Och kvar blev jag

Tack för era kommentarer ♥
Det är så fint att ha så många som verkligen förstår.

Det är strålande vinterväder ute och jag ska åka till Soraya. Vad skulle jag ha gjort annars, idag? När jag tänker den tanken och tänker på den ”frihet” alla icke-djurmänniskor romantiserar så får jag en klump i magen. Shoppa?

Jag lovar er, jag har tänkt på ansvaret en valp skulle innebära sju varv runt jordklotet. Funderat på om det jag kan erbjuda kommer vara bra nog. Funderat på vad det skulle innebära för min vardag och hur den ska se ut framöver.

Men nu har jag nästan bestämt mig. Jag vill vara låst. Låst till människor, djur, jobb och aktiviteter som jag älskar. Jag vill aldrig leva mitt liv oengagerad, ha en vardag där dagar och veckor sammanblandas och där fest och resor är de enda utstickande höjdpunkterna. Jag vill ha det precis som Soraya gett mig det: engagerat, en längtan efter henne varje dag, en vardag kantad av stunder, utveckling och kommunikation som gör avtryck.

Så, kvar är jag, snart utan Raya vid min sida och som mitt centrum i livet.
Min plan för denna våren var att skriva en så okomplicerad examensuppsats som möjligt och satsa mot Lag-SM med Soraya. Nu har allt gått sönder, men det går inte att bara lägga sig platt och låta livet bli just en sammanblandad massa av oengagerade dagar.

Istället är mitt nya uppsatsämne på etikprövning nu. Ett ämne som kommer engagera och beröra, intervjuer som kommer göra avtryck och en vår som kommer bli ett minne. Håll tummarna för att det går igenom! Bredvid den planen lutar det mer och mer åt att en toypudel ska få ta en huvudroll i mitt liv.

Det är strålande vinterväder ute och jag ska åka till Soraya. Vad skulle jag ha gjort annars, idag?
Gått en långpromenad runt delsjön, smugit in på ett café där hundar är tillåtna, skrivit på en viktig uppsats med en varm, intelligent, älskvärd hund i knäet som påmint om att livet pågår. Kanske tränat agility i en agilityhall jag har kollat upp i Göteborg. Ätit middag med älsklingar på kvällen och serverat en minimiddag i en mini-mateusskål som matchar våra på bordet till en viftande svans som ger energi till hela rummet.

Livet pågår och med hjälp av de verktyg jag fått av Raya att leva det så ska det gå vidare på ett meningsfullt sätt.

Comments 31
 • Johanna

  Underbara hundar<3 Ska också skaffa mig en toypudel så fort livet rullar på att det är möjligt med det, ett steg i taget. Du är klok och stark och inspirerar en stor del av hästsverige. Ta hand om dig och sörj <3

  Reply

 • Sabine

  Gråter av varje text du skriver, det här är så sorgligt!♥️
  Jag sålde min häst för två år sedan ganska exakt, en alldeles förstör halvblods valack för lilla mig på ynka 165 cm. Ett väldigt jobbigt beslut men som jag idag är väldigt glad över att jag tog. När jag sålde honom valde jag att äntligen skaffa mig en hund, som jag drömt om en ny hund sedan vi i min familj tog bort vår senaste för säkert närmare 10 år sedan. Nu sitter jag här med min studsande aussie (Australian shepherd) och vi tränar agility för fulla muggar för att snart ta oss ut på tävlingsbanan. Visst saknar jag hästarna och ja, jag kollar hästnet varje dag och längtar efter att en dag ha en häst igen. Men inte förrän jag bor på en egen gård tillsammans med min sambo och min fina hund💕

  Reply

 • Anonym

  Har en toy/dvärgpudel, han är 3 år snart men alla frågar fortfarande om det är en valp då han är lika busig och glad som när han va valp😄 Aldrig mött en gladare och socialare hund, helt underbar är han! (Dessutom allergivänlig så ingen har problem med allergi när de är hos oss👍🏼)

