2018-13-19

Måndag och min första helg som icke hästägare på tretton år har passerat.  

Jag håller tacksamt uppsatskursen och alla projekt på jobbet hårt i handen. Struktur har varit en stor del av mitt liv, och förmodligen min trygghet, since ever. Nu känns allt desto mer svävande och min vardag gick ifrån krav på minutplanering till utrymme för spontan frihet över en natt. K o n s t i g t.

Jag har bestämt mig för att inte panik-köpa en hund i sorg, utan istället göra hundletandet till ett projekt som kan få uppta mina tankar och mitt engagemang. Herregud, det är en liten individ som ska leva vid min sida i många (spännande) år. Vi kommer förmodligen dela alltifrån lägenhetsköp till mitt första barn. Jag tänker att jag ska besöka utställningar, uppfödare och höra mig för ordentligt. Just nu är jag mest inne på:

♥ Dvärgpudel (ni hade rätt, toy känns för litet)

♥ Miniature American Shepherd

♥ Shetland Sheepdog
..dela gärna med er av era tankar och erfarenheter om de raserna!

Dessutom ska jag och Felix fylla våra almanackor med lägenhetsvisningar. När vi hittar the one är vi redo för den, livets största affär, tillsammans. Det blir nog bra det här, trots allt.

Comments 95
 • Ida

  Kul att du verkligen tar hundköpet seriöst! Det kommer ni alla vinna på i längden!
  Mitt tips är att inte köpa en Miniature American Shepherd, dels är rasen väldigt ny så ”utbudet” av bra hundar är smalt och aveln känns väldigt oseriös. De hundar av rasen jag träffat är väldigt ojämna och hundar från samma kull kan vara helt olika (i en bra kull är valparna jämna och ganska lika varandra)
  Hoppas du hittar rätt ras och sedan rätt individ!

  Reply

  • Emelie

   Du verkar inte ha hittat rätt uppfödare. Är inne på min andra Aussie nu och båda två är helt underbara. Och dessutom väldigt lika sina syskon i både utseende och sinne. Fantastiska hundar som älskar att arbeta och lever för att göra sin ledare nöjd till 1000. 😍🐶

   Reply

  • linn

   Ja, och har stött på rätt många med tvivelaktig mentalitet – skälliga och nervösa.

   Reply

  • Helena

   Kunde inte hålla med mer!!!
   Australisk shepherd är en aktiv brukshund där rasklubbens har stora krav för registrering av valpar. I mina ögon gick bara de individer som inte duger i vanliga aussue-aveln till avel gör MAS. Inte särskilt seriöst och inga goda förutsättningar…

   Reply

 • Malin

  Jag har en australian shepherd, dvs den större versionen av american shepherd. De har otroligt mycket energi, och kräver mycket tid. Det är ingen hund som tycker att det är nice att ligga på soffan en hel dag liksom.

  Men om du har tiden och viljan är det bara att köra. Australian Shepherd är det verkligen den härligaste rasen jag någonsin haft. De är otroligt lojala och älskar att gosa och hänger gärna med överallt. De älskar uppgifter och är väldigt tacksamma att träna då de är så intelligenta. Dock kan de bli lite nervösa i situationer de inte är bekväma i, vilket kan vara bra att vara medveten om. Vissa har också svårt för främlingar, men det har vi inte upplevt med våran hund. Hon hälsar gärna på alla som går emot henne på stan, haha.

  Kan tänka mig att miniatyrversionen är lite lugnare än den stora, men annars borde de stort sett ha samma temperament. 🙂

  Reply

 • C

  Har du kollat rasen Welsh Corgi (Cardigan/Pembroke)? 🙂

  Reply

  • Anonym

   Kan verkligen rekommendera en corgi pembroke, har en tik på två år som är allt jag söker i en hund; trygg, pigg, lättlärd men kan också bara ta det lugnt en dag om det är så. En riktig bästis och en stor hund i ett praktiskt format 😊 vi tränar agility ( ska vara med i Partille som du blev tipsad om här under), lydnad och spår. En otroligt underhållande hund som man alltid kan ha med ❤️

   Reply

 • Malin

  Varför är inte gatu-/omplaceringshundar ett alternativ för er? Finns underbara hundar på djurhem

  Reply

 • Elin

  Jag skulle starkt rekomendera att du kollar på cavalier king Charles spaniel med 🙂 Det är en underbar ras, jag är uppväxt med stora retriver raser och nu för 3 år sen när jag var redo för en ny hund efter att min fått somna in ett år innan. Så fick jag upp ögona för cavalier just för att det är en mindre ras. Det är de bästa valet jag gjort i mitt liv och i sommar blir de förhoppningsvis en till 😀 eftersom jag nu lagt mitt hästliv på hyllan.

  Reply

 • Therese

  Åh Linn.
  Det kommer vara otroligt tufft ibland, lite mindre tufft ibland. Men att ”höra dig säga” att dehär nog kommer bli bra trots allt ger mig ett sådant hopp. Du om någon är lite av en expert på att omvandla riktigt jobbiga situationer till något bra.
  Ibland förstår jag inte hur en människa kan balansera på livets lina med så mycket på huvudet som du har utan att trilla av eller tappa hälften. Kämpa på Linn, du om någon kommer kunna vända denna jobbiga situation till något helt fantastiskt, även om det inte känns som det just nu! Massa kramar!

  Reply

 • Josefine

  Jag har en renrasig pudel som nu är 15år (!) och i somras köpte jag och sambon en blandras med 75% dvärgpudel och 25% powderpuff! Kan varmt rekommendera både renrasig pudel och blandras med majoriteten pudel, lättlärda hundar och våra är väldigt sociala.
  Vår blandraskille har däremot fått en mycket mer lättskött päls tack vare delen utav powderpuff i honom, så det uppskattas! Han är också VÄLDIGT söt, han charmar alla och många frågar om hans ras, vilket är roligt!

