2018-04-04

Vi är mitt upp i lägenhetsletande och det är verkligen en djungel. En rolig och spännande en. Jag har ändrat mig på några punkter och Felix säger triumferande ”vad var det jag sa” 😉

Minns ni den pirriga känslan när man var tillräckligt sjuk för att få vara hemma och tillräckligt stor för att få vara hemma själv utan en vabbande förälder?

Långtråkigt kallade mina vänner i lågstadiet det. Långtråkigt frågade jag. Omgiven av bondkatten Pipen, cocker spanieln Chicco och den utåttåade C-ponnyn Adrian så var det mina bästa dagar. Tre hus bort, vilket på landet är ungefär två och en halv kilometer, bodde min ena lärare. Det var det enda som var ett problem de där dagarna; att jag absolut inte fick synas på Adrian utanför hennes hus när mamma sjukanmält mig. Annars fanns det inte ett endaste stråk av långtråkighet iblandat.

Hö i handväskan, deodorantdusch i sadelkammaren, sen till middagar och tidig från efterfester. Helger som aldrig har behövts planeras eftersom jag alltid haft ett andra hem att spendera två timmar eller hela dagar i.

Nu är det annorlunda. Jag har tyckt att Felix hänger upp sig på oviktigheter när han tjatat om att balkong är så viktigt. Vad spelar det för roll om golvet är gjort av sneda plankor och fönsterkarmarna är breda och stuckaturen i taket tar andan ur en? Men nu förstår jag. Helvete vad viktigt med balkong. En och en halv kvadratmeter luft fritt okända människors närvaro.

Jag inser att det är lätt att säga jag orkar hur mycket som helst när avbrotten från hur mycket som helst är en skrittrunda i skogen med utsikt över två, högt älskade öron. Det är lätt att vara beredd att jobba dubbelt, plugga fullt och prestera över förväntan på alla platser samtidigt när man har ett andra hem fyllt av fri luft, rofyllda djurögon och bakgrundsljud av söndertuggade höstrån istället för spårvagnstrafik.

Ett liv utan ett andra hem ställer helt klart högre krav på ens enda hem. Ett liv utan ett självklart andrum ställer nya krav på att skapa annars obefintliga andrum. Och för första gången på 23 år av 23 möjliga förstår jag människor som planerar bruncher tre veckor i förväg och barn som blir besvikna över att den pirriga känslan av halvsjukdom och föräldrafritt snart byts ut mot tristess. 

En balkong får det bli säger jag till Felix. Kosta vad det kostar vill, som jag alltid sa om Rayas hovar som behövde skos med specialskor var femte vecka bak och var sjunde fram. Ett andrum är ett andrum. 

Vad säger ni, som bor/har bott i lägenhet? Hur viktigt är det? Räcker fransk balkong? Är färre kvadratmeter inne värt det för ett litet eget utomhusutrymme?

Comments 44
 • Amanda

  Alltså visst är det mysigt med balkong men man kan ju i princip bara njuta av den mellan juni-september. Jag hade inte köpt lägenhet efter huruvida den har balkong eller ej, om lägenheten i övrigt är smashing. Hade sett det som ett plus om den hade balkong dock 🙂

  Reply

 • Lotta

  Jag tycker att planeringen av lägenheten gör allt. Har bott i två exakt lika stora lägenheter där en kändes att oj vad litet det känns och en kändes jättestor… Balkong är guld när solen börjar skina! 😍

  Reply

 • Julia

  Bodde i 5 år hos mamma som har en balkong på ca 3 m2, nu bor jag i en egen lägenhet med fransk balkong. Jag tycker det är jättestor skillnad och ska absolut ha en balkong i min nästa lägenhet. Förutom att det är nice på sommaren fungerar det även som extra kylskåp på vintern, man kan ställa ut saker på tork/vädra kläder och sängkläder osv. Värt alla extrakronor det kan kosta! Go for it!

