Trettiofem kvadrat

Aldrig trodde jag att man kunde älska 35 kvadratmeter såsom jag älskar mina. Min storebror föreslog att jag skulle uppge storleken på min lägenhet i kubikmeter istället, då skulle jag kunna säga att jag bor i ett casa, tack vare takhöjden 😉

På kvällarna tänds spottar inmonterade längst med innergårdens små vägar som leder till de olika trappuppgångarna. Jag promenerar längst med dem och ut på gatan där ett av Göteborgs vackraste restaurangstråk är beläget. Lummiga uteserveringar i olika stilar och det harmoniska ljudet av småprat, gafflar som snuddar vid porslin och bartendrar som skakar is, något syrligt och något starkt med taktfasta rörelser.

Tisdagsrosé på min balkong?” knappade jag in i vår gruppchatt och samma kväll trängde vi ihop oss med klirrande glas, brunbrända ben, varandras hemligheter och kvällssol. Någon föreslog utgång i staden som inte ens sover på tisdagar och de som jobbar kontorstider fick höra ”det gööör ingenting, ni orkar, herregud! Det är sommar!”. Många timmar senare på 7eleven med grillkorv, sötstark senap och ketchup kramades vi hejdå. Och visst fan orkar vi! Morgonmöten, deadlines, kaffemaskiner, dokument och budgetar. Det är vår introducering till resten av våra liv, vad om inte det ger en energi och fokus?

Sommaren 2018 läker såren från våren dessförinnan lika taktfast som bartendern på mitt stammisställe skakar moijto. Jag är inte längre rädd för mellanrum och lugn som jag tidigare befarade skulle leda till tomrum. En ny inneboende tillit till både mig själv och livets omständigheter och slumpmässigheter. Jag vill låta kroppen åka karusell i obegränsad hastighet på insidan. Måla med akrylfärger och spilla kaffe på den enda delen jag blev nöjd med. Bädda om med nytvättade linnelakan oftare än vad som är rimligt. Skära i frallor på den vackraste köksbänken av ek men bara äta överdelarna med frön på. Köpa så många skjortor jag vill. Le och tacka ja, jag vill ju ändå inte äta middag själv ikväll. Styra båten i solnedgångens riktning och dricka shots på dagar man borde druckit ramlösa citrus. Dela hemligheter i all sin nakenhet och torka tårar när det behövs.

Jag tänker att detta är något jag kommer viska om i mina framtida barns och barnbarns öron. Hur även den mest omkullvända värld kan räddas av 35 kvadratmeter och inga regler alls.

Comments 12

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.