  Reply

 • Jennifer

  Precis som ovan skrivit skulle jag heller inte köpa en miniature american shepherd. Rasen är såpass ny att det inte finns tillräcklig koll på hälsostatusen och vad man ska passa sig för samt att med en så liten avelsbas utan krav avlas det på kreti och pleti. Mentaliteten på dessa ska tydligen även vara lite sisådär. Vill du ändå trots det ha en miniature american shepherd kolla då att föräldradjuren gjort MH/bph så man har en överblick på mentaliteten 🙂 skk hunddata är ett suveränt verktyg för att kolla upp hundar 🙂

  Reply

  • Ida

   Vill bara lägga till att höfter och armbågar är att föredra att de är undersökta på föräldradjuren. Har hört alldeles för många som inte röntgar för hundarna är små 🙈

   Reply

   • Jennifer

    Kan bli svårt att hitta efter hd-röntgade föräldrar då det inte är ett krav, samma som att stora raser sällan kollas för patella 🙂

    Reply

   • Anonym

    Allra bäst är att kolla med rasklubben om vilka sjukdomar som är vanliga inom den rasen och se till så att föräldrar och släktingar är testade för detta. Om det sen är höfter eller hjärtproblem eller annat varierar ju.

    Reply

 • Lisa

  Skulle verkligen rekommendera Australiensk kelpie! Lagom storlek och en väldigt aktiv och intelligent ras. Man kan nästan prata med dem och de är både fantastiska familjehundar och framgångsrika inom agility. Haft 2 stycken och fler blir det i framtiden! Finns en kennel i Gbg-området. Lycka till oavsett vilken ras du väljer 😊

  Reply

  • Nicole

   Håller helt med!! Vi har två stycken och det är såå trevliga hundar! Vi gör allt med dem, inte bara agility utan andra grenar också. Underbara hemma och en fantastisk vän för livet <3

   Reply

 • Frida

  Jeg vet ikke så mye om de andre rasene, men jeg har bare positive erfaringer med dverg puddel! Han er med på alt, han lærer utrolig lett, og han ”ødelegger” ikke leiligheten med pels, sikkel osv. Også er det utrolig praktisk at så få er allergisk, det gjør det veldig lett å skaffe hundepass om man trenger det. Ikke lukter de mye heller:)

  Reply

 • Emma

  Shetland Sheepdogs har alltid varit en favoritras för mig, har träffat en hel del och tycker dem verkar vara fantastiska små hundar. Det som avskräckte mig var pälsvården/fällandet (plus att jag bor i ett extremt varmt klimat som jag inte tror skulle passa rasen) men hör efter vad andra har att säga om det om du är intresserad av rasen 🙂 Ibland blir man lurad att långhåriga hundar fäller mer än korthåriga, det stämmer iaf inte med min korthåriga chihuahua-korsning och min långhåriga dvärgtax. Lycka till med hundköpet och stor kram till dig.

  Reply

 • Maria

  Skulle också rekommendera rasen Cavalier King Charles spaniel. Fruktansvärt trevlig och lättsam ras som är med på allt. Det positiva med rasen är att de har lite on och off knapp. Ligger man hemma med influensa en hel vecka så ballar de inte ur fullständigt som många andra raser kan göra. När man har fullt upp och har flängigare dagar så hänger min med på det också, alltid lika glad! Väldig mångsidig ras, skulle kunna köra agility eller leva ”tant-liv” med honom och han skulle uppskatta båda lika mycket!

  Reply

  • Ida

   Cavalier är tyvärr bland de sjukaste raserna.. Googla på syringo myeli
   Många drabbade tyvärr

   Reply

   • Anonym

    Behöver inte alls vara det om man hittar rätt seriös uppfödare. Tyvärr har alla raser en negativ sida ang. sjukdomar. Vissa har problem med ögon andra med öron några har höfter/armbågar en del hjärtat.

    Reply

 • Marika Stoppert

  Menar nu ABSOLUT INTE att förringa din sorg & saknad av Soraya men nu genomsyras hela ditt inlägg av en slags härlig lättnad ändå. Skönt att se ändå efter allt elände nu under en tid…..
  Känner igen mig sååå väl i detta då jag alltid haft många fyrbenta familjemedlemmar av alla de slag & verkligen lidit när det varit dags att låta dem somna in & lämna oss men när det väl ”är gjort” infinner sig ett konstigt men skönt lugn samtidigt som man är ledsen förstås.
  Min känsla är att det är omöjligt att gå vidare med det sjuka eller gamla djuret kvar i livet för de blir är en ständig oro & påminnelse om vad som komma skall……

  Jag saknar ALLA mina djur men nya fyller upp deras tomrum men inte istället för den saknade älskade individen utan man får bara en till att älska & lägga tid & kärlek på. Jag tror som du, det blir bra det här också men på ett annat sätt. Kram & all kärlek & beundran till dig som givit Soraya så mycket ❤️

  Reply

 • Malin

  Kan varmt rekommendera Welsh corgi pembroke, tåliga och robusta hundar som hänger med på allt, aktiva och roliga men inte för hyper, gillar även att slappa med matte i soffan emellanåt.

  Reply

 • Louise

  Jag tror på shetland sheepdog. Det känns som en ras som passar dig och ditt liv, en hund du kan ha både som sällskap och utöva olika sporter med om du skulle vilja prova det. Jag har inte fallit för pudel, tycker de är så barnsliga och clowniga. Jag gillar hundar med mer personlighet. Miniatyr aussie avråder jag ifrån. Det är en väldigt ny ras med väldigt varierande temperament, övergripande på de jag träffat är olika grad av rädslor och osäkerhet.

  Smart av dig att göra detta till ett projekt och verkligen ta tid att skaffa en ny familjemedlem, det brukar inte bli så bra när man bara skaffar något för av döva sin sorg. Stort lycka till <3

  Reply

 • Johanna

  Kul att läsa om dina hundtankar! Eftersom du verkar vara inne på en liten hund så vill jag rekommendera Jack Russell Terriern. Min tik är snart 2 år och jag har inte ångrat mig en sekund. Hon och hennes släktingar som jag har träffat är inte alls så där skälliga, envisa, osv som många säger att terrier är! Hon är lugn, snäll, älskar alla, skäller inte, vaktar inte osv osv. Ett stort plus är att det är en av de friskaste raserna!

  Reply

 • Josefine

  Det är roliga hundraser alla tre, jag har själv två vallhundar och älskar dess mentalitet och arbetslust. Något jag skulle titta extra noga på förutom hälsostatus är mentalitet. Träffa föräldradjur och släktingar samt höra hur uppfödaren tänker kring att få fram miljöstarka och trevliga individer. Mycket går att träna men man får mycket ”gratis” om man gör ett så genomtänkt val som möjligt från början. Lycka till, tror det kommer bli super!