  Reply

 • Louise

  Jaaa! Det är ett måste med balkong!! Vi hade en som var ca 70 cm djup och 5 m lång 😂 inte kul för det enda man vill när våren börjar komma är att sitta i solen mot en varm husvägg 💕 i nästa lägenhet hade vi en vanlig balkong och alltså så himla mycket värt! Vi var de enda i huset som hade och istället för att trängas på en mörk innergård så satt vi och njöt högst upp med utsikt över takåsarna 😉 Hade aldrig nöjt mig med fransk=ingen balkong. Ska man bo där ett tag så är det verkligen värt det!
  Lycka till!
  //Louise

  Reply

 • Nina

  Balkong/uteplats av något slag är värt det alla gånger om! Att sitta ute sena sommarkvällar, njuta av frukost på balkongen när solen går upp. Det är oslagbart 😍 Så ja, satsa på balkong!

  Reply

 • Sophia

  Nu bor jag inte i lägenhet längre, men när jag gjorde hade jag balkong och ja – det är så värt det! För mig hade det inte räckt med fransk balkong nej, det är inte alls samma grej.

  Reply

 • Cornelia

  Jaaa balkong är värt det!! Speciellt som före detta lantis
  (och hästtjej) skulle jag säga. Och nej, fransk balkong räcker inte. Det är ju typ bara ett fönster? Nä men, nästan. Jag tycker verkligen det är värt det, har bott i hus hela min uppväxt och lägenheter både med och utan balkong och skulle aldrig vilja ha en lägenhet utan igen. Det är frihetskänsla att kunna gå ut där, bara för att andas, sitta en stund eller äta frukost/lunch/middag/ett glas vin/en kopp kaffe (beroende på förmiddag/eftermiddagssol). Det är så härligt! Ibland vill man inte gå ut, sitta på en parkbänk eller uteservering, man vill bara vara ute en stund. Så himla mysigt då att kunna gå ut där. Så ja ja ja till balkong alla dagar i veckan! Känns mycket mindre instängt då. Hoppas ni hittar ert drömhem snart ❤️

  Reply

 • Elin

  Jag trodde aldrig jag skulle sakna en balkong så mycket som jag faktiskt gör. Även om vi har fantastiska promenadvägar och parkbänkar precis utanför. Det går inte att vädra igenom, ingen första vårsol på balkongen med kaffekoppen i handen, inga sensommarkvällar med musik och ett glas rosévin utan alltid måste man ta sig någonstans för att njuta utav sol och frisk luft. Ibland vill man faktiskt bara vara hemma och njuta av varandra. Så ja, en balkong gör såååå mycket!

  Reply

 • Camilla

  Balkong är en livsnödvändighet. typ :p
  Tänk också på att ha en balkong med kvällssol… Oftast så jobbar man ju under dagen och det är inte lika najs när det är skugga på balkongen när man kommer hem, man vill ju kunna sitta ute och äta i solen på kvällen.

  Spännande iallafall! Jag ska på första inredningsmöte imorgon för vår nya lägenhet, eller ja – vi ska åka och titta på alla materialval; golv, bänkskivor, köksluckor….. 24e gör vi våra egna val 😀

  Reply

 • Frida

  Bor i en 2a med balkong och jag älskar det!! Just nu håller dom på att byta fasad på huset, och har stängt igen balkongdörren och monterat ner balkongen. Herregud vad jag känner mig instängd och det är jättejobbigt att aktivt behöva gå ut för att få frisk luft och inte kunna öppna upp till balkongen! Tacka vet jag hästen just nu som får ut mig! Så nej, jag hade aldrig valt ett boende i lgh utan balkong!:)

  Reply

 • Elin

  Jag och sambon flyttade till vår nya lägenhet vid årsskiftet så det har inte varit sådär väldigt mycket balkongväder än, men alltså jag Ä L S K A R att ha balkong! Vi har inte ens köpt balkongmöbler än, men vi har en superhärlig trätrall och jag tassar ut ibland och sitter där med näsan i solen. Jag ser framför mig att jag ska odla sockerärter, persilja och annat gott där ute till sommaren. Kanske ha en liten grill. Sitta och vina med fina vänner. YAS!