  Reply

 • Matilda

  Hej Linn! Har ej ett svenskt skrivbord pa min laptop – hoppas det gar att lasa okej anda. 🙂

  Vad glad jag blir att du funderar pa en toypudel! Har sjalv haft en mellanpudel i ca 8 ar nu och det ar en underbar ras. Sag dock pa Instagram att du aven kikade lite pa franska bulldoggar och vill bara papeka att det ar otroligt viktigt att valja en ras med sa fa halsoproblem som mojligt. Hundar med platt ansikte har bl a andningssvarigheter. Tyvarr sa ar mopsar och frallor mycket populara nu for tiden. Vissa individer andas battre an andra, men en hund med en platt nos kan aldrig andas lika bra som en hund med en normal nos (there’s a reason evolution selects against such traits in the wild). Jag utgar fran att nagon som du, som bryr sig sa mycket om sina djur, redan gor sin research och tar hansyn till sadant. Kande bara att det kunde vara bra att flika in detta anda, just in case. Lycka till med din framtida hund, haller tummarna for toypudel. <3

  Reply

 • Julia

  Ett tips jag kom på är att försök få kontaktmes och träffa toypudel och dvärgpudel innan köpet så du får en ordentlig uppfattning om deras storlek 🙂 en liten toy är ju verkligen yttepytteliten 🙂 men en stor toy/liten dvärg är också liten men inte sååå liten 🙂 en vän till mig köpte en liten toy, den kommer knappt upp i soffan haha 🙂

  Men fy fasen va söta dom små grynen är 😀

  Reply

 • Pia

  Pudlar är helt underbara hundar! Kommer kunna följa med dig överallt <3 Styrkekramar till dig Linn, det är omöjligt att förstå vad du går igenom just nu och jag lider så med dig <3

  Reply

 • Victoria

  Du är så stark som orkar gå vidare och se positivt Linn! Så tråkig situation som du verkligen inte förtjänar <3

  Reply

 • Johanna

  Får en sån klump i magen, det är så sorgligt alltihopa men du har verkligen förmågan att sätta ord på saker.

  En pudel i sitt liv är nog bland det bästa, grattis till både humor och intelligens i liten kropp <3

  Reply

 • Anna

  Åh tror en toypudel skulle passa dig perfekt! Pigg, vaken, smart och lätt att ha med! <3

  Reply

 • N.

  Åh vad kul med toypudel.
  Jag övergick från hästar till hundliv och agility. En fruktansvärt rolig sport som gett mig väldigt mycket. Egentligen påminner hundsporten väldigt mycket om hästsporten.
  Hoppas du hittar valpen med stort V.

  Reply

 • Alexandra

  Skulle ha kommenterat i det förra inlägget men skriver här istället. Jag tycker det du beskriver om ren sorg är så himla träffande. När jag tog bort min ponny i höstas efter sju år tillsammans var det så otroligt smärtsamt, men det var bara ren jävla sorg. Ingen ångest för att något inte var avslutat eller något var otalt. Då är det lättare att gå vidare, även om tomrummet fortfarande chockar mig ibland. Jag tycker också du gör rätt som inte är med de absolut sista minuterna. Min veterinär lät mig in princip inte vara med och jag är glad för det. Jag har bara bilder av henne med värmen kvar i ögonen och hon fick inte en hysterisk matte bredvid sig sista tiden. För jag hade nog varit just hysterisk, tror man lätt blir det.

  Oavsett, tycker du är så vettig och du gör verkligen rätt och bra beslut i all er sista tid. Och hallå, det klart du ska köpa en hund!!! Ett liv utan djur, hur skulle det vara? Köp en hund, släpp in den i hjärtat och gör det du vill och behöver. Den dagen du känner att du är redo och villig att återkomma till hästarna väntar de på dig. Soraya kommer vaka över dig, de lämnar oss aldrig riktigt. Kram <3

  Reply

 • Helena

  Linn jag har så svårt att se att du inte efter detta inte kommer rida !
  Hundar, katter, hästar, människor dör . Det är så och hemska saker händer. Det händer ju lika gärna ens hund.