  Reply

 • Elsa

  Jag skulle ej rekommendera miniature american shepherd eftersom det är en väldigt ny ras med utseendebaserad avel (man vill få fram en mindre variant av australian shepherd som är en extremt aktiv ras som kräver mycket stimulans för att må bra). Detta innebär att aveln är lite hejvilt och sisådär, det är svårt att få tag i en vettig individ som inte är svajig mentalt. Många hundar av den här rasen har dåligt hundspråk, är skälliga, osäkra, utåtagerande och lämpar sig inte för olika hundsporter. Frågar man insatta hundmänniskor kan många intyga att det är så, tyvärr.

  Mitt tips är att du tänker efter vad det är du vill göra med din hund, hur mycket kan du tänka dig att aktivera den osv. Många raser ur grupp 9 (sällskapsraserna) lämpar sig mycket bra som förstagångshundar. Dom klättrar inte på väggarna av att ta det lugnt och bara gå långpromenader, men samtidigt hänger dom glatt på om du vill testa t.ex. agility, tricks, rallylydnad t.ex. Helt enkelt, dom KRÄVER inte mycket aktivering, men dom hittar gärna på saker om du VILL så att säga!
  Jag tycker, av dom raserna du listat här, att dvärgpudel verkar lämpligast. Otroligt roliga, smarta, glada och lättlärda hundar.

  Oavsett vilken ras det blir så kolla noga upp uppfödare, kolla upp hälsotester, hur föräldrarna är mentalt osv.

  Lycka till!

  Reply

 • Emelie

  Linn!! Jag rekomenderar mops, världens underbaraste ras😍😍😍

  Reply

  • Anonym

   Men snälla nån, varför rekommendera den sjukaste rasen i universum? Hur kan man på fullaste allvar tycka att fler människor ska köpa en ras som inte kan ANDAS? Hur har aveln gått så snett att man börjar tumma på huruvida bra en hund behöver andas för att vara så ”söt” som möjligt?

   Reply

   • Therese

    Det är så kul med alla dessa fördomar, eller inte.
    Mopsen är generellt sett en väldigt frisk ras med få sjukdomar. Dock är det extremt noga att köpa av en seriös uppfödare och inte en på blocket som kan komma från osunda föräldrar eller ännu värre, från någon valpfabrik utomlands.

    Jag har själv en mops som jag både tränar rallylydnad med och ställer ut, hon är smart och lättlärd och älskar att träna. Samtidigt är hon en liten soffpotatis om det inte händer något, väldigt bra av och på knapp. Hon är alltid glad och älskar att busa och leka.

    Reply

    • J

     Mops skulle folk inte ens ta i med tång om de fick ta del av lite sjukdomsstatisk från tex ett försäkringsbolag.

     Sen att uppmuntra till att köpa en ras som har utbredda problem med andningen(!) är ju fruktansvärt.

     Reply

    • Anonym

     Att du har hittat en mops som är frisk betyder inte att det inte är en sjuk avel bland mopsar. Det är lågt ifrån en fördom att dom är sjuka, eller förklara gärna för mig hur en mops ska kunna andas likadant som en t.ex tax när allt som ska få plats i en långnosad hund också ska få plats i en hund utan nos?

     Reply

   • Matilda

    Anonym, +1!

    Reply

 • Emma

  Hej!

  Jag är inte för att du ska köpa en Shetland Sheepdof, eftersom de ofta är änglsiga, blyga och skygga av sig. Det kan kännas som man vill skydda dem från allt och det gör inte situationen alls bättre.

  Min rekommendation är just som du själv säger att bekanta dig med många raser och hundar. Framförallt att förhålla sig kritiskt och tala med någon veterinär. Exempelvis Cavalier King Charles Spaniel är en väldigt söt och trevlig hund, men dens hjärna är för stor för huvudet och då får inte allt plats, vilket gör ett enormt tryck i huvudet. Det leder till en slags konstant huvudvärk till hunden. Detta känner de flesta inte till.

  De sista man vill ha när man köper hund är en hund som är kroniskt sjuk, har andningssvårigheter eller dylikt.

  I varje fall tror ja du kommer hitta den perfekta rassen och uppfödaren så länge du förhåller dig kritisk och tänker på vad du verkligen vill ha!

  Kram.

  Reply

  • Carina

   Hej. Så fel du har nu. Jag föder upp sheltie sen-90 haft rasen sen-74. Mina hundar älskar allt och alla, de vet ej vad nervös betyder. Och de flesta sheltie idag har bra temperament.

   Reply

 • Erika

  Det finns ingen bättre hund än Sheltie ❤️

  Jag har redan skrivit om sheltie varje gång du bett oss om råd, men här kommer det allra viktigaste 😝

  Sheltien är mentalt stabil, har en bra på-/avknapp (vilket dock inte innebär att den är gjord för att vara soffpotatis), lättlärd och alltid framåt!

  Många tror att pälsvården är extrem, men det är helt upp till en själv. Jag borstar mina 3-4 ggr/månad och shamponerar kanske 2-3 ggr/år, mer än så är inte nödvändigt om man inte sysslar med utställning.

  Om du vill prova på en hundsport så är sheltien utmärkt! Lydnad, rallylydnad, freestyle, agility… Ja, sheltien passar allt! Särskilt agility, där sheltie är nr 1 på listan över antal tävlande raser.

  Som sagt, det finns ingen bättre hund än Shetland Sheepdog ❤️

  Reply

 • Erika

  Tips!!!

  Om du vill se agility in action, så är det en tävling i Partille 21-22 april (lördag-söndag)! På lördagen är det klass 2 (medelsvår) och på söndagen är det klass 1 (nybörjare).

  Mer information kring agility finner du på Svenska Agilityklubbens (SAgiK) hemsida, http://www.sagik.se

  Reply

 • E

  Jag skulle av dom 3 raserna välja mellan MAS och pudel. Sheltie tror jag skulle vara på gränsen för aktiv, och jag skulle inte vilja ha en sheltie i lägenhet, dom har nära till skall. MASarna jag har träffat har varit jättetrevliga, men det är en spretig ras så var noga med att hitta linjer som passar dig, din aktivitetsnivå och att föräldrarna inte har mycket rädslor, men som sagt, har överlag bra erfarenheter av dom. Pudel känns som det säkraste kortet, dessutom bra för Felix som inte vill ha hundhår överallt kanske? Pudel verkar dessutom vara en frisk ras vilket gör det litte lättare i letandet.