  Reply

 • Evelina

  Textraden ”Ett liv utan ett andra hem ställer helt klart högre krav på ens enda hem” fick mig att verkligen tänka till. Den är verkligen så sann och något jag aldrig ens har tänkt på.

  Reply

 • Anna-Karin

  Dina texter har verkligen tagit andan ur mig på sista tiden…så himla bra och fint!!!

  Reply

 • Amanda

  Bor själv i Linné (i samma område som ni kollat på lägenhet i enligt din insta-story) och hade inte klarat mig utan min balkong! Du kommer uppskatta den något enormt 😊

  Reply

 • Nicoline

  Ett av mina krav när jag skulle köpa lägenhet var balkong, bästa kravet jsg någonsin ställt nästan. Sitter alltid på balkongen när jag pratar i telefon elmer bara behöver tänka. Och på sommaren när solen fortfarande är uppe och värmer är det perfekta stället att dricka ett glas vin eller prata med kompisar på.

  Jag var på tal om annat i samma sits som du ör i ny för två år sedan, fick ta bort min älskade häst pga en skada vi aldrig riktigt förstod vad den berodde på. Hans rörelsemönster i bakbenen var inte rena och det gjorde att framben och rygg tog smällen. Tomrummet efter honom gör fortfarande ont ibland. Men de enda som jag kan säga är att det blir bättre med tiden, jag åker ut till mina föräldrars gård ibland och gosar med deras hästar men på sätt och vis är det skönt att inte ha det ansvaret längre. Haft egen häst sen jag var 8, jag behövde den pausen för att hitta mig själv och vad jag vill göra med mitt liv. Nu verkar iofs du redan funnit dig själv men hoppas ändå det jag skriver ger dig lite tröst. Du har varit min inspiration sedan 6år tillbaka

  Reply

 • Hanna

  Hej från en person som aldrig någonsin har kommenterat din blogg men läst den huru länge som helst. Nu måste jag säga min åsikt ang balkong.
  Jag och min sambo bodde i en SÅ fin lägenhet, allt var enligt våra önskemål och vi hade inställningen att en balkong kan kvitta, lägenhetens charm vinner. MEN, det var hemskt. Vi kände oss såååå instängda året om. det slutade med att vi sålde den och köpte en lägenhet helt utifrån balkongen. Vi kom fram till inglasad och vi njuter av den varje dag. Morgon, middag och kväll. Det är en sån frihet, att kunna öppna och känna vinden och bara kunna sticka ut huvudet utanför lägenheten. Jag kan inte beskriva hur skönt det är med balkong. Med andra ord, KÖP INTE LÄGENHET UTAN BALKONG!!!

  Reply

 • Ebba

  Jag har turen att ha inglasad balkong vilket dessutom förlänger balkongsäsongen enormt. Dessutom är min balkong på 7 kvm vilket gör att jag anser mig ha ett extra rum. För mig som är uppväxt i villa med ordentliga uteplatser är balkong guld värt och egentligen ett måste. Och för mig är inte fransk balkong tillräckligt. Men såklart, jag kan ju bara dela med mig av mina åsikter. Jag skulle lätt kunna leva på färre kvadrat så länge jag har min balkong 🙂

  Reply

 • Therese

  Vi köpte vår lägenhet för ett år sedan och för mig var balkong med eftermiddags- och kvällssol jätteviktigt. I lägenheten vi hyrde innan var det endast morgonsol och när man jobbar 8-17 måndag-fredag så kunde man käka frukost i solen ungefär 2 ggr/år. Med den svenska sommaren hände det väl en gång på tre år att det var skönt att det var skugga på balkonen på eftermiddagen, men för det mesta var det kallt. Att kunna sitta ute, men ändå vara hemma och inte behöva släpa med sig allt ner på en innergård när man bara vill ta en kaffe i solen är guld värt. Dock kan jag förstå att det inte är lätt när man letar lägenhet i centrala Göteborg, men att prioritera bort balkongen helt skulle jag vägra.