  Kram! Det är hemskt att genomgå det som hänt och vad du måste genomgå ytterligare med din fina häst.
  Jag hoppas ändå när du kommer ut ”på andra sidan” av det att du inte stänger bort det du brinner för så mycket. Häst och dressyr.

  Reply

 • Elin

  Jag har på grund av utomstående omständigheter i mitt liv behövt ta beslutet att lämna tillbaka min foderhäst som jag älskar. Ett långt mindre drastiskt beslut än din fruktansvärda situation, såklart, men jag kommer ändå stå där utan häst och då behöva hitta/hitta tillbaka till vad som känns viktigt och menignsfullt att göra just för mig, i mitt liv. Jag och min kille har två katter som betyder så mycket för mig och utan dem hade mitt beslut blivit mycket svårare att fatta. Jag vet att jag fortfarande kommer ha kvar två av mina tre fyrbenta bästisar som kommer fortsätta fylla min vardag med värme, glädje, bus (och oro). Därför förstår jag verkligen din längtan efter en hund, och hoppas att du kommer finna din nya fyrbenta bästis snart! Många kramar ❤️

  Reply

 • Anonym

  Alltså det är så otroligt sorgligt med Soraya, jag tänker på er flera gånger om dagen och varje gång jag är i stallet med ”mina” två träningshästar som jag har i vår och älskar något så otroligt så uppskattar jag tiden med dem lite extra, även om det nästan känns fel. Men också, tack för att du igen och igen sätter ord på mina tankar och känslor. Jag vill vara låst. Så enkelt är det. Har aldrig nånsin tänkt så, men som nu när jag planerar ett hundköp i höst och flytt till Sverige igen osv så ja, jag vill vara låst. Av hund, av mitt företag, av min häst osv. Det är meningsfullt.

  Reply

 • Malin

  Klart du ska skaffa hund! Livet blir så mycket bättre!!! Lider verkligen med dig och Soraya, måste fråga, antar att du och veterinärerna redan disskuterat saken, men finns inte möjligheten att försöka göra en embryotransfer så att du får kvar en liten del av henne?

  Reply

 • Sara

  Toypudel känns i minsta laget för dig som vill vara ute på raska promenader, tänker på Delsjön stora rundan tex som man gärna går för att njuta av naturen. Hade nig valt en mellanpudel isf för att kunna ta dessa promenader i rask takt istället för att bara promenera med en toy för oavsett hur pigga och aktiva de är så är de väl små med korta ben

  Reply

  • Anonym

   Håller med om att Toypudel är i minsta laget, en dvärg eller mindre mellanpudel skulle passa bättre, även till agility tror jag. Och är ändå små nog att man får med sig dom överallt utan problem.

   Reply

 • Evelina

  Wow, vilken inspirerande människa du är. Din syn på livet genom dina ord berör mig på djupet.

  Reply

 • Josefine

  Jag måste säga, och jag hoppas att du inte tar det på del sätt! Det är inte min mening och i så fall ber jag om ursäkt. ❤️

  Men, trots allt nattsvart och all sorg kring Soraya så förundras och beundras jag över din förmåga att visualisera. Att du kan visualisera stunder med din hund. Det är starkt. Det är som att din motivation finns som en naturlig urkraft i dig. ❤️

  Beklagar allt kring Soraya, hon kunde inte haft en mer fantatisk ägare. ❤️

  Reply

 • Malin

  Tänker på er! Du är stark. Att vara stark innebär inte att man inte sörjer utan att man älskar, förlorar, sörjer och ändå orkar börja om. Det gör ont, för livet gör ont. Men det glittrar och hisnar med. Precis som Raya, du älskar henne för att topparna var lika höga som dalarna ibland var djupa, för hon levde av hela sitt hjärta.