  Av raserna du har fått tips på här uppe så skulle jag aldrig köpa kelpie pm jag var dig. Skulle vara väldigt försiktig med cavalier och kolla hälsan VÄLDIGT noga isf. En bra regel är att inte lyssna på dom som rekommenderar sin egen ras, utan dom som tipsar om andra raser. Har själv bordet collie och rekommenderar nästan aldrig en bc till någon.

  Reply

 • Klaar

  Kolla in kromfohrländer!!! Jag har en släthårig och han är enligt mig den bästa hunden;)

  Reply

 • Amanda

  Åhh så roligt att ni ska börja leta lägenhet!😃👏 Även det är ett helt universum för sig kan jag lova😉 Vi letar drömboende i Sthlm just nu, riktigt spännande men det tar sin tid.
  Så om det inte blir allt för privat vore det väldigt kul med lite uppdateringar på lägenhetsfronten och dina tankar kring denna marknad.

  Stort lycka till i erat lägenhetssökande och hoppas ni hittar erat drömboende💖

  Kram!

  Reply

 • Anonym

  Mini Aussie är inte så mini, det är en mellanstor hund. Vi har en i familjen, en tik. De har EXTREMT mycket energi och påminner väldigt mycket om border collie båda till sättet och när det gäller vad de behöver för att må bra. De behöver massa mental och fysisk träning, det räcker inte med en promenad i parken om du inte vill att den ska äta upp din soffa medan du är på jobbet… De måste få utlopp för sin arbetslust, annars blir de stressade, olyckliga och börjar hitta på saker själv. Jättefin och väldigt rolig ras med massa arbetsvilja om du vill träna mycket och lägga mycket tid på att sysselsätta hunden med agility, spår osv. Men den är i en helt annan liga än de andra raserna du funderar på. Jag skulle inte rekommendera en mini aussie till någon som bor i lägenhet mitt i stan, jobbar mycket, köper sin första egna hund, kanske vill ha barn snart och mest vill ha en fyrbent kompis. Det är mycket hund och du får lägga ner minst lika mycket tid som på en häst. Tror en dvärgpudel eller sheltie kommer passa dig mycket bättre, de trivs med vardagsträning. Sheltien måste borstas ofta om den inte ska bli tovig. 🙂

  Reply

  • Anonym

   Finns ju i väldigt varierande storlek och aktivitetsnivå dock. Minsta jag träffat är typ som en dvärgpudel i storlek 🙂

   Reply

 • Mandi

  Jag kommer ihåg hur roligt det var att undersöka olika hundraser o fundera ut vad man vill av en hund! För mig är och var ett av dom viktigaste kriterierna lynnet. Jag vill att min hund är modig/självsäker(tex. nöjd med att matte inte är hemma hela tiden) och närmar sig nya saker nyfiket (nya människor, hundar, kollektivtrafik.. ). Pudlar har jag goda erfarenheter genom vänner, men tyvärr så är dom flesta shetland sheep dogsen jag känner skygga bland andra hundar och nya människor. Allt varierar ju så klart enligt individ och hundägare och uppfödare vet säkert bäst hur de uppfattar sin ras. Och som sagt så beror ju allt på vad man söker efter, alla raser har ju både plus och minus!
  Själv föll mitt val för hundras på en welsh terrier, och lyckligare än så kunde jag inte vara. Oavsätt vilken ras du väljer, tror jag att du kommer välja rätt för dig och vara en överlycklig hundägare!

  Reply

 • Ellen

  Du är så vacker. Ska bli spännande att se vad det blir för ny liten kompis till slut <3

  Reply

 • Elina

  Säger bara en sak: SHETLAND SHEEPDOG! Köpte en för snart ett år sedan och jag tyckte mest det var kul och spännande att familjen skulle ha ny hund, som vilken djurälskare som helst. Men HERREGUD vad denna hund har satt sig i varenda cell i mig. Jag skulle nästan kunna likna honom med hur du beskrivit Raya… Och det är så jag fick hundrasen beskriven innan också. Rasen är krävande, har energi för 10 men herregud vilka inidvider! Jag tror du förstår. Som jag skrev kräver det en del, men jag tror inte det skulle vara några problem för dig. De blir lite vad man gör dem till dessutom! All lycka till!

  Reply

 • moa

  Shetland Sheepdog är hur underbara som helst!

  Reply

 • Anonym

  Kan inte mycket om hundar, men när jag slutade med hästar provade jag mycket nytt och gör så fortfarande. Det finns ju många andra spännande hobbyer att fördriva en helg med som inte är ett gymkort. Tex padel, poledance, klättring och thaiboxning. Själv fastnade jag för golf, härligt att få vara ute likt under hästtiden 🙂

  Reply

 • Maria

  MAS är för liten avelsbas på än så länge, skulle valt pudel, finns många trevliga uppfödare att välja bland. Ett tips är att kolla MH status på SKK databas (om det finns) på de förälradjur du är intresserad av.

  Reply

 • Anonym

  Kan tipsa om Lagotto. Har en nu och haft flera i släkten. Pigga, vakna och aktiva hundar som är väldigt intelligenta (som många andra) och väldigt personliga. Lagom storlek om jag jämför med de andra raserna du har skrivit upp! 😀 Lycka till, du kommer att hitta din blivande bästa vän!

  Reply

 • Hanna

  Min lilla toypudel fick tyvärr somna in för snart en månad sedan. Din blogg och din berättelse om din sista tid med Raya har verkligen hjälp mig genom sorgen, tack för det!

  Av alla hundraser jag har träffat så kan jag verkligen säga att pudeln är speciell. Oerhört lekglad hund med extremt mycket personlighet. Det går verkligen inte en dag utan att en pudel får dig att skratta och le. En mer tillgivenhet ras har jag aldrig träffat, även mina vänner som inte alls tycker om hundar föll pladask. Fruktansvärt smart hund som både passar i stan och på landet. Kan verkligen rekommendera den! Det som ofta lyfts som negativt är väl pälsvården, men jag håller inte med, efterhand lär man sig klippa fort (om man nu inte vill lägga pengar på hundfrisör) och det blir faktiskt en väldigt trevlig stund tillsammans med hunden, ungefär som känslan när man står och ryktar sin häst 🙂

  Tidigare har jag haft olika typer av spaniels och terriers, pudeln överträffar dem allihopa!