  Reply

 • Jules

  Balkong!! Ja! Verkligen. Helst i sydväst läge för kvällssol. En balkong i norr är lika ”illa” som ingen balkong tycker jag. Inga växter trivs, aldrig sol och kallt. Lycka till!

  Reply

 • Elin

  Jag flyttade nyss från hus (föräldrahem) till lägenhet i Helsingborg. Vi hade inga förväntningar då vi hyr nybyggt, så när vi fick se sundsutsikten och den stora balkongen blev vi positivt överraskande. En vecka senare förstår jag verkligen varför balkong är det mest eftersökta ordet på hemnet. Fyfan vad gött det är att öppna dörrarna och ta en kopp kaffe samtidigt som morgonsolen värmet en! Längtar tills budgeten tillåter oss att köpa en loungegrupp så att man kan mysa på balkongen i sommar.

  Så svaret är solklart, balkong är ett stort ja och värt att offra strukaturer för.

  Reply

 • Kristina

  Skaffa balkong för allt i världen!!!!! I år blir min femte sommar utan och jag lider mer och mer för varje år! Någon skrev att den ”bara” används juni-sept – det är inte så bara! Det är bästa tiden på året som man får sitta instängd!! Dessutom kan en balkong nyttjas året om med en filt! Och man kan odla blommor! Och hänga ut grejer på tork/vädring. Åååh gode gud skaffa en balkong!

  Reply

 • Manda

  Jag bor i lägenhet utan balkong nu och fy vad jag saknar det! Även om man inte använder den jätteflitigt så saknar jag den ändå, typ bara som en sån sak att kunna hänga ut grejer på vädring samt att släppa in massa frisk luft i lägenheten. Nästa lägenhet blir garanterat med balkong!

  Reply

 • Julia

  Bodde tidigare på tredje våningen med balkong, visst fanns det viss tjusning i det. Men lägenheten i sin helhet avgör trivseln och mysfaktorn. I min nuvarande lägenhet som ligger en halv trappa upp finns ingen balkong. Lägenheten i sig är så mycket bättre och avsaknaden av balkong finns inte. Högt i tak, stuckaturer,orginalkök etc gör rymd och karaktär-inte en balkong. Det är så sällan man kan nyttja en balkong(främst med tanke på vädret men även postionen på balkongen rent väderstrecksmässigt är), det är dessutom hundra gånger trevligare att sätta sig på innegården alternativt gå till parken än att sitta på en betongplatta och antingen kolla in i räcket eller ha personer som tittar in…:)

  Reply

 • Johanna

  Jag skulle aldrig kunna bo i en lägenhet utan balkong. Precis som du säger – möjligheten till frisk luft. Kunna äta middag på den en solig sommarkväll, eller plantera något. Skulle känna mig som en kanin i bur utan.

  Reply

 • Hanna

  Jag bor i en tvåa på Kungshöjd med en bra balkong på 5m2 som har som heeeela dagen från nu tills typ oktober! Den är i anslutning till vardagsrummet så det blir en naturlig förlängning av hela rummet. Också praktiskt när man bara vill skaka av något ute, vädra något etc och slipper gå ner på gården med det.

  Reply

 • Emma

  Vi har balkong, en ganska stor balkong dessutom. Får plats med fina utemöbler och palmer, grill, ja allt möjligt haha. Älskar verkligen att ha en balkong om somrarna och jag hade definitivt saknat den om vi flyttat till ett ställe utan. Vi har eftermiddagssol och kvällssol vilket är helt jäkla amazing att ha på somrarna 🙂

  Reply

 • Sofia

  En riktig balkong är ett måste! Gärna med kvällssol, middagar, vinkvällar, krukor med fina blommor.. det är bland det bästa med att bo i lägenhet. Kunna öppna dörren för att få in luft, torka kläder och ska ni senare köpa hund så kan den ligga ute på balkongen för att få frisk luft. Den är bra till allt. Värt varenda extra krona som går 🙂

  Reply

 • Helena

  säger som övriga – och håller med Felix.

  att bo i stan utan balkong är inte ett alternativ, du kommer uppskatta en balkong SÅ oerhört obeskrivligt mycket. Fransk balkong räcker inte!

