har som du möjlighet att ha henne med mig på kontoret annars hade det aldrig gått 😅 Lite låst blir man såklart men det är de värt ❤️

  Reply

 • Sanna

  Jag tror att om du först bestämmer hur aktiv du vill/kan vara med din hund, kollar raser anpassade efter nivån och sen väntar tills du hittar DEN hunden som du bara inte kan tänka dig ett liv utan, så kommer du ha en bästa vän för livet!
  Jag har haft hund sedan jag var 14 år (är 23 nu) och aldrig känt mig låst, bara medvetet prioriterat och när jag ”missat något” tänker jag på att hundarna förgyller livet på ett sett som det jag missar inte gör. I somras skaffade jag och min sambo en till, denna gången en vuxen hund. Enda nackdelen med hund var när min sambo kom in i bilden, det var jobbigt att behöva dela med sig tyckte både hund och pojkvän. Men de löste det och du bor ju redan ihop med Felix 😉
  Jag har Långhårig Collie och de passar perfekt in i min vardag. Om du gillar den storleken på hund så läs lite om dem. Utöver motion tycker jag att de kräver lugna och tydliga, lyssnande ägare. Prata med dem o berätta vad som ska hända, de förstår! Då blir de inte så ”nervösa och rädda” som rasen annars har rykte om att vara.

  Reply

 • Pia

  Vi har en shetland sheepdog, han är ganska liten och väldigt enkel att ha att göra med. Alla kan passa honom, han är snäll mot alla, han kan hänga med överallt och finner sig i olika situationer så känner mig aldrig begränsad av honom. Livet med hund är verkligen fantastiskt. Ger mig massa glädje, kärlek och mening ❤️ Tror dock att en ska tänka noga på vilken typ av hund en skaffar och vilket liv en kan erbjuda den. En arbetande hund blir förmodligen begränsande i ett hem där ägaren inte är intresserad av arbete till exempel. Men en arbetande hund i ett hem med en ägare som vill arbeta med den blir den en otrolig tillgång och vice versa. Du blir en fantastisk hundägare ❤️

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.