23

Hon är älskad, fyller 25, sprakar, glittrar och bor på samma gata där man som 17-åring blev hållen hårt i armen av vakterna som sa ”jag ser att det inte är du” när passet på tjejen i mörkblont hår och fräknar sträcktes fram. Det var väl skit, att den enda jag kände som var över 18 hade fräknar och inte jag. Tjata emot eller springa?

Nu firar vi 25-årsdagar med paella och finvin. Sträcker fram bilder på våra egna ansikten och låter basen klättra från golvet upp igenom tårna och ut i våra kroppar. Milkshake från McDonalds, skavsår på hälarna och ett surrande ljud som antingen kommer ifrån spårvagnar i fjärran eller bara finns i våra egna huvuden när nätter övergår i morgnar.

De fyller 25 och jag är 23. Jag hoppas att jag också glittrar såsom Lovisa när det är dags för min 25-årsdag. Jag undrar nyfiket vart jag befinner mig då, men orkar inte direkt tänka närmre på det. Nuet är alldeles för omtumlande för att ge utrymme åt tankar på någon annan dag någon annan tid.

Jag har de bästa av helger, helg efter helg. Tjejer som går ihop likt en armé i samtal om livets knaggligheter och ytligt guldkonfetti som balanserar de djupaste djup på balkonger. En lillasyster som äntligen är på svensk mark igen och föräldrar och morföräldrar som med glädje monterar gardinskenor på sina lediga dagar.

Men ibland tänker jag på hur annorlunda allt skulle kunna ha varit. Att jag kanske just nu skulle förberett mig inför en tävling med Soraya. Att jag saknar henne och att jag känner mig lite vilsen utan en endaste grej som liksom är min grej. För nätterna, guldkonfettin och gatorna är allas.

Det var ni, i era otaliga kommentarer, som sa det till mig där i vintras när jag spenderade varje ledig stund i en höhög med att ta farväl av det som varit hela min värld: du fick uppleva henne. En gång var hon min, nu är hon borta men ändå integrerad i mig, eftersom hon en gång var mitt allt. Det tankesättet applicerar jag på allt det som gick förlorat den här våren och tar med mig in i det nya som jag ännu inte lärt känna.

Men det nya, det får jag lära känna en annan dag. Nu ska bara få vara nu. Fester, morgnar, nätter och saltvattensbad. Trygghet blandat med främmande, grillade marshmallows, pirr i magen, kramar och kontorsdagar. Det handlar om att fortsätta leva med nyvunnen kunskap om att ingenting är oändligt. Det handlar om att vara 23 år och ha hela sin värld i skräckblandad förtjusande snurr. 

Comments 14
 • Malin

  Har du lagt hundplanerna på paus nu? det är ju lite svårt med fester när man har valp 🐩

  Reply

 • Anette

  Du skriver så fantastiskt målande och bra, men du måste lära dig att skilja på ”var” och ”vart”, okej? 😉

  Reply

  • Lina

   ”Var använder du för att beskriva ett nuläge, en plats, eller ett statiskt läge. Var någon eller något befinner sig.”
   ”Vart använder du för att beskriva en riktning eller en rörelse, när någon eller något är på väg.”
   Ser ingen felformulering i inlägget?

   Reply

   • Jess

    Åh äntligen någon som vågade skriva om detta! Inget i just denna text tror jag, men i många av Linns texter används såväl ”vart” som ”dem” på fel sätt. Och det känns SÅ drygt att skriva det, förlåt, det är verkligen inte avsikten. Tvärtom, texterna är innehållsmässigt så bra att de där små missarna stör så otroligt mycket på annars femstjärniga texter. Inte för alla, det förstår jag, men för oss som läser och skriver mycket och arbetar med det på något sätt gissar jag. Menar verkligen, verkligen inte detta som någon ”negativ kommentar” alltså, utan en önskan och ett hett tips inför framtida skrivutmaningar, just för att texterna är så bra. Keep up the good work!

    Reply

 • Selma

  Tack Linn. Du skriver så oerhört vackert, men ändå ärligt och avklätt. Älskar att läsa dina texter.

  Reply

 • Theresa

  Sitter i frisörsstolen med gåshud och tårar i ögonen. Så. Du. Skriver. Fantastiska skildringar om en förundrande vardag, och gud så priviligerade vi är som får ta del av den. TACK Linn, önskar dig alla lycka i din nya tillvaro!

  Reply

 • Elin

  Jag fick också tillvaron, drömmarna och hjärtat krossat, för drygt ett år sedan. Allt som jag trodde jag visste visade sig vara falskt och den jag hade allra närmast mitt hjärta, innanför alla murar och försvar, svek och trampade ner mig på ett sätt jag inte kunnat föreställa mig ens i mina vildaste mardrömmar.

  Vad som fascinerat mig sedan dess är två saker: 1. Jag är så mycket starkare än jag tror.
  2. När jag förlorat ALLT som betydde något, så fanns det ändå så mycket kvar att leva för.

  Dina fina texter påminner mig om det. Tjejer är fantastiska. Livet är fantastiskt. Jag är väldigt glad för din skull att du verkar må bra och känna dig glad igen trots allt. <3

  Reply

 • Elin

  Du är GRYM Linn! Även om vi förstår att ditt liv inte varit på topp så leverarar du sådana texter som det inte ens finns ord för. TACK för ditt skrivande, det är fantastiskt! ❤️

  Reply

 • Amanda

  Du skriver helt fantastiskt fint. Berörs verkligen så djupt. Ville bara säga det. <3

  Reply

 • Josefine

  Du är fantastisk Linn och dina texter får mig verkligen berörd. Kram

  Reply

 • CamillaBergquist.se

  Känner precis så även jag att jag saknar något som är mitt, tidigare har det alltid varit hästarna och de senaste 9 åren också min hund. Men så när både hund och häst gått bort och ett nytt liv tar vid så saknar jag något som bara är mitt som ingen annan kan rå på. Mitt i en sorts spirituell form som bara dessa två lyckats ge mig och jag tvivlar att något eller någon annan kommer kunna likna <3

  Reply

 • Ulrika Levihn

  Underbart skrivet, som alltid. Jag är så glad över hur du tagit dig igenom allt, vuxit med allt, och låtit oss följa detta. Du är en sann inspiration för oss alla. Att få vardagliga saker låta poetiskt, att beskriva sådant som många upplever som svart och elände, på det bitterljuva och ändå hoppfulla sätt du gör – det är en gåva. Jag följer med spänning var bloggen tar vägen, tror att du överraskat oss alla. Utöver din blogg läser jag även Jonna Jinton, och det kompletterar varandra väldigt bra. All skönhet i skrift, bilder osv, man blir glad och hänförd. Tänker mig att ni alltmer nog får samma målgrupp.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.