  Reply

 • Lisa

  Jag rekommenderar starkt långhårig dvärgtax, jag har växt upp med den rasen och det är otroligt härliga hundar! Pigga, glada och lättlärda. Aktiva men kan samtidigt vara riktiga soffpotatisar. Hade jag kunnat bifoga bilder hade jag visat bilder på mina små diamanter jag har ☺️ Det är mycket hund i en liten förpackning, men de känns inte små för det!

  Reply

  • Emma

   Måste hålla med! Min lilla kille är drygt ett år och är en fantastisk liten hund på alla sätt och vis. Har aldrig i mitt liv träffar en mer kärleksfull hund (tror rasen generellt gillar uppmärksamhet) och han vill vara så nära människor som möjligt hela tiden, samtidigt som han inte har några problem att vara själv. Kanske inte optimala rasen om du vet att du vill hålla på med agility (dem har a mind of their own=ganska envisa haha), men är du ute efter en bästa vän som kommer älska att bara bredvid dig på soffan men även följa med på raska promenader så är dem toppen!

   Reply

 • Hanna

  Glömde skriva att faktumet att pudeln inte fäller och att den är allergivänlig är verkligen verkligen fantastiskt! Dels kan ens allergiska vänner träffa din hund och att ens möbler och kläder inte konstant är dränkta i päls haha

  Reply

 • Ida

  Hej! Tror verkligen att du kommer få det SÅ kul med en hund, världens bästa husdjur och vän i vått och torrt.

  Gällande raserna kommer här lite tips (inte för att du frågade men du brukar uppskatta input):

  Mini american shepherd är INTE samma ras som australian shepherd fast i något mindre format, det är två HELT OLIKA raser, bara för att klargöra de som kommenterar det motsatta. Precis som många andra skrivit är det också en ny ras med relativt oseriös avel om man jämför med övrig renrasavel, att den kallas ”mini aussie” säger väl sitt – uppfödarna är inte speciellt stolta över sin ras och försöker rida på aussie-vågen istället.

  Sheltie: Sportig, perfekt ras för den som är ny med hund men har ambitionen att prova på olika aktiviteter med den! Finns problem med dålig mentalitet (ffa rädslor, skygghet och skällighet) hos rasen så det är SUPERVIKTIGT att hitta en seriös och bra uppfödare. De sunda, bra exemplaren av rasen är toppenfina och roliga hundar!

  Pudel: Perfekt ras egentligen. Inga kända problem med mentalitet, fäller inte, sportig och aktiv utan att kräva enormt mycket, vänlig och generellt o-skällig etc… Har ingen pudel själv så jag är inte partisk, men skulle definitivt rekommendera pudeln av de tre du funderar på!

  Kram och lycka till!!

  Reply

  • Anonym

   Dom jag känner som har miniature American shepherds kallar dom för MAS. Mini-aussie är mest okunniga och oupplösta som skriver 🙂

   Reply

 • tilda

  Jag har en mini american Shepard, så otroligt enkel, lättlärd och helt underbar hund! Dock med väldigt mycket energi, krävs därför mycket motion och stimulans. Men sen blir alla hundar lite vad man gör dom till, även om min lilla tjej har mycket energi så trivs hon också med att slöa och mysa i soffan💕 själv tycker jag att rasen är väldigt bra byggd kroppsligt, inga kända sjukdomar eller andra bekymmer heller. Perfekt storlek på hund med, varken för stor eller liten, går att bära och att ha i knät. Lycka till med hundköpet!

  Reply

 • Stephanie

  Nu har jag inte hängt med helt i svängarna om och vad du vill utöva för sport med hunden, men rent spontant skulle jag avråda från MAS då den, precis som andra skriver, inte har varit godkänd i Sverige särskilt länge och därav finns inte mycket info och kunniga uppfödare, vet också att mentaliteten är sådär på dem. Sheltie är jättesöta och intelligenta, kräver dock aktiv träning och har nära till skall. De är ofta försiktiga vid främlingar. Pudel har jag inte mycket erfarenhet av men de verkar stabila mentalt och jag har inte hört så mycket negativt om dem.
  Det är en djungel det här med hundar men eftersom du inte stressar med köpet så kommer du säkert hitta en som är rätt för dej. Läs på om mentaliteten och fråga uppfödare hur föräldrarna är till sättet, jag har en aussie som ju är känd för att vara reserverad och kräver mycket aktivering, min individ älskar dock människor och klarar att ta det lugnt några dagar utan att hitta på dumheter. Tror mycket hänger på hur man uppfostrar dem och vilken miljö de lever i. Jag var hemma totalt nästan ett år med min valp och det här gett en stabil hund. Något att tänka på inför ett valpköp – avsätt mycket tid de första månaderna för att skapa en trygg relation. Det kommer du ha vinning av resten av ert liv ihop! Lycka till!

  Reply

 • Sara

  Hej!
  Tre roliga raser, dock att tänka på är att mini aussie kan växa över måttet och bli stora ”vanliga” aussies. Har haft två kompisar som köpt mina aussies men som sedan växt över måttet.

  Tror du kommer få en härlig livskamrat oavsett vilken ras du väljer, lycka till!

  Reply

 • Bea

  Jag rekommenderar Shelties eller cockerpoo. Shelties och cockerpoos är superhärliga, framåt och spralliga men gillar också att ta det lugnt. Cockerpoo kräver mkt mindre pälsvård än Shelties och fäller inte. Om du köper en cockerpoo bör du kolla så att du köper av auktoriserad eftersom det är en blandras så att hunden har bra gener. Ett tips kan vara att åka på Sheltie eller cockerpooträff där du träffar hundägare och uppfödare och kan träffa hundarna i verkligheten 🙂

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Själv har jag en 5-vägskorsning till vovve. 75% yorkshire terrier och den 25% som är kvar består av nakenhund, papillon, dvärgpudel och tibetanskt terrier. Min lilla hårboll <3
  Blir du kvar i Göteborg nu eller blir det ev. flytt till Stockholm?

  Reply

 • Jennifer

  Shetland Sheepdog har otrolig mycket rädslor i rasen, de individer jag träffat med bra huvud är lätträknade. Om man sedan bor i en stor stad och vill kunna ha med sig den överallt så skulle jag inte rekommendera det.