  Reply

 • Beatrice

  Jaa! Balkongen är jätte viktig! Trodde inte det när jag flyttade från landet till stan men det är den.

  Reply

 • Frida

  KÖP MED BALLKONG LINN!
  Du precis som jag är från landet och vi bodde i en finfin sprillans ny lägenhet med fransk ballkong… Visst vi hade en allmän takterass (tackar fortfarande högre makter för den!) men det är inte samma sak.
  Utan ballkong känner du dig instängd och kommer ångra ihjäl dig. Tänk att kunna ta morgonkaffet i morgonsolen eller ett glas rosé i eftermiddagsolen på ballkongen. Med endast en fransk? Haha en stol med öppet fönster är ju samma charm 😉
  Kram till dig!

  Reply

 • Isabelle

  Som uppväxt på landet är balkong ett måste för mig i en betongdjungel! Förra lägenheten som var en 3:a på 70 kvm hade vi en liten balkong, fick precis plats med ett caféset och någon kruka att odla grönsaker i. Den nuvarande lägenheten, en 2:a på 49 kvm, har vi en inglasad balkong, som går att öppna upp, på ca 12 kvm och älskar den. Skulle aldrig mer vilja ha en balkong som inte är inglasad, vi kan sitta där om solen skiner när det är flera minusgrader och när det är bara några få plusgrader om det är grått 🙂

  Reply

 • Elin

  Balkong, balkong, balkong! Det är underbart att kunna sätta sig på balkongen med en kaffe och njuta av solen. Har själv en liten balkong i söderläge på 2 kvadratmeter, även om den är liten så betyder den så mycket ☺️

  Reply

 • Louise

  Balkong är nästan ett måste, har man en inglasad så blir det som ett extra rum! Värt varenda krona 🙂

  Reply

 • Tina

  Jag har testat säkert 17 olika lägenheter med alla möjliga planlösningar etc. men en sak är jag klar med. En STOR balkong betyder så mycket! I en lägenhet hade vi en balkong på 10m2 som var inglasad men gick att öppna upp helt. Den känslan var värd massor <3 så många mysiga kvällar vi spenderade där både själva och med vänner! Så mitt råd, satsa på en bra balkong det blir som ett extra rum och mer frihet! Lycka till med jakten 🙂 Kram

  Reply

 • Moa

  BALKONG!
  Och har ni möjlighet -kolla hur solen står på den! Gärna en med eftermiddag/kvällssol. Helt ovärdeligt att komma hem från jobbet en tisdag i maj, kränga av sig skjorta och kostymbyxor för att sätta sig med solen i ansiktet och glömma marknadsföring/projektfaser/event för en stund. Det ger nästan (missförstå mig rätt…) samma sorts njutning som en skrittrunda i skogen med solen i ögonen när man vant sig.

  Jag vet inte hur det är i Göteborg, men Borås stad har tagit fram ett verktyg på sin hemsida där man kan kolla hur stolen står på vissa tomter. Jag tror det är mest utvecklad för att funka på villor/bygga altaner men jag tänker att den borde funka på lägenheter med.
  http://www.boras.se/bobyggaochmiljo/kartormatningochgeografiskinformation/borasi3d.4.4f28fd2e158af84827f27c76.html

  Jag har blivit bortskämd med en fantastisk balkong i min första lägenhet som ”vuxen”. Efter tre år i den så har jag svårt att tänka mig hur det är att inte kunna äta frukost i en av stolarna när solen går upp, och äta middag i en annan när solen går ner… lycka till med lägenheten!