  Ang hunden så har ju du vaktat mor o fara hund, så ni har väl hundvakt när det behövs för resor o så. Så det kommer lösa sig!

  Reply

 • Georgeray

  Thanks so much for the post.Really thank you! Keep writing.

  Reply

 • Lovisa

  Jag förstår precis hur du känner Linn… Tog bort min häst jag haft i 9 år förra våren efter att jag hittade henne flämtandes i boxen.. livet kändes helt meningslöst. Utan djur va livet helt fruktansvärt och 2 veckor senare hade jag en kattunge. Det var de bästa beslutet jag tagit! älskar min katt, han ger mig mening och lycka!

  Jag tror att en hund skulle göra dig gott <3 Du är uppvuxen med djur och vet vilket ansvar det innebär! Gå på magkänsla och gör det som får dig att må bra!

  Alla styrkekramar till dig Linn! Har gråtit med dig när jag läst dina texter flera gånger… jag relaterar så mycket. Det viktigaste är ändå att omge sig av människor man tycker om, som kan stötta, och tänka att trots att det känns förjävligt kommer det att bli bättre. Kram <3

  Reply

 • Emma

  Har en blandrashund som är toypudel/chiuaua/papillon. Hon är riktigt snabb och man hinner knappt med henne på promenader, och hon orkar gå långa promenader. Så tror inte det kommer vara något problem 😊 dessutom är det skönt att ha en liten hund, går att ha i knät utan problem, dock tar de mer plats än man tror 😅

  Tack för att du har en sådan motiverande och inspirerande blogg fast att du går igenom en tuff period i livet. Beklagar sorgen med Soraya, hon har iallafall haft ett fantastiskt liv med dig som ägare ❤

  Reply

 • Lina

  Åh, vad bra skrivet. Som ett spjut rakt in i mitt hjärta. Sluta aldrig skriva ned dina tankar i text, lova mig det. Du är så klok och berör mig enormt!
  Kram

  Reply

 • Anna

  Beklagar verkligen sorgen över Soraya 🙁

  Jag kan inte tänka mig en bättre hundägare än dig. Om du går inte på samma sätt som du gick inför att Soraya skulle ha det så bra som möjligt, kommer din framtida hund att ha det otroligt bra. Du kommer att kunna ta med mig många tanka från hästhållingen till hund med, som att en unghund behöver tid att växa i sin kropp och kan inte ut gå gå milen eller springa en agilitybanna för ens den är helt utvecklad på samma sätt som en häst inte kan ridas i tävling from.

  Kram

  Reply

 • C

  Jag beklagar din sorg, den kan kännas bottenlöst mörk.

  Jag förstår din tanke med att lägga hästarna på hyllan, jag gjorde samma sak när jag skiljdes från min bästa vän och den jag trodde var mitt framtid. Jag köpte min första egna hund strax innan och nu 1 år senare planerar jag att köpa ytterligare en. Hund- och hästvärlden påminner mycket om varandra, däremot är hundar betydligt lättare i både träning och livspusslet.

  Du kommer bli en fantastisk hundägare, med alla verktyg och lärdomar från ridsporten som är applicerbara på hundsporten.

  Tack för att du delar med dig och för att du är en sån inspirationskälla!

  Reply

 • Maria

  Har oxå slutat med hästar en gång och herregud vad livet blev tomt och konstigt… Försökte med lite olika sporter men det var ju djuren jag saknade! Kunde inte ha hund pga boende och jobbsitation så det blev två raskatter istället! Katterna fyllde livet med den meningen jag ville ha och det gör säkert en hund för dig också Linn !
  Lycka till med vad du nu bestämmer dig för 🙂

  Reply

 • Evelina Sjöstrand

  Om du verkligen vill köpa en valp tycker jag att du ska göra det, kan vara en hjälp i det jobbiga du går igenom just nu. Något som trots det onda motiverar dig, ett litet liv att ta hand om och krama om varje dag. Söka tröst hos, överrösa med kärlek. Många kramar till dig Linn ❤️

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.