  Många rekommenerar King Cavalieren men det är tyvärr en utdöende ras. Deras hjärna är alldeles för stor och växer bak i nacken vilket ger hemska konsekvenser för rasen.

  Pudeln är allra längst ner på min vill ha lista… Det är något oberäkneligt med dom. De har ett kroppsspråk som inte liknar någon annan ras och är allmänt falska. Finns även en del rädsla. Träffade en helknäpp på brukshundklubben för ett tag sedan, det flög förbi ett löv och hunden stod bokstavligt talat och sket ner sig. Konstigaste jag varit med om. Svärmor hade en dvärgpudel tidigare också. Den var väldigt beskyddande över allt och bet om man försökte ta mat eller leksak från den. Gjorde även utfall mot andra hundar om matte klappade dom. Otroligt avundsjuk hund. Jag har hittills inte träffat nån jag gillat i alla fall 🙂

  Förlåt om jag är negativ men något jag har lärt mig är att desto mer man lär sig om hundar, desto färre raser kan man tänka sig att äga. Såklart finns det guldklimpar i alla raser som man träffar på men låt dig inte luras. VAR KRITISK. Träffa många olika från olika uppfödare. Det är så lätt att snöa in sig på någon viss ras för att man träffat en bra hund. Det negativa med sällskapsraserna är ju tyvärr att det kan vara svårt att veta vad man får rent mentalt. Försök hitta uppfödade som gör BPH eller MH på sina avelsdjur, då ser man svart på vitt hur hundarna är. Jag är bruksmänniska och tacka vet jag MH-tester!

  Reply

  • Sofia

   Men hallå, jag har själv haft både pudel och sheltie och träffat många olika individer av båda raserna till följd av ett aktivt tävlande och det du skriver om dem går tvärt emot mina erfarenheter. Av alla shelties jag träffat så har alla varit framåt, trevliga, frimodiga och sociala, utom en som var skygg! Rasen är en helt annan nu än för 20 år sen, det går absolut bra att ha en sheltie i en lägenhet och i stan, så länge man uppfyller övriga behov 🙂 Lika med pudlar, trevliga hundar som lätt blir klassens clown, det jag däremot stött på där är skotträdsla och epilepsi, vet dock inte hur vanligt det är. Oavsett så är det lättsamma raser och precis som med vilken ras som helst bör man träffa föräldrarna innan köp 🙂

   Reply

 • Emelie

  Det var jag som skrev att jag ibland promenerar i slottskogen med min mini american shepherd. Och även fast jag älskar rasen och min hund är helt fantastisk så skulle inte heller jag rekommendera en MAS utifrån vad jag har fått för bild av den livsstilen du kommer ha. MAS:ar är signalkänsliga hundar som alltid vill ha koll på sin omgivning. De har mycket vaktinstinkt och vill gärna ha kontroll. Många kan även vara reserverade och avvaktande. Sedan är ju alla såklart individer. Men MAS är nog inte optimalt för dig. Det viktigaste för dig är nog att hitta en vovve som har lätt för att anpassa sig, ej är nervöst lagd och har lätt för att slappna av i nya miljöer. Det hade iaf jag letat efter om jag haft din livsstil. Jag vill nog också tipsa om Cavalier King Charles spaniel. Även dvärgpudel kan nog vara ett klokt val. MEN det gäller ju som sagt att finna rätt individ och inte stirra sig blind på specifik ras. Om man har möjligheten tycker jag gott man kan adoptera eller leta efter omplacering. Det finns så många hundar utan hem. Lycka till 🙂 Spännande tid!

  Reply

 • Sofia

  Vilka fina bilder på DIG ❤️ Nu blir det bara bättre!

  Reply

 • Carina

  så trött jag blir på de som skriver att sheltien är rädd av sig. Jag har haft rasen sen-74 och fött upp sen -90. Våra hundar älskar allt och alla. Klarar av att åka buss tåg, gå på stan bli klappade av alla !!! Tragiskt att höra er prata så nedlåtande om en ras som funkar så bra med barn och andra djur. Våra är med hos hästarna så gott som var dag.

  Reply

 • Sofie

  Såå kul med hundköp & låt det ta tid att hitta rätt ras!

  MAS skulle jag inte köpa av den enkla anledningen att rasen är för ny och oprövad, enligt mig.

  Dvärgpudel tror jag är en jättetrevlig ras om man gillar pälsvård 😉.

  Sheltie kan vara supertrevlig & enkel, men jag har tyvärr träffat på väldigt många osäkra hundar med mycket rädslor så jag hade aldrig vågat chansa.

  Jag är mer ”rädd” för att få en osäker hund än en hund med skärpa.

  Skulle jag vara du skulle jag kolla närmare på welsh corgi (kan dock va skällliga, inte alltid uppskattat i lägenhet), tibetansk terrier, boston terrier, jaktlabbe (de är apporterande, inte stötande, alltså oftast inga problem att ha lösa), whippet, italiensk vinthund men framför allt tollare. Vet inte varför, men när jag tänker dig med en hund så ser jag verkligen en tollare framför mig!

  Lycka till med framtida hundköp! Du kommer inte ångra dig 😊

  Reply

 • Angelica

  Vill du ha en trogen vän, som kommer ge dig skratt varje dag i många många år: griffon bruxellouis/barbacon! Fanstastiska, uthålliga små hundar som älskar sina medmänniskor. Envisa som ston med ett hjörta av guld. Har haft två stycken och de var som batt och dag i personligheten, båda fantastiska på sitt sätt. Det är bara höra av dig om du vill veta mer! Har även tips på uppfödare med mera! Kram

  Reply

 • Marie

  Vi har en aussietik (en riktig aussie…) och det är en fantastisk hund, varken ängslig eller hysterisk. Men jag skulle inte rekommendera någon en aussie om man inte är införstådd med med baksidorna av raden. När det gäller vallhundar är det väldigt viktigt att hitta en uppfödare som tänker som du. Gäller nog alla raser… Vad vill uppfödaren med sin avel? Vinna championat? Avla friska djur? Vallinjer? Brukshundar? Vad vill Felix, hur mycket tid kan och vill han lägga? Jag hade valt bort hundar med omfattande hälsoproblem i rasen som tyvärr Cavalier, frallor och mopsar. Har ni tänkt på vinthundar? Whippet? Soffpotatisar inne, full fart ute. Lite svårtränade dock… Svårt att hitta en mindre frisk hund om man inte vill ha en terrier av något slag. Av dina förslag hade jag letat uppfödare till pudel eller sheltie.Träffa många VUXNA hundar, inga valpar! Allt förstånd lämnar en när man gosar med valpar…