  Reply

 • Charlotta

  Vi hade jättestor balkong när vi bodde i lägenhet men läget på huset gjorde att vi nästan aldrig använde den (det bullrade från motorvägen i närheten och allt blev smutsigt). Så läget spelar också in! Nu bor vi i hus och jag älskar det, men det är ju en helt annan sak med stor trädgård än med balkong.

  Reply

 • Malin

  Har balkong i sydvästläge, högst upp i huset och i nivå med trädtopparna. Sommarkvällar med ett glas rosé – behöver jag säga mer?
  Hade jag inte haft balkong hade jag nog inte kommit ut på samma sätt. Det blir liksom ett projekt. Men med balkong kan man gå ut en stund, svettas, gå in igen och kyla ned sig, ut och svettas… 🙂 trodde inte balkong skulle vara avgörande men när jag köpte lägenhet blev det ändå viktigt. Och jag är så nöjd med det.
  Och – kök och ytskikt kan man lätt byta. Men bygga balkong? Inte lika lätt… det värdet försvinner aldrig.

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Trots att jag bor i hus, med altan på markplan så önskar jag så mycket att vi hade en på andra våning. Jag vill sitta där uppe, titta ner när grannarna grejar på tomten, lutad mot husväggen utan att någon vet att jag sitter där. Så sats på en balkong! =)

  Reply

 • maja

  balkong!! har aldrig bott i en utan (avverkade 5 lgh innan husköp) , kände mig alltid instängd ändå i lgh men en balkong lindrade det något iaf..nu har vi både balkong,altan och stor trädgård, jag hittade hem till slut 💖 välj med omsorg och kompromissa inte,följ era hjärtan och ingen stress 😄

  Reply

 • Carolina

  Balkong är så guld värt. Har en 2:a med en stor inglasad balkong så blir som ett extra rum samtidigt som man kan öppna upp helt när man vill. Har både eluttag och lyse och på lite kyligare kvällar använder jag en elbrasa hur mysigt som helst:)

  Reply

 • Mikaela

  Balkong alla gånger. Skulle ge nästan hur många kvadratmeter inne som helst för balkong. Har bott både med och utan och balkong är sååå viktigt. Tänk frukost ute, ett glas vin i eftermiddagssolen, lite växter, någonstans eller en plats att läsa en bok. Oslagbart för mig! Jag känner mig ofantligt instängd utan 🙂 tror ni kommer ångra er utan. Det är viktigt att kunna kliva ut och andas på ett ställe som är det eget!

  Reply

 • Anna i Linnéstaden

  Är 23 år, uppvuxen på Linnégatan39a och bodde där tills jag blev 18! Vi hade en stor balkong ut mot linnégatan, det är så värt med balkong! Det skulle inte gått utan. Vi hade en bänk och så ett bord, massa med härliga växter och vi åt varenda frukost där ute på sommaren. Vi hade sol till 12-ish så ibland blev det varmt med så härligt!! Var även så mysigt att sitta ute på balkongen med nån kompis på sommarkvällarna och höra sorlet från gatan, spårvagnarna osv. Balkong är ett MÅSTE! Annars känner man sig fängslad så fort det är ljust ute!! 🙂
  Med vänlig hälsning, en van 413 bo😊

  Reply

 • Mia

  Beror på läget skulle jag säga. På min ena lägenhet låg balkongen ut mot en ganska trafikerad gata och den använde jag aldrig. På en annan låg den in mot en mysig gård och den användes flitigt.

  Reply

 • Louise

  Balkongen är ett måste! När man vuxit upp på landet, i en villa känns lägenheter som ett fängelse, om dom saknar balkong!

  Tänk också på hur balkonongen ligger, mot innegård är ju alltid att föredra framför en trafikerad väg. Mycket oljud kan förstöra en hel del. Sen är jag själv inget fan av tak på balkonger, det stjäl så mycket solljus.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.