Det lilla i det stora

Hur valborgsmässoafton kan se ut som nyexaminerade (för mig soon to be) och på första trappsteget i karriären:

Haha! Både jag och Felix har fullt upp imorgon och våra planer om middag på stan ställdes in efter varsin lång dag, ösregn och åskoväder. Jag var seg i huvudet och ville ge mig ut i luften trots vädret, han hängde på, och mellan blixtrar och träd gjorde vi utfallssteg tills det brände i låren tillsammans. Nu hänger våra kläder droppandes över duschdraperiet och vi äter popcorn i soffan.

Kanske uppskattar jag skor som regnar igenom, lår som bränner, inställda middagsplaner bytta mot hämtmat och ösregn som får jobbsminket att rinna och kyssar att smaka sötvatten lite extra den här veckan. Efter att tillsammans med resten av världen ha skakats av Tim, Aviciis självmord, och 1,5 timma framför dokumentären om hans karriärsresa.

När jag såg dokumentären kände jag flera likheter inför de känslor och tankar debatten om (vissa) tävlingshästars extrema liv väckt i mig. Eller djur på djurpark. När en arts tillvaro förädlas till den grad att det som arten är född till inte går att uppnå, men något objektivt sett bättre är möjligt att uppnå. Flyktdjuret har inget att fly för i sin förädlade, trygga tillvaro. Men om dess medfödda instinkt skulle vilja uttrycka ett flyktbeteende, trots det, så går det inte. Men det behövs ju ändå inte. Eller? 

Nu är jag ingen biologiker, men jag anar att delar av det vi som människor är födda till är att uppnå samhörighet, genuin närhet, få utlopp för vårt omsorgssystem och knyta an till både platser och andra människor som blir ovillkorligt våra. Han hade möjlighet till allt i hela jävla världen, förutom det. Och han stod inte ut med världen. 

Comments 6
 • Hanna

  Måste bara inflika att det heter biolog och inte biologiker! Men tycker att du lägger fram vältänkta och intressanta resonemang!

  Reply

 • Skånemamman

  Huvudet på spiken. Jag har haft såna diskussioner med min man som inte förstår hur någon som är så rik och har ”allt” inte vill leva. Jag har inte lyckats förklara tillräckligt bra, men ska be honom läsa ditt inlägg.

  Reply

  • www.linnolsson.se Post author

   Det är nästan så att den dokumentären borde visas i skolorna.. Haha, hälsa honom från mig 😉

   Reply

 • Evelina

  Jag förstår till halvt ditt resonemang/likheter. Håller med att dokumentären borde visas i skolor. Jag tycker när det kommer till Tim och hans död måste vi lära oss att diskutera om psyisk ohälsa samt vilka personer vi har runt oss. För han hade aldrig hamnat där han slutade om han hade haft rätt personer runt sig från början som såg en människa och inte en robot.

  Reply

 • Sofie

  Detta gnager i mig varje gång någon pratar om att deras häst inte skulle trivas som pensionär och därför istället borde bli avlivad. Det är vi människor som skapat den nutida hästen, den blir delvis ett redskap och kan inte längre själv njuta av ett liv som den annars skulle uppskatta. Självklart spelar fler aspekter in(såsom pengar och möjlighet till individinpassning), men jag tror att det är viktigt att ställa sig frågan om det verkligen är humant. Tack för intressant inlägg

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.