  Reply

 • J

  Hej!
  Jag har en input om aussies (Australian shepherd) som jag tycker du ska läsa igenom innan du köper en (är själv nybliven ägare, bor också i lägen och är lika gammal som dig så vi är nog ganska lika):

  Jag är uppvuxen med belgisk vallhund så vallhund var inget nytt för mig. Jag har vetat i 7 år att min första egna hund (haft familjens belgare senaste 5 åren) skulle vara en Aussie. Givetvis hade allaaaaaa åsikter om mitt köp (hundmänniskor är ungefär lika hemska som hästmänniskor gällande det) men jag hade ju bestämt mig. Köpet av Aussie har jag aldrig ångrat, helt klart världens bästa ras!!! Och de kommer bli många fler i framtiden. Vad jag vill lägga vikt på är bara att det är en otroligt smart, krävande och lyhörd ras. Den kräver mycket stimulans och att saker händer, annars har du den hängande i håret. Jag är van vid vallhundar och dess behov av aktivitet, så jag var beredd på att lägga många (många…) timmar på att stimulera min valp. Hon är nu 14 veckor och det bästa köpet jag gjort! 😁 om du väljer Aussie så tänk igenom val av uppfödare så du inte kommer över en uppfödare som föder upp dem för just vallning, då kan de nog bli problem att bo i lägenhet ☺️ Om du nu väljer Aussie så kommer de bli superkul att följa er resa 😁

  Reply

 • Anonym

  cairn terrier – kallas ju världens bästa hund av fler anledningar. Jag skaffar labbe om 4 vecckor!

  Reply

 • Ebba

  Isländsfårhund! En väldigt frisk ras, bra storlek som inte är för liten och inte för stor. Bra soffhundar men som mer än gärna hänger med på äventyr.

  Reply

 • LinneaRosen

  Vad roligt med en hund! Finns så otroligt många härliga raser! Jag vill slå ett slag för amerikanska cockerspaniel, så underbar, min har följt mig i vått och torrt. Jobbar i butik då ligger han i omklädningsrummet och sover, i stallet myser han runt. Vi har kört agillity och provat på mycket annat, en hel del trick kunde han. Otrolig anpassningsbar hund som älskade att hänga på vad vi än gjorde. Skridskor på sjön, promenader på stan, båthäng och soffmys i massor. Han hängde med överallt där jag kunde ha honom med mig helt enkelt! Sen har rasen vissa sjukdomar så man bör kolla upp uppfödaren ordentligt så man slipper onödiga sjukdomar. Min hade cherry eye och epilepsi, men vart ändå nästan 13 år. Så tacksam för våra år tillsammans, verkligen varit min bästa vän. Just nu avvaktar vi lite med nytt hundköp, blir ett par katter till och börja med för att fylla huset med lite rörelse igen! Lycka till med ditt hund köp. Du är noggran med dina val i livet så tvivlar inte på att du kommer hitta en hund som passar er livstil.

  Reply

 • Sandra

  SA kul med vovve! Men har du inte funderat pa att ta en hund fran ett shelter istallet? Det ar sa manga hundar som sitter och vantar pa att fa ett hem! Och det finns sa manga organisationer som raddar hundar utomlands och sedan adopteras dom i Sverige. Bara ett forslag 🙂

  Reply

 • Anonym

  Av de raser du listat: Dvärgpudel eller ännu hellre mellanpudel! Enkel och frisk ras!

  MAS har väldigt varierande mentalitet och klrävet mycket av sin ägare!

  Reply

 • Sophie

  Lhasa apso (klippt)! Trevligare hund går inte att hitta!

  Reply

 • Hannah

  Hej!

  Mitt tips till dig är att köpa hund som har full stamtavla om du ska köpa från en kull. Kolla även upp tänderna! Viktigt på små hundar då de har mindre mun och kan få tänder som växer på varandra.
  Kan inte jättemycket om dessa raser men vet att pudlar brukar vara rätt friska och snälla. Köp bara inte en trubbnos dvs en mops eller fransk bulldog. Oftast väldigt sjuka hundar med stora andningsproblem och svårt att kommunicera med andra hundar.

  Reply

 • Linnea

  Vi har en MAS i familjen och absolut är det en mer krävande ras likaså sheltie och pudel men samtidigt är dom väldigt formbara. Han är med i stallet, på kontoret, på springrundan, slöar i soffan en hel dag eller går på fik i Stockholm innerstad. Livlig men lydig <3

  Reply

 • Lovisa

  Något jag vill skicka med dig i hundköpet är att att köpa på dig ett problem, exempelvis en bracheosefal ras (trubbnosig hund) då de har mycket problem med andning och har det väldigt kämpigt, men även att inte köpa en hund med tunga, hängande öron som ex. Cocker spaniel som har mycket problem med öronproblem, inte heller en hund med stor risk för problem med höftledsdyspalsi som ex schäfer.
  Jag tror att du kommer bli en fantastisk hundägare och hitta den perfekta rasen som passat just dig allra bäst! Stort lycka till med hundletande, skola och lägenhetsletande och köp! Kram från mig! <3

  Reply

 • Annie

  Åh vad härligt att höra Linn! Du är så stark och bra.

  När det kommer till hundraser så tycker jag att du bör kolla upp cocker spaniel också, alternativt olika socker-blandningar! Så himla trevliga hundar, som dessutom går att arbeta med i lite högre grad än många vanliga sällskapshundar.

