2018-04-18

Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen när jag skrev in datumet i rubriken. Har det snart gått fem månader på det ”nya” året? Ett halvt halvår sedan Soraya blev utdömd? Vanligtvis avskyr jag när det känns som att tiden rinner mig mellan fingrarna, men nu tänker jag att det nog har behövt vara så. Att tid är det som behövts och behövs, så det får gärna vara så.

Jag är i alla fall tillbaka ur sjukhusbubblan efter några slitsamma dygn. Som oroshjärta överflödigt påmind omgång två om livets skörhet, men det finns väl en poäng med det, när allt gick bra. Nu ser jag väldigt mycket fram emot att äta vanliga middagar vid köksbordet, rusa mellan kontor och visningar, bygga liv och bråka om vem som ska duscha först på morgonen.

Flera av er bad mig skriva mer om lägenhetsletandet. Det går faktiskt piss, haha. Alla charmiga, vackra, gamla hus med otroliga detaljer har så extremt korkad planlösning. Var det så förr, att man älskade väggar, eller? Köket i ena hörnet och vardagsrummet i andra, det vill säga minimala sociala ytor. Vi skulle helst vilja ha det helt öppet med en köksö och bara sovrummet avskilt. Samtidigt som jag är definitionen av osugen på att köpa en toppmodern, blank skokartongslägenhet. Marknaden går trögt i och med prisnedgången och de nya amorteringskraven, det kommer ut väldigt få lägenheter som vi är intresserade av. Men förhoppningsvis släpper det kanske till sommaren?

Det största problemet är väl dock att vi skulle behöva en miljon till 😉
Under fyra miljoner (efter budgivning) är det, sjukt nog, svårt att hitta vackra pärlor med rymd och ytor. Men vi letar vidare! Snart hoppas jag på att tassa runt med morgonkaffet på vackert golv. Vårt golv.

Comments 10
 • S

  Familjekonstellationerna i varje lägenhet såg ofta annorlunda ut tidigare (typ 1800-tal, precis som fler bor ensamma eller väldigt många tillsammans nu, vilket ställer nya krav på planlösningar) och det var viktigt med avskilda rum. Modernismen och funktionalismen under 30-40-50-60-talet var första gången en tog krafttag med att undersöka planlösningar mer och skapa rymd, ljus och luft i lägenheterna. Också ett sätt att skapa bättre hygien i de trånga 1800-talsmiljöerna som ofta finns i innerstaden. En tänkte även på bättre mått på köksbänkar osv osv. Dessutom är de modernistiska planlösningarna ofta flexibla eftersom en kan bredda dörröppningar och få ännu mer rymd. Jag själv älskar modernistisk arkitektur men om ni avskyr det kanske det blir svårt att bli kär i en lägenhet i ett sånt hus, men det är i alla fall ett tips om det känns viktigt. Finns väldigt spektakulär arkitektur även från dessa årtionden men stilen är förstås helt annorlunda från de knarriga sekelskifteslägenheterna med kakelugn och massa väggar 😉 Lycka till, tycker också att lägenhetsletandet är väldigt kul att följa i bloggen!

  Reply

 • Anonym

  Vet inte hur jag ska säga men detta inlägget känns som ett av dina gamla inlägg, lite som du är ”back in bussnies”. Du är säkert inte det varje dag (inte så konstigt) men skönt att du någon dag, in i mellan, är ”tillbaka”. Vi bloggläsare står alltid vid din sida!

  Reply

 • Hanna J

  Jag tror det kort svaret är att öppen planlösning inte dominerat historiskt… Det är ju ett ganska bytt påfund (undantaget då den tid när ett rum fyllde alla funktioner, då var det ju väldigt ”öppet”) så det kan nog bli svårt att kombinera önskemål från helt olika epoker. Däremot kan man kanske hitta lägenheter där man försiktigt tagit ner en vägg eller därmed större rum nu får tjäna flera syften. Lycka till!

  Reply

 • Lina

  Fast det har bara gått 3 1/2 månad på nya året 😉

  Reply

 • Lina

  Skippa min kommentar, nu fattade jag. Förlåt.

  Reply

 • Kajsa

  Finns en superfin på Mariaplan i Majorna, bjutgors säljer den.

  Reply

 • Anna

  Wow va snyggt du fixat tänderna! 🙂

  Reply

 • anna

  Vilken skillnad med tänderna! top notch!
  Vg lägenhet känner jag igen det där, om det är någon tröst räcker ”aldrig” pengarna. Man vill alltid ha lite till för det man har, det är som att man växer med sin plånbok 😉 när vi hade 5 mil fanns inget i den gruppen utan då var det 7. När vi hade 11 var det som att vi behövt 15. Osv. Och så hittar man aldrig något som har allt, där inget är fel. Och är det spå att man hittar stället som har allt, då kommer fortfarande priset vara fel (oavsett om en har pengarna eller inte). Lycka till!

  Reply

 • Anonym

  Håller du på att sluta blogga?

  Reply

 • Amanda

  När vi fick lånelöftet i handen som låg på ett halvår tyckte vi det var gott om tid. Men helt plötsligt så har vi bara 1.5 månad innan det går ut och vi har fortfarande inte fått igenom något lägenhetsköp.

  Vi trodde väl nånstans att vi skulle hitta lägenhet hyfsat snabbt, bara vi satte igång och leta på allvar. Men det är som sagt lite segt på marknaden just nu och man önskar det kom upp minst 5 nya potentiella lägenheter varje dag på hemnetappen. Och som du skrev, det är inte lätt att hitta en äldre lägenhet med den rätta öppna planlösningen. Förhoppningsvis går det att ta ned en vägg, men ahh det ÄR svårt!

  Så jag förstår er, vi är i samma sits just nu. Vi får ha lite tålamod😉

  Håller tummarna! Kram!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.