  Ett annat tips, om du vill ha en mindre men ändå aktiv och trevlig hund, är att kolla in bichon havanaise! Är uppväxt med två stycken, min ena fyller 11 i år. Väldigt friska hundar, inte alls sönderavlare utan tvärtom, vilket kanske gör det till en lite dyrare ras. Renodlade sällskapshundar, men samtidigt kvicktänkta och älskar att jobba! Mina är väldigt egna och personliga båda två, trots att de är tikar som oftast brukar bli lugnare med åren. Små teaterapor helt klart! Kanske inte är så kul att tänka i banor av friskhet, men rekommenderar dig att kolla upp det noggrant och rekommenderar därför havannaisen som ras. Dessutom lever de länge länge <3

  Reply

 • Eden

  Vi har en dvärgpudel! Hon är jättesöt och snäll, älskar att busa och leka. Men hon är inte en jättelätt hund, eftersom att hon är ganska dominant. Det är inte på den graden att hon skulle bitas, men hon kan morra, särskilt mot barn. Men jag vet inte om det bara är vår hund som är så eller om det är något vanligt för rasen. Utöver det är hon verkligen supersnäll, lydig, mysig och glad! En lätt hund med tanke på att de inte fäller eller är särskilt stora 🙂

  Reply

 • Johanna

  Jag bara måste tipsa om hjärte-ras även om den inte är en av dom du nämner, men du måste kolla in Staffordshire bullterrier! En ras som många har fördomar om och tror är en ”farlig kamphund”. Blandas ofta ihop med pitbull och amstaff men det är alltså en egen ras. Vi kom i kontakt med rasen för första gången när min mamma fick ta över en omplacering lite hastigt och har sedan dess varit helt fast och kan inte tänka oss en annan ras.

  Nu har vi köpt en egen, en tik som nu är 3 år och helt fantastisk. Hon är väldigt anpassningsbar och ligger lika gärna och slappar i sin korg som att träna agility eller agera lekkompis till vår dotter som är 4. Hon följer med på precis allt! En perfekt familjehund. Kräver också väldigt lite pälsvård iom sin korta päls och det är väldigt skönt att slippa att bajs och snö/is fastnar i pälsen. Det är också en stor hund i liten förpackning. Ingen liten ättrig, skällig sak. Rekommenderar att kolla in gruppen ”Staffeglädje” på Facebook där man får se en bra och rättvis bild av rasen 🙂

  Reply

 • Jossan

  Cockerpoo!! Du måste titta på en cockerpoo! Helt underbara på alla sätt och vis!!

  Reply

 • Malin

  Gud vad söt du var på femte bilden!!! 😍 Du är såklart alltid söt men det var något speciellt med just den bilden tycker jag! Och stort lycka till med ditt ”nya liv”, och beklagar sorgen över Raya.. har fällt en del tårar för er ❤️

  Reply

 • Saga

  😍 DALMATINER 😍 världens absolut härligaste hund! Finns många som tycker dem är reserverade och vaktiga men allt beror på hundägaren samt att hitta en seriös uppfödare. Har en tik som är underbar, aktiv när man vill men kan ändå ligga och sova till klockan 11 och vill inte gå ut om det regnar 😂 mycket personlighet och så glad! Lite envis ibland sliter man sitt hår men allt går att motivera med godis! Och sover mer än gärna i sängen under täcket. Har aldrig ångrat mig! Bli medlem i gruppen vi som har en dalmatiner i Sverige på Facebook, där kan du få massa tips! 👏🏼 kolla även alot spots min kommer från den kenneln, sunda, bra, familjehundar! ❤️

  Reply

  • Anonym

   Håller helt med om att dalmatiner är en underbar ras! De jag träffat har haft väldigt mycket vakt men utan skärpa och haft väldigt lätt för att sluta vakta när man säger till. Det man måste vara beredd på är att dom fäller SJUKLIGT mycket haha. Hade det inte varit för pälsen som sätter sig precis överallt hade jag köpt en själv men när jag, som inte brukar bry mig om hund eller hästhår, reagerar så är det ett tecken på att det är illa haha.

   Reply

 • Elin

  Själv spanar jag på rasen Podengo portugues. Jag har fastnat särskilt för pequeno liso (den minsta och släthåriga varianten av rasen). Tycker att det verkar vara en trevlig och sund hund.

  Reply

 • Maja

  Pudel! 😍 Det är den absolut roligaste och gladaste hundrasen jag träffat! En ras utan några större sjukdoms problem, som är klok, behåller lekfullheten upp i åldern och bäst av allt, inte hårar! Otroligt lättlärd och aktiv men mår inte dåligt av lugnare dagar.

  Reply

 • Sofia

  Kolla in rasen Nederlandse Kooikerhondje! Super trevlig ras med en bra av/på knapp.

  Reply

 • Jenny

  Hej Linn!
  Av dom raserna du skrivit så tipsar jag om shetland sheepdog! Har haft 2 egna och dom är sååå underbara, trevliga och sociala. Skäller inte mycket, lätta att hantera (om man bortser från alla tovor 😂). Dom älskar verkligen människor!! Ut och gå är det bästa mina visste, och att träna och tävla agility. Wow va kul vi hade. Saknar den hundrasen något enormt!

  Reply

 • daii

  Vad kul! Känner inte till MAS och shetland sheepdog så väl, men de känns mer trippiga och som att de gärna ska vara/bli syselsatta mycket för att stimuleras. Valde själv just mellan shetland sheepdog och pudel en gång, och föll då för pudeln, också dvärg. Valparna var så söta och så himla små, bland de gulligaste vi sett! Hon var extrem glad mot människor, skulle hälsa på allt och alla, men hade lite temperament mot andra hundar, speciellt större. Hon trode alltid att hon själv var störst när hon i själva verket alltid va minst, nästan.😊 Men över lag en snäll och lättskött hund. Pigg och glad! Aldrig dragig eller stark, kunde i stort sett vara lös var som då hon höll sig vid oss. Lite vaktig och stolt som pudlar är. Hörde alltid när det kom nån, innan man själv visste det. Alltid snäll att ha med sig överallt och ville alltid följa med överallt.

  Hade dock gärna tipsat dig att eventuell titta på cavapoo blandnigar eller spanielblandningar som cavanese ex. Har själv de nu och finns inga bättre hundar! Alltid glada, snälla hundar. Redo för att hitta på allt möjligt lika gärna som de ligger och myser i soffan eller ligger och drar sig lite extra under lördagsmorgonen. Men inte mesiga för regn eller rusk. O de är så himla söta och mjuka att klappa, kan lätt sitta i timmar och bara klappa dem😊
  Men tycker du gör fint i att leta och känna dig fram genom att träffa många och var öppen för lite olika raser. I slutändan gäller det väl bara att följa hjärtat!💕

  Reply

 • Jennifer

  Men en toypudel är ju inte för litet! Har en som är strax under dvärg på 3,5kilo. liten men tuff och hänger med på det mesta! O perfekt att kunna stoppa ner i större handväska när det behövs också